Ichigo ichie, avagy éld meg a jelent

A japánok szerint ez vezet a boldogsághoz

„Egyszeri találkozás” vagy „az adott pillanat, a lehetőség”. Ezt jelenti az ichigo ichie. Szóval itt az ideje, hogy minden megszerzett élményre egyszeri és megismételhetetlen kincsként tekints. A japánok szerint ugyanis ez a boldogság kulcsa.

Az ikigai után a japánok újabb szemlélettel rukkoltak elő – az ichigo ichie-vel – ami nem mást, mint a megadatott pillanat megbecsülését jelenti. Szerintük minden egyes perc, amit itt töltünk ezen a Földön ajándék. A számunkra legfontosabbakkal együtt eltöltött pillanatok éppen ezért teljes figyelmet igényelnek, hiszen ezek azok a momentumok, amelyek az emberi életben megismételhetetlenek.

Az ichigo ichie tudatos gyakorlásával állítólag sokkal teljesebb és boldogabb életet élhetsz, anélkül, hogy a múlt terheit cipelnéd, vagy a jövőd miatt szoronganál. Megtanulhatod teljes mértékben élvezni a jelent.

Itt van a 10 legfontosabb szabály, amit, ha követsz, elérheted az ichigo ichie-t:

1. Ne becsüld le a fontos pillanatokat!

Minden lehetőség csupán egyszer adott az életben. Ha nem ragadod meg, örökre elveszett. Az élet a most vagy soha kérdése.

2. Éld meg a dolgokat úgy az életben, mintha azok egyszeri alkalmak lennének.

Az ichigo ichie arra is inspirál, hogy minden egyes alkalommal úgy köszönj el a másiktól, mintha az egy egyszeri és megismételhetetlen esemény volna.

3. Éld át a jelent!

A múltadról vagy a bizonytalan jövőről gondolkodni felesleges és sokszor fájdalmas. Nem tudod megváltoztatni azt, ami történt és nem tudhatod, hogy mi fog veled történni a jövőben. De itt van az adott pillanat, minden lehetőség adott és a kezedben van. Élj vele.

4. Csinálj valami olyat, amit azelőtt még soha!

Einstein szerint: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” És milyen igaz. A másik módja annak, hogy meg tudd élni az adott pillanatot, ha valami olyan dolgot próbálsz ki, amit azelőtt még soha.

5. Meditálj!

Vonulj félre, ülj le, és gondolkodj el a létezés csodáján. Ezekben a percekben tarts távolságot a napi teendőktől, a problémáktól, ne rohanj, és felejtsd el a kötelezettségeidet. Ez a pillanat a tiéd.

6. Mindfulness az öt érzéknek

Értsd és gyakorold a hallgatás, a szemlélés és az érintés művészetet. Ízleld az ételt miközben eszel és végy nagy levegőket, ha a természetben vagy.

7. Figyelj a véletlenekre!

Megfigyelni a véletlen egybeeséseket segít abban, hogy megértsd azokat a jeleket, amiket az univerzum szeretne küldeni feléd.

8. Minden közös program legyen ünnep

Ne várj a nyaralásig, a wellness hétvégéig vagy szülinapig – élj meg minden a családoddal vagy a barátokkal közös percet úgy, mintha egy ünnep lenne.

9. Ha nem szereted azt, ahol vagy, vagy, amit csinálsz – változtass!

Az ember képes arra, hogy ha valami nem tetszik, vagy valamiben nem komfortos, akkor feltalálja magát és kipróbáljon valami újat. Ha az életedet nehéznek és unalmasnak érzed, jusson eszedbe: van lehetőséged változtatni rajta és kreálni egy újat.

10. Légy vadász!

És csípd nyakon a különleges pillanatokat! Mint minden tevékenységnél, minél többet gyakorolsz, annál jobb leszel benne és elégedett leszel az eredménnyel, amit elérsz.

Nyitókép: Andrii Lutsyk/ Ascent Xmedia/Getty Images

(mindbodoygreen.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: