Használati útmutató önmagunkhoz? Képzeld, létezik!

Hányszor érezted már azt, hogy jó lenne megérteni a párod működését – vagy akár a sajátodat? Van egy eszköz, amit éppen erre találtak ki. De mi is az a Human Design?

Milyen egyszerű lenne, ha minden emberhez járna egy használati útmutató, igaz? Egy doksi, amit fellapozhatunk egy konfliktusnál, pont úgy, mint amikor hibaüzenetet ír ki a mosógép: elolvashatnánk pontról pontra, hogy mi játszódik le a másik fejében és hogyan lehet megoldani a szituációt. Ha nem is ennyire kézre simulóan, de tényleg létezik egy ilyen csodarendszer, amely bárkinek megmutatja az optimális működését, csupán a pontos születési időpontra és helyre van szükség hozzá.

Amikor először találkoztam a Human Designnal, mint oly sokan, épp a pandémia okozta életútválság közepén tengődtem: túl sok időm volt agyalni azokon a nagy kérdéseken, amit az önismereti tanácsadók sulykoltak belém, hogy ki vagyok én valójában és mit is szeretnék kezdeni az életemmel. Már-már görcsösen próbáltam választ találni ezekre a kérdésekre, óhatatlanul hasonlítgatva magam másokhoz, akiknek látszólag volt valami belső iránytűje, ami belőlem mintha hiányzott volna. Aztán egy Tiktokot pörgető estén felfedeztem a Human Designt, és óriási kő esett le a szívemről: nem baj, ha nem tudom, ki vagyok én, nem baj, ha nem vagyok törtető a munkában, és az sem baj, ha nem logikai alapon hozom meg a döntéseimet – egyszerűen én nem így működöm, és tök jól van ez így.

kreativitás creativity
Fotó: Westend61 / Getty Images

Mi is az a Human Design?

Ha elsőre az asztrológia ugrott be a születési időpontról, nem tévedsz nagyot. A Human Design ugyanis ősi keleti bölcsességek és modern tudományok szintézise: ötvözi többek között az asztrológiát, a hindu csakrarendszert, a kínai I’Chinget, de még a a kvantumfizikát is. (Utóbbit, könyörgöm, ne kérjétek, hogy elmagyarázzam – de itt elolvashatjátok!) Olyan ez, mint egy használati útmutató önmagunkhoz: megmutatja, hogyan hasznosíthatjuk legoptimálisabban az energiáinkat otthon és a munkahelyen, milyen módon hozhatjuk meg a legjobb döntéseket az életünkben, hogyan kapcsolódhatunk jól másokhoz, de még azt is elárulja, mi a legjobb számunkra az étkezés terén.

A születési adataink alapján rajzolja fel a rendszer számunkra a saját „térképünket“, amely személyiségünk alfája és omegája, azoknak a tudatos és tudatalatti jegyeknek az összessége, amelyek életünk végéig elkísérnek majd bennünket, és amelyekre minden más tapasztalásunk épül az évek során. A Human Design vallja, hogy ha ezt a kiindulópontot megismerjük, akkor könnyebben felismerjük azokat a területeket is, ahol a környezetünk befolyása alapján éljük az életünket, így ezeket a hatásokat levetkőzve visszatalálhatunk valódi önmagunkhoz. 

Energiaközpontok

Hasonlóan a keleti tanok csakrarendszeréhez, a Human Design is azon az elven alapszik, hogy minden ember rendelkezik bizonyos energiaközpontokkal, előbbivel ellentétben azonban 9 centert különböztet meg: ezek a fej, ajna, torok, G (Én), szív, lép, napfonat, szakrális és gyökér nevet kapták. Ezek a központok születésünktől fogva lehetnek zártak vagy nyitottak, vagyis az adott központ energiáihoz lehet állandó vagy nem állandó a hozzáférésünk. A gyakorlatban, leegyszerűsítve ezt úgy kell elképzelni, hogy amíg egy zárt fejközpontú embernek határozott elképzelései vannak az életről, addig a nyitott központtal rendelkező emberek ennek híján szó szerint nyitottabbak az új gondolatokra és ötletekre.

Az iskolapaddal ellentétben azonban itt nincs jó vagy rossz válasz, hiszen lehet, hogy valaki befogadóbb az új ötletekre, de ezáltal könnyebben válik befolyásolhatóvá is, miközben azok, akik kevésbé kondicionálhatóak, könnyen kimaradhatnak az inspiráló új impulzusokból. A Human Design tehát nem az ítélkezést, hanem a felismeréseket támogatja, és megválaszolja az olyan kérdéseket, mint: miért érzed azt, hogy állandóan bizonyítanod kell másoknak (nyitott szívközpont), miért magabiztosabbak bizonyos emberek (zárt G-központ), vagy miért válnak egyesek könnyebben függővé (nyitott lépközpont). Ezeknek a központoknak a kapcsolata pedig meghatározza, hogy milyen típusba tartozol, ezáltal pedig azt, hogy milyen stratégiát követve boldogulsz a legkönnyebben az életben.

Fotó: nylon.com

A 4 fő típus

Generátorok

Ez a leggyakoribb típus a Földön, társadalmunk mintegy 70%-át generátorok alkotják. Ők a világunk építői, akik végtelen energiát tudnak mozgósítani – de csak akkor, ha olyan dolgot csinálnak, amiben örömüket lelik. Ha megtalálják azt a hivatást, amiben kiteljesedhetnek, hatalmas életerő és fáradhatatlan munkakészség jellemzi őket, ez pedig elégedettség-érzésben nyilvánul meg. Azonban könnyen frusztráltsághoz vezethet, ha olyan feladatokra pazarolják energiáikat, amik nem nekik valók. Stratégiájuk, hogy megvárják, amíg válaszolhatnak az életre. Alapvetően nem kezdeményező típusok, haszontalan minden szembe jövő ajtón bekopogtatniuk a jobb élet reményében, amennyiben viszont összhangban vannak saját magukkal, mint egy mágnes, vonzzák magukhoz az új lehetőségeket, amik csak arra várnak, hogy reagáljanak rá.

Manifesztor

Csodálkozva nézed azokat az embereket, akik fejükbe vesznek valamit és holnapra meg is valósítják? Ufóként tekintesz a „törtető“ kollégákra a munkahelyen, akiknek valahogy zsigerből jön, hogy igenis „elvegyék“, ami jár nekik? Nos, ők a manifesztorok. Kezdeményezők, függetlenek és erős hatással vannak másokra. Ahogyan te nem érted őket, úgy ők sem értik, te miért nem úgy működsz, ahogyan ők. Általában ők írják azokat az üzleti és önmegvalósító könyveket, amik sikert, pénzt és csillogást ígérnek az olvasóknak. Nos, ha úgy érzed, ez nem a te asztalod, akkor a hiba nem a te készülékedben van: kevés ember – egészen pontosan a társadalom 9%-a – képes arra, amire ők. Ha hagyják őket kiteljesedni, békét éreznek, azonban könnyen futnak ellenállásba, ami dühben és passzivitásban nyilvánulhat meg a részükről. Stratégiájuk, hogy mindig tájékoztassák a körülöttük lévőket, mi lesz a következő lépésük, hogy jobban megértsék az észjárásukat.

Projektor

Ők azok a szellemi vezetők, akik útmutatást adhatnak a többieknek. Remekül meglátják az összképet, felismerik mások tehetségét és képességeit. Nem éppen energetikus típusok – ezért sokkal több pihenést is igényelnek –, ehhez szükségük van maguk mellett olyan generátorokra, akik ellátják őket a kellő lendülettel. Cserébe azonban olyan gyakorlati bölcsességekkel szolgálnak, amivel növelik a generátorok a hatékonyságát. A saját működésüket sikerélményekben mérik, a kudarc azonban könnyen keserűséggé változhat náluk. Stratégiájuk, hogy megvárják, amíg felhívást kapnak a keringőre: hiába látják át jól a helyzeteket, az ötleteikkel, tanácsaikkal nem ronthatnak ajtóstul a házba, az semmi jóra nem vezet. 

Reflektor

Ritkák, mint a fehér holló, ezért ha valaki magára ismer, jelentkezhetne egy kis analizálásra! Mindössze az emberiség 1%-a tartozik ebbe a típusba, ők arra születtek, hogy tükröt tartsanak a társadalmunknak. Minden energiaközpontjuk nyitott, ezért rendkívül érzékenyek a körülöttük lévő világra, érzelmi és értelmi szinten is, tűpontosan felismerik, hogy kik a hiteles, önazonos emberek. Minden pillanatra képesek rácsodálkozni az életben, hiszen mindig más impulzusok érik őket, így ez a meglepetés-faktor pedig tökéletesen megmutatja, hogy mennyire vannak összhangban saját magukkal. Stratégiájuk, hogy a döntéseikkel megvárják egy holdciklus elteltét, az óriási nyitottságuk miatt ugyanis hatalmas befolyásoltságnak vannak kitéve. 

Honnan tudom, hogy melyik típusba tartozom?

Ma már Magyarországon is egyre többen végeznek Human Design-elemzést és -tanácsadást, ha tehát valaki kedvet kapott hozzá, hogy egy más perspektívából is megismerje önmagát, a szakemberek segítségével komplett elemzést kaphat kézhez. Az alapokhoz azonban erre sincsen szükség: ezt az űrlapot kitöltve ingyen is megtudhatjuk, melyik típusba tartozunk, hogyan érdemes döntést hoznunk és azt is, milyen módon ismerjük fel, ha túlzottan befolyásol bennünket a környezetünk. Ezzel a módszerrel pedig akár a párunkat, családtagjainkat is jobban megismerhetjük, ami talán elnavigálhat bennünket az emberi kapcsolatok útvesztőjében. 

 

Nyitókép: Getty Images

 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: