Te tudod, mennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban?

Van egyáltalán olyan, hogy ideális korkülönbség? Nyilván minden kapcsolat más, de a szakértők szerint van olyan optimális korkülönbség, ami a nagy számok törvénye alapján a siker záloga lehet.

Ismerek olyan párt, ahol a nő idősebb jócskán, és több mint negyven éve élnek boldog házasságban, de van hasonló tapasztalatom a fordítottjáról is. Ugyanakkor az utóbbi időben azt látom, hogy a magukat mindenhatónak gondoló, vagy éppen sérüléseiket fel nem ismerő férfiak előszeretettel választanak magunknak a fiatalabb korosztályból a jobbjukra. Vajon számít-e a korkülönbség, ha a párkapcsolat hosszú távú sikere a tét, vagy másképp kérdezem: van-e olyan, hogy ideális korkülönbség?

Lovagok kíméljenek?

Tudjuk, hogy ezekben a kapcsolatokban a meglett férfiak még fényes páncélzatú lovagként tündökölhetnek. Természetesen a kivétel mindig erősíti a szabályt, de általában elmondható, hogy amint a lányoknak lehull a lepel a szeméről, kiderül, hogy a páncélzat csak gyűrött alufólia, és ennek megfelelően a kapcsolat is galacsinként végzi a kukában. De annak idején, amikor Madonna sokkolta fiatal szertőjével a nagyérdeműt, ami szintén hasonló kérdéseket vetett fel, csak a női oldallal kapcsolatban. Vajon a szívünk szava képes felülírni a konvenciókat, vagy tényleg van egy titkos összetevő?

A szakértők úgy tartják, hogy a tíz évnél több korkülönbség nagyban csökenti a sikeres párkapcsolat esélyeit, ugyanakkor van egy olyan szám, amely nagyban megnöveli azt.

párkapcsolat
Fotó: svetikd / Getty Images

A kutatások egész érdekes adatokat produkáltak. Kiderült, hogy bár a kezdeti elégedettség a nagy korkülönbséggel rendelkező pároknál kiugróbb, ez általában 4-5 év alatt szertefoszlik, és ezek a házasságok nagy arányban válással végződnek.

Befektetés nélkül nincs győzelem

A legsikeresebb és egy életen át kitartó házasságok és párkapcsolatok a három vagy annál kevesebb év korkülönbséggel rendelkező párok köréből kerülnek ki, állítják a szakemberek. Tény és való, hogy mint minden kapcsolatban, általában ezekben is jó pár olyan probléma merül fel, amely váláshoz vezethetne. De a kisebb korkülönbséggel házasodók ezekre a válságos helyzetekre hasonlóan reagálnak, éppen ezért megoldaniuk is könnyebb a konfliktusaikat.

Ki viszi át a fogában tartva, a szerelmet a túlsó partra?

A tanulmányokban bebizonyított és alátámasztott elmélet szerint a különböző életkorú párok kevésbé ellenállóak a kapcsolat negatív sokkjaival szemben. A más életciklusban lévők nagyon különbözően reagálnak a gazdasági nehézségekre, az egészségügyi problémákra, de akár a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésre is. Ha pedig valamelyik félben nincs meg a kellő rugalmasság a partner irányában, az gyorsan a kapcsolat felbomlásához vezet.

Én szeretném azt hinni, hogy a szerelem olyan tényező két ember között, amely legyőzi ezt a rideg statisztikai adatot, de tény, hogy kell a közös érdeklődési kör, meg a szándék, hogy mindig jobbá tegyük a kapcsolatot. Na és a kellő tisztelet, hogy mindezt meg is valósíthassuk.

Forrás: brides
Nyitókép: Davide Zanin / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: