A sonka, kalács, tojás trión kívül is van élet – bizony, húsvétkor is lehetsz egy kicsit változatosabb!
A húsvét kiváló alkalom a tavasz megünneplésére is és egyáltalán nem ördögtől való, ha egy kicsit eltérsz az ünnepi klasszikusoktól. Nem azt mondjuk, hogy ne is vegyél sonkát és kalácsot, de egy kicsit érdemes újragondolni a menüválasztékot és szélesíteni a kínálatot, főleg, ha vendégeket is vársz! Gondolj csak bele, karácsonykor sincs kedved mindenhol bejglit enni, még akkor sem, ha kifejezetten a kedvenceid közé tartozik. A húsvét is legyen színesebb, némi kreativitással igazán kellemes meglepetést okozhatsz a családod, barátaid körében.
Sajtos zöld zöldség gratin
Hozzávalók:
- 1 karfiol rózsáira törve
- 200g brokkoli
- 200 g spenót
- 70 g sótlan vaj
- 70 g lisz
- 900 ml tej
- 2 tk mustár
- 150 g cheddar sajt
- Egy kisebb csokor metélőhagyma
Elkészítés:
Egy serpenyőben enyhén sós vizet forralunk és 3 percig főzzük a karfiol rózsákat. Adjuk hozzá a brokkolit és főzzük még 2 percig. Egy edényben szűrjük le, és hagyjuk a gőzben megszáradni. Tegyük a spenótot egy nagy serpenyőbe és adjunk hozzá 2 evőkanál vizet, majd fedő alatt, lassú tűzön főzzük 3-4 percig, amíg megfonnyad. Tegyük át egy szitába és egy fakanállal nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Fedjük le és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, alacsony lángon habzásig, majd keverjük bele a lisztet, hogy sűrű masszát kapjunk. Főzzük 2 percig, vegyük le a serpenyőt a tűzről és adjuk hozzá a tejet, lassan, több adagban, csomómentesre keverve. Tegyük vissza a tűzre és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a mustárt, a sajt nagyobb részét és a metélőhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük. Közepes tűzálló edénybe tesszük a zöldségeket és a karfiolleveleket is. Öntsük le a szósszal, majd szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük 25-30 percig, vagy amíg aranybarna és buborékos nem lesz.
Vegán citromtorta
Hozzávalók:
- 100 ml növényi olaj
- 275 g liszt
- 170 ml víz
- 200 g porcukor
- 1 tk sütőpor
- 1 citrom héja, fél citrom leve
- A cukormázhoz:
- 150 g porcukor
- fél citrom leve
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy cipóformát olajozzunk ki és béleljük ki sütőpapírral. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a citromhéjat. Adjuk hozzá az olajat, a citromlevet és a 170 ml hideg vizet, majd keverjük simára. Öntsük a keveréket a formába. 30 percig sütjük, a végén ellenőrizzük tűpróbával, hogy jól megsült-e. Hűtsük a tepsiben 10 percig, majd vegyük ki és tegyük át a tortát egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A cukormázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk. Annyi citromlevet keverjünk hozzá, hogy a cukormáz elég sűrű legyen ahhoz, hogy a cipóra öntsük, és azonnal tálaljuk.
Húsvéti koktél
Hozzávalók:
- 80 ml gin
- 50 ml amaretto likőr
- 50 ml tejszín
- 1 tk citromos túrókrém
- ¼ tk vanília paszta
- jég
- ehető virágok
Elkészítés:
Tegyük a gint, az amarettót, a tejszínt, a citromostúrót és a vaníliapürét egy koktél shakerbe egy marék jéggel, és addig rázzuk, amíg a shaker külseje nagyon hideg nem lesz. Szűrjük két kis koktélos vagy kupés pohárba és tálalás előtt díszítsük ehető virágokkal. Frissen elkészítve fogyasszuk.
Forrás: bbcgoodfood.com
Nyitókép: Stockbyte/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Tojásfestés újragondolva – szuper kézműves ötletek húsvétra
- Húsvéti édességek – pocak helyett a fürdőkádba!
- Tudod, mi a tökéletes húsvéti kalács titka? 3+1 workshop, ahol ellesheted