Hurráoptimizmus helyett: a szomorúságnak igenis helye van!

„Minden csak a hozzáállásodon múlik! Minden kellemetlen esemény téged tanít! Lásd meg mindennek a jó oldalát!” Te is hallottad már ezeket a jó tanácsokat? Arra kérünk, időnként felejtsd el őket, mert több kárt okozhatnak, mint amennyit használnak.

Az természetesen nem vitás, hogy pozitívan gondolkodni fontos. Ha bízol magadban és a világban, és nem merülsz el az önsajnálatban, akkor sokkal több esélyed van megvalósítani a céljaidat, és boldogan élni az életedet, mint ha folyton csak panaszkodnál. Ám, nem érdemes minden helyzetben csakis pozitív gondolatokra törekedni, mert komoly károkat is okozhatsz magadnak vele.

A negatív érzelmeknek helye van

Teljesen természetes, ha egy negatív eseményre negatív érzelmekkel reagálsz. Ha ilyenkor is megpróbálsz mosolyt erőltetni magadra, és valamilyen jól hangzó, fellengzős tanulságot levonni, az nem pozitív gondolkodás, hanem elfojtás. Persze nyugodtan vond le a helyzet tanulságát, és tanulj is belőle, ha lehet, de ugyanilyen nyugodtan dühöngj, vagy épp sírj – és főképpen merj dühös vagy szomorú lenni, ne akard mindenáron száműzni ezeket az érzelmeket.

Ne hagyd figyelmen kívül a problémákat

A negatív érzelmek arra figyelmeztetnek, hogy valami nincs rendben az életedben. Ha minden nap gyomorgörccsel ülsz a munkahelyeden, akkor lehet, hogy nem a gondolkodásoddal van baj, hanem a munkahelyeddel. Ha viszont minden energiád arra megy el, hogy mosolyt kényszeríts magadra, akkor nem jut majd arra erőd, hogy bevalld: itt nem érzed jól magad, tehát változtatni kell. Hiszen éppen minden erőddel azt próbálod megmagyarázni magadnak, hogy minden szuper, nem igaz?

Az önbecsülésed is kárát láthatja

Több kutatás is utal arra, hogy az alacsony önbecsüléssel küzdő embereknél a pozitív megerősítések ismételgetése még jobban alááshatja az önbizalmat. Sokan ugyanis anélkül ismételgetik a pozitív mondatokat, hogy valóban elhinnék azokat – így pedig egyre rosszabbul érzik magukat a bőrükben. A kapcsolataid is megszenvedhetik a folytonos napfényes mosolyt: akinek soha nincs egyetlen negatív gondolata sem, az egyrészt hiteltelennek tűnik, másrészt érzéketlen lehet mások problémáival szemben. A „nézd a jó oldalát” nem a legjobb reakció arra, amikor valaki a súlyos nehézségeiről mesél…

Ne veszítsd el a kapcsolatot a valósággal!

A „mindent meg tudok csinálni, csak akarnom kell” mentalitás csak egy ideig visz előre. Ha ennek jegyében irreális, elérhetetlen célokat tűzöl ki, akármennyire akarod, szinte borítékolható a kudarc. Nem vitás, hogy a céljaid kitűzésénél nem szabad kényelmesen alultervezni, inkább egy kicsit felfelé érdemes célozni, de a teljes irracionalitás egészen biztosan nem fog sikert hozni.

Légy egyszerre bizakodó és realista

Természetesen nem biztatunk arra, hogy lásd sötéten a világot. Légy bizakodó, hálás és pozitív, de vedd figyelembe a valóságot. Az élet nem egyenletesen napsugaras, amikor pedig nem az, akkor jogod van a negatív érzelmekhez. Mint ahogy ahhoz is jogod van, hogy miután kiszomorkodtad magad, összeszedd az erődet, és ahogy lehet, megpróbáld a legtöbbet kihozni a helyzetből. Ha valami nem működik, ismerd el, hogy neked ez így rossz – és változtass rajta. Ehhez pedig már nyugodtan segítségül hívhatod a pozitív gondolkodás eszközeit.

Szerző: Csiki Judit

Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: