Hűsít, feldob, élénkít: mentás cukkinisaláta, ahogy mi szeretjük

Tökéletes ebéd, még tökéletesebb vacsora

A cukkinisalátára Jamie Oliver egyik videója után kaptam rá. Az általa kreált ízkombináció egy egészen más szintre emelte ezt az elsőre talán unalmas zöldséget, azóta pedig a legmeghökkentőbb alapanyagokkal párosítottam, jöjjön is a kedvencem.

Az első komolyabb találkozásom a cukkinivel a zöldség párolásával kezdődött. Azóta szerencsére megtapasztaltam, hogy milyen fantasztikus az, ha nyersen fogyasztjuk. (Persze nem mindenki van oda a nyers cukkiniért, ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor tálalás előtt nyugodtan főzd 5 percig forró vízben, hogy megpuhuljon.) A zöldség energiatartalma alacsony (32 kcal/100 g), nem véletlen a diétázók kedvence. A semleges íze miatt bátran kísérletezhetsz vele! A már említett Jamie Oliver féle receptben a világhíres szakács például mentával, csilivel és fokhagymával párosította. A mentát végül én is megtartottam, ez a fűszer ugyanis remekül illik a cukkinihez. És még annyit, hogy ebből a fogásból bátran ehetsz, amennyit csak szeretnél, hiszen, bár a cukkini jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, nem okoz puffadást. Ó, és meg ne hámozd, a héjában van a legtöbb tápanyag!

Hozzávalók

  • 2 cukkini
  • 1/4 hagyma
  • 100 g kecskesajt
  • 1 csokor mentalevél
  • 6 ek olívaolaj
  • 2 ek fehérborecet
  • egy csipet só

Elkészítés

Egy zöldség-szeletelővel csíkozd fel a cukkinit. Add hozzá a mentát, a sajtot és a hagymát. Ezután készítsd el a dresszinget: egy kis tálban keverd össze az olívaolajat az ecettel és a sóval majd öntsd vele nyakon a cukkinis keveréket. Tádám, tálalhatsz is! Igazán gyors, laktató és megunhatatlan!

Nyitókép: haoliang/ iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: