Tartsd meg a húsvéti hagyományokat vagy teremts újakat a karantén idején

A húsvét az újjászületésről, a tavasz beköszöntéről és egy új kezdetről szól - mindarról, amire most a legnagyobb szükséged van.

Most, amikor elmosódik a munka és a pihenés közti határ és a napok egybefolynak, másra se vágysz jobban, mint hogy valami megtörje ezt a monotóniát és felpörgesse ingerszegény életet? Lehet, hogy te is úgy érzed, ebben a kétségekkel teli helyzetben nincs helye az örömnek és ünneplésnek. Én mégis azt hiszem, hogy most van csak igazán szükség az önfeledt nevetésre és a békés együttlétre. Arra, hogy felfedezd a szépséget a legborúsabb napokon is, és hogy mindezt ép elmével és reményteli szívvel átvészeld. Valószínűleg most le kell mondanod a jól bevált ünnepi szokásokról, ugyanakkor a helyzet lehetőséget kínál arra, hogy új hagyományokat teremts.

Ünnepre hangolva

Az ünnepek semmi perc alatt elrepülnek. Az igazi varázslat a készülődésben és várakozásban rejlik, éppen ezért add meg a módját! Burkold magad és az otthonod is ünnepi öltözékbe! A pasztell párnahuzat, a virágokkal és tojásokkal díszített ajtókopogtató, a barka az asztalon, mind olyan apróságok, amikkel könnyedén becsempészheted a tavaszt a lakásba. A kézzel készült húsvéti díszek alkotásába a kicsiket is bevonhatod. Készíts ehető madárfészket gabonapehelyből, amit rögzíthetsz csokoládéval, ebbe kerülhetnek aztán a csokitojások és mindenféle ínyencségek. A tojásfestésnek se kell búcsút intened csak, mert nem vársz vendégsereget! Ha eddig 30 tojást festettél, most megteszi a 10 is, vagy kevesebb. Itt az idő, hogy igazán kiéld a kreativitásod!

Most van idő

Mondd csak, az elmúlt években hányszor tudtál kipihenten, nyugodt testtel és lélekkel részt venni az ünnepeken? Sejtésem szerint többször voltál kimerült, az ünnepi ebédtől ingerült és összességében szétesett, mintsem friss és üde. Most nem kell rohannod! Van idő. Most csak te vagy, a szűk család, és olyanná formálhatod az ünnepet, amilyenné szeretnéd. Nincs ott a „mindent jobban tudok nálad” nagynéni, nincsen gyereksereg, akiknek tökéletes tojást kell festeni, úgyhogy fellélegezhetsz! Adj magadnak egy napot húsvét előtt, amikor semmi mást nem teszel, csak lazítasz. Ha a lakhelyed közelében van egy talpalatnyi zöld terület, akkor a nap egy olyan pontjában, amikor biztosan nem futsz össze senkivel, menj le és szedj vadvirágokat. A virágokat aztán a fürdővizedhez adhatod, és már csak annyi a dolgod, hogy élvezd, ahogy átjárja a fürdőszobádat a tavasz. Van néhány olyan növény, amivel az italaidat is feldobhatod! Ilyen ehető növény az ibolya, az árvácska, a búzavirág, amiket ha jégkockatartóban lefagyasztasz, dekoratívabbá és ízletesebbé teheted, mondjuk a kádban elfogyasztott pezsgődet. Pezsgő? Igen, megteheted! Hidd el, erről az ünnepi szokásról a karantén után sem akarsz majd lemondani!

Táplálék testnek és léleknek

Az étel nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálja. A szeretettel és odafigyeléssel készített fogások terápiás hatásúak saját magad és szeretteid számára. Ha fizikailag nem is vagy együtt a többiekkel, lélekben meginvitálhatod őket. Préselt virágokkal díszített, szívhez szóló levelet (meghívót) küldhetsz nekik, amiben biztosítod őket, hogy gondolsz rájuk és alig várod, hogy ismét együtt lehess velük. A kézzel írt levél, abban is segít, hogy egy kicsit közelebb érezd a szeretteidet. A gyerekek rajzolhatnak is rá, a nagymama imádni fogja. De akkor sem szabad szomorkodni, ha épp egyedül vagy. Így is elkészítheted kedvenc ünnepi ételeidet. A terítésre és tálalásra is figyelj! Nem árt egy kis fű, tojás és rengeteg nyuszi.

Versenypálya a nappaliban

A gyerekek imádják a játékokat, akárcsak a felnőttek. Annyi különbséggel, hogy a felnőttek sokszor ezt nem merik bevallani. A legkedveltebb húsvéti játékok egyike a tojáskeresés. Ezt a legizgalmasabb a kertben játszani, de ne aggódj, semmi sincs veszve, ha épp a panel 10. emeletén ér az ünnep. Így is kitalálhatsz remek játékokat, az izgalom és a kacagás pedig garantált! Bent a lakásban is elrejthetsz különböző tárgyakat: csokit vagy igazi tojásokat, amiket feladatok keretében a gyerekeknek meg kell találniuk. De akár versenypályává is alakíthatod a nappalit és már indulhat is a tojáspárbaj. Az egyik feladat lehet az, hogy mindenki egy kanalat vesz a szájába, amin a tojást egyensúlyozva el kell juttatni a célig. A következőben letérdelve az orrotok hegyével irányítjátok és lökdösitek a tojást. A gyorsabb nyer! A neten rengeteg szuper ötletet találsz, akár egy egész játékdélutánt is szervezhetsz!

Locsolás újragondolva

A játék mellett a másik dolog, amivel le lehet venni a lábukról a kicsiket, az a locsolás. A lányok szeretnek szép ruhába bújni és várni a kis barátaikat, a fiúk pedig a verseket, locsolást és tojásgyűjtést kedvelik. Az idősebbeket talán már kevésbé izgatja a dolog, sőt olyan is van, aki kifejezetten utálja ezt a kölni illattal átitatott szokást. Egy biztos: a locsolásnak ezt a formáját a család apraja élvezni fogja. Válassz egy olyan helyiséget a házban, ahová hosszú ideig besüt a Nap. A földet takard le valamilyen olyan anyaggal, ami nem ereszti át a vizet a padlóra. Told félre a bútorokat, a gyerekek bújjanak fürdőruhába. Kisebb méretű lufikat tölts meg vízzel és máris indulhat a „lufitojás” csata. Végre eljött az idő, amikor a fiúk is vizesek lesznek, nem csak a lányok. Igazi visszavágó. Ki mondta, hogy csak nyáron lehet vízicsatázni?

Fény a sötétségben

Ha nem is vagy vallásos, azt biztosan érzed, hogy az ünnepeknek mélyebb mondanivalója is van. Németországban létezik egy különleges szokás: húsvét előtt tüzet raknak a templom kertjében, azt megszentelik, majd gyertyák segítségével beviszik a lángot a sötét templomba. A húsvét, főleg a mostani, arról is szól, hogy habár sötétség telepedett az emberekre, mindig van fény és mindig van kiút. Este, amikor besötétedik, kuporodj egy pokrócra, és néhány percig ülj csendben a sötétben. Majd gyújts meg egy gyertyát és csak nézd, ahogyan a fény betölti a szobát. Ha nem egyedül töltöd a karantén, hívd a többieket is, beszélgessetek közben arról, hogy mi a húsvét valódi üzenete, mit éltek át ezekben a napokban és, hogy mi jelenti számotokra a fényt ezekben a változásokkal teli időkben.

Nyitókép: AleksandarNakic/GettyImages

Legnépszerűbb cikkek: