A cukkinisalátára Jamie Oliver egyik videója után kaptam rá. Az általa kreált ízkombináció egy egészen más szintre emelte ezt az elsőre talán unalmas zöldséget, azóta pedig a legmeghökkentőbb alapanyagokkal párosítottam, jöjjön is a kedvencem.
Az első komolyabb találkozásom a cukkinivel a zöldség párolásával kezdődött. Azóta szerencsére megtapasztaltam, hogy milyen fantasztikus az, ha nyersen fogyasztjuk. (Persze nem mindenki van oda a nyers cukkiniért, ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor tálalás előtt nyugodtan főzd 5 percig forró vízben, hogy megpuhuljon.) A zöldség energiatartalma alacsony (32 kcal/100 g), nem véletlen a diétázók kedvence. A semleges íze miatt bátran kísérletezhetsz vele! A már említett Jamie Oliver féle receptben a világhíres szakács például mentával, csilivel és fokhagymával párosította. A mentát végül én is megtartottam, ez a fűszer ugyanis remekül illik a cukkinihez. És még annyit, hogy ebből a fogásból bátran ehetsz, amennyit csak szeretnél, hiszen, bár a cukkini jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, nem okoz puffadást. Ó, és meg ne hámozd, a héjában van a legtöbb tápanyag!
Hozzávalók
- 2 cukkini
- 1/4 hagyma
- 100 g kecskesajt
- 1 csokor mentalevél
- 6 ek olívaolaj
- 2 ek fehérborecet
- egy csipet só
Elkészítés
Egy zöldség-szeletelővel csíkozd fel a cukkinit. Add hozzá a mentát, a sajtot és a hagymát. Ezután készítsd el a dresszinget: egy kis tálban keverd össze az olívaolajat az ecettel és a sóval majd öntsd vele nyakon a cukkinis keveréket. Tádám, tálalhatsz is! Igazán gyors, laktató és megunhatatlan!
Nyitókép: haoliang/ iStock / Getty Images Plus