Húsvéti menü újragondolva

A sonka, kalács, tojás trión kívül is van élet – bizony, húsvétkor is lehetsz egy kicsit változatosabb!

A húsvét kiváló alkalom a tavasz megünneplésére is és egyáltalán nem ördögtől való, ha egy kicsit eltérsz az ünnepi klasszikusoktól. Nem azt mondjuk, hogy ne is vegyél sonkát és kalácsot, de egy kicsit érdemes újragondolni a menüválasztékot és szélesíteni a kínálatot, főleg, ha vendégeket is vársz! Gondolj csak bele, karácsonykor sincs kedved mindenhol bejglit enni, még akkor sem, ha kifejezetten a kedvenceid közé tartozik. A húsvét is legyen színesebb, némi kreativitással igazán kellemes meglepetést okozhatsz a családod, barátaid körében.

Sajtos zöld zöldség gratin

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ceyda Artun (@ceyda.artun) által megosztott bejegyzés


Hozzávalók:

  • 1 karfiol rózsáira törve
  • 200g brokkoli
  • 200 g spenót
  • 70 g sótlan vaj
  • 70 g lisz
  • 900 ml tej
  • 2 tk mustár
  • 150 g cheddar sajt
  • Egy kisebb csokor metélőhagyma

Elkészítés:

Egy serpenyőben enyhén sós vizet forralunk és 3 percig főzzük a karfiol rózsákat. Adjuk hozzá a brokkolit és főzzük még 2 percig. Egy edényben szűrjük le, és hagyjuk a gőzben megszáradni. Tegyük a spenótot egy nagy serpenyőbe és adjunk hozzá 2 evőkanál vizet, majd fedő alatt, lassú tűzön főzzük 3-4 percig, amíg megfonnyad. Tegyük át egy szitába és egy fakanállal nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Fedjük le és tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, alacsony lángon habzásig, majd keverjük bele a lisztet, hogy sűrű masszát kapjunk. Főzzük 2 percig, vegyük le a serpenyőt a tűzről és adjuk hozzá a tejet, lassan, több adagban, csomómentesre keverve. Tegyük vissza a tűzre és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a mustárt, a sajt nagyobb részét és a metélőhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük. Közepes tűzálló edénybe tesszük a zöldségeket és a karfiolleveleket is. Öntsük le a szósszal, majd szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük 25-30 percig, vagy amíg aranybarna és buborékos nem lesz.

Vegán citromtorta


Hozzávalók:

  • 100 ml növényi olaj
  • 275 g liszt
  • 170 ml víz
  • 200 g porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 citrom héja, fél citrom leve
  • A cukormázhoz:
  • 150 g porcukor
  • fél citrom leve

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy cipóformát olajozzunk ki és béleljük ki sütőpapírral. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a citromhéjat. Adjuk hozzá az olajat, a citromlevet és a 170 ml hideg vizet, majd keverjük simára. Öntsük a keveréket a formába. 30 percig sütjük, a végén ellenőrizzük tűpróbával, hogy jól megsült-e. Hűtsük a tepsiben 10 percig, majd vegyük ki és tegyük át a tortát egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

A cukormázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk. Annyi citromlevet keverjünk hozzá, hogy a cukormáz elég sűrű legyen ahhoz, hogy a cipóra öntsük, és azonnal tálaljuk.

Húsvéti koktél

Hozzávalók:

  • 80 ml gin
  • 50 ml amaretto likőr
  • 50 ml tejszín
  • 1 tk citromos túrókrém
  • ¼ tk vanília paszta
  • jég
  • ehető virágok

Elkészítés:

Tegyük a gint, az amarettót, a tejszínt, a citromostúrót és a vaníliapürét egy koktél shakerbe egy marék jéggel, és addig rázzuk, amíg a shaker külseje nagyon hideg nem lesz. Szűrjük két kis koktélos vagy kupés pohárba és tálalás előtt díszítsük ehető virágokkal. Frissen elkészítve fogyasszuk.

Forrás: bbcgoodfood.com

Nyitókép: Stockbyte/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: