5 varázslatos karácsonyi vásár Európában

Ha ünnepi hangulatba szeretnél kerülni, látogass el egy karácsonyi vásárba! Hogy melyikbe? Mondjuk a következő 5 egyikébe:

Az ünnepi készülődésben az egyik kedvenc részem, amikor felfedezhetem a karácsonyi vásárok forgatagát. Ha te is legalább annyira szereted a fényben úszó börzéket, mint én, a következő listát érdemes megnézned. Összegyűjtöttem azokat az európai karácsonyi vásárokat, amelyek az ünnepi hangulat mellett bemutatják a helyi hagyományokat is. Ráadásul egy forralt bor társaságában a városok kulturális örökségeit is megcsodálhatod! Na, indulhatunk?

Téli mesevilág: Zakopane

Fotó: Martyn Hayes/iStock/Getty Images Plus

Ha még nem hallottál a Zakopane nevű városkáról, akkor nagyon figyelj! A Lengyelországban található település minden évben téli mesevilággá változik, ahol garantáltan karácsonyi hangulatba kerülhetsz. A díszes faházak és templomok önmagukban szép látványt nyújtanak, de a karácsonyi díszekkel együtt válik igazán teljessé az élmény. Attól nem kell tartanod, hogy éhesen fogsz hazamenni! Az olyan helyi specialitások, mint a faszénen sült húsok és kolbászok garantáltan csillapítani fogják az éhséged. Sőt, a város híres a sajtpiacán a helyi kistermelők sajtjait és lekvárjait is megkóstolhatod! Mindezek mellett kipróbálhatod, milyen lovasszánnal átsiklani a havas utcákon, és kedved szerint válogathatsz a vásár kézműves termékei közül. A jó hír, hogy a város busszal és vonattal is egyszerűen megközelíthető, mindössze 11 órába telik és téli csodavilágban sétálgathatsz. Úgyhogy, sapka, sál, indulás!

Mikor? 2019. december 01. – 2020. január 01.
Hol? Zakopane

Mint egy hógömb: Prága

Fotó: Juergen Sack/iStock/Getty Images Plus

Nemrég jártam Prágában, ami Budapesttől csupán 7 órányi vonatútra található. Emlékszem, hogy az októberi napsütésben is teljesen lenyűgözött a város, de a karácsonyi időszakban kel igazán életre a varázs. Ilyenkor az Óvárosi téren száll a hamisíthatatlan sült csülök és forralt bor illata, de az édesszájúak is találnak maguknak harapnivalót. A trdelník, vagy más néven a kürtöskalács mindenféle ízesítésben kapható, legyen szó a fahéjas, csokis, vaníliás változatról. A finomságok mellett a téren sétálgatva elmerülhetsz a város reneszánsz és barokk stílusú épületeinek szépségében. Az Óvárosi városháza oldalán elhelyezkedő világhírű óraművet, az Orlojt mindenképp nézd meg, mert a kis ablakain minden órában végigvonul a tizenkét apostol!

Mikor? 2019. november 30. – 2020. január 6.
Hol? Prága, Óvárosi tér

A karácsonyi ékszerdoboz: Bázel

Fotó: Flavio Vallenari/iStock/Getty Images Plus

Két évvel ezelőtt volt szerencsém Milánóból átvonatozni Svájcba. Viszont, ha legközelebb megyek, akkor az ünnepi időszakra fogom időzíteni az utazást. Miért? Mert a festői szépségű svájci város, Bázel karácsonykor egy ékszerdobozzá alakul át. Az óváros szívében található park, a Münsterplatz, a Johann Wanner vállalkozó által megtervezett és gyönyörűen feldíszített karácsonyfának ad otthont. Egyébként a Spalenberg 14-es szám alatt megtalálhatod Johann Wanner karácsonyi ház és svájci ajándéktárgyak nevű üzletét, ahol biztosan rád talál az ünnepi hangulat. Amennyiben kulináris élményekkel is szeretnél gazdagodni, irány vissza az óvárosi piactérre, ahol a vásárban megkóstolhatod a Basel Läckerlit, a svájci mézeskalácsot és a tradicionális svájci raclettet, ami sült sajtot jelent. Az utóbbiért már megéri Svájcba látogatni!

Mikor? 2019. november 28. – 2019. december 23.
Hol? Bázel, Barfüsserplatz és Münsterplatz 

A téli csoda: Brüsszel

Fotó: Teka77/iStock/Getty Images Plus

A Winter Wonders, Brüsszel látványos karácsonyi vására, ami minden évben rengeteg látogatót vonz. A város idén sem gondolkozott kicsiben, és a nagyváros főterén felállítottak egy 360 fokos csúcstechnológiájú kupolát, ami audio-vizuális előadásoknak és képzőművészeti alkotásoknak ad otthont az ünnepek alatt. Persze a vásár többi része is lenyűgöző látványosságokat tartogat, kétszáznál több karácsonyi stand várja, hogy felfedezd.

Mikor? 2019. november 29. – 2020. január 5.
Hol? Brüsszel, Grand-Place

Az otthon melege: Budapest

Fotó: Budapesti Karácsonyi Vásár/Budapest Christmas Fair

Nem maradhat le a listámról a budapesti karácsonyi vásár, ami 1998 óta minden évben színesíti a főváros életét. Ilyenkor a Vörösmarty tér megtelik fénnyel, a sült gesztenye illatával és a kórusok énekével. Én idén a jazz, blues, soul koncerteket várom a legjobban, amelyek hétköznaponként és hétvégente egyaránt megörvendeztetik a zene szerelmeseit. A finom fogások és a koncertek mellett fényfestéssel is kedveskednek a látogatóknak, amit minden nap 17 órától láthatsz majd a Gerbeaud ház falain. Amennyiben december elsején a téren jársz, feltétlenül nézd meg a 18 órakor kezdődő adventi gyertyagyújtást! 

Mikor? 2019. november 8. – 2020. január 1. 
Hol? Budapest, Vörösmarty tér

Kiemelt kép: M_a_y_a/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: