Idén is megválasztották azt az európai várost, ahol a legkellemesebb az élet

A GAP Jeans Department kutatásából kiderült, melyik európai fővárosban a legkönyebb kiegyensúlyozott, egészséges életet élnünk. Az első helyen szereplő település sokakat meglepett.

Fizikai és mentális egészségünket, általános jóllétünket számtalan tényező befolyásolja, például a környezet, amely körülvesz minket, a sportolási és kikapcsolódási szokásaink, valamint az, mennyire tudjuk élvezni az élet egyszerű, apró dolgait. A GAP Jeans Department legújabb tanulmányában azt vizsgálta, melyik európai fővárosban biztosítanak olyan szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik a testi-lelki egyensúly megteremtését. A vállalat az Európai Unió és az Egyesült Királyság 28 fővárosát hasonlította össze a következő kritériumok alapján:

  • A légszennyezettség mértéke
  • A zöldterületek százalékos aránya
  • Az egy főre jutó futóklubok száma
  • Az egy főre jutó edzőtermek száma
  • Az egy főre jutó fürdők száma
  • Az egy főre jutó Google keresések száma az „egészséges étel” vagy „egészséges nasi” kifejezésre
  • A napfényes órák száma
  • Az ivóvíz minősége

Ezeket a szempontokat figyelembe véve meghatározták minden város wellnessindexét, és a pontszámok alapján felállították azt a listát, amely Európa legjobb wellnessvárosait rangsorolja. Az első helyen összesen 100 ponttal Málta fővárosa, Valletta végzett – köszönhetően a helyiek egészség- és fitneszfanatikusságának. A második helyet Brüsszel (88 pont), a harmadikat pedig Helsinki (87 pont) szerezte meg. Valletta fölénye sokakat meglepetésként érhet, de kiemelkedő értékelése nem véletlen.

Felejthetetlen élmény Málta történelmi városaiban

A Földközi-tenger szívében található szigetországot fényűző szálláshelyei, meleg éghajlata és 7000 éves történelme teszi népszerűvé. Egy máltai utazás során elmerülhetünk a több évszázados történelmében, miközben a modern élet legjavát is élvezhetjük. Az ország messze földön híres előkelő szállásairól, többek között azokról a luxusszállodákról, történelmi butikszállókról, palotákról, magánvillákról és hangulatos parasztházakról, amelyek minden évben több ezer turistát csalogatnak az országba. Málta szigetcsoportja összesen három UNESCO világörökségi helyszínt tudhat magáénak. Az egyik ezek közül maga a főváros, Valletta, a másik testvérszigete, Gozo, a harmadik pedig a Ħal Saflieni hipogeum, amely egy őskori sírtemplom.

A Máltai Michelin Guide kiemeli az országban található kiváló éttermeket, ahol a legkülönbözőbb kulináris élmények közül válogathatunk. A Michelin-csillagos éttermek mellett természetesen a kisebb vendéglátó egységek is sokszínű kínálattal várják a látogatókat – a legnépszerűbbek mégis azok, ahol a hagyományos, eklektikus mediterrán ételek közül válogathatunk. A máltai konyha különleges ízvilágát is a történelmi múltjának köszönheti, hiszen a szigetet számtalan civilizáció elfoglalta, ez magyarázza a változatos gasztronómiáját. Az ételek mellé általában egy helyi bort is ajánlanak. Málta borászatait több nemzetközi versenyen is díjazták, az ínyencek biztosan értékelni fogják az őshonos máltai szőlőket – a girgentinát és a gellewzát.

Forrás: Forbes
Nyitókép: Sylvain Sonnet/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: