Idén tavasszal újra az irodalomé lesz a főszerep: megvannak az Aegon Irodalmi Díj jelöltjei!

Áprilisban és májusban végre kiderül, hogy idén kik vihetik haza a legjelentősebb nem állami elismeréseket a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakjai közül.

Idén megújul a 15 éves múlttal rendelkező Aegon Művészeti Díj, és 2020-tól már új logóval, és Aegon Irodalmi Díj néven támogatja és segíti a kortárs magyar irodalmat. Az évek során olyan szerzők kapták már meg ezt az elismerést, mint Esterházy Péter, Spiró György, Takács Zsuzsa, vagy Nádas Péter. A szervezők egyébként most átalakították a jelölés, és a kiválasztás folyamatát is: a korábbiakkal ellentétben ettől az évtől már nem a kiadó írja össze a versenyző művek listáját, hanem egy szakértői testület válogatja ki az előző év 20 legjobb kortárs magyar alkotását.

Ezt a számot február 26-án egy ötös shortlistre rövidítette egy ötfős zsűri – azaz Fáy Miklós kritikus, Lévai Balázs rendező, producer, Ott Anna irodalomszervező, Szabados Ágnes műsorvezető-szerkesztő és Széchenyi Ágnes irodalomtörténész – és ők fogják eldönteni azt is, ki viheti haza áprilisban a nettó 3 millió forint pénzjutalommal és több 10 millió forint értékű médiamegjelenéssel járó Aegon Irodalmi Díjat.

Íme a 2020-as Aegon Irodalmi Díj rövidlistája:

  • Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)
  • Csabai László: A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó)
  • Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó)
  • Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)
  • Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető Könyvkiadó)

A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat 2016-ban az Aegonhoz hasonló céllal alapította meg a Libri, azaz azért, hogy népszerűsítsék az olvasást, és a kortárs magyar irodalmat. Olyan szerzőknek adják át májusban a 2-2 millió forinttal, és 30-30 millió forint értékű médiatámogatással járó elismeréseket, akik jelentősen hozzájárulnak Magyarország kulturális és szellemi örökségének gyarapításához. 2018-ban például Tompa Andrea (Omerta), tavaly pedig Szvoren Edina (Verseim) vihette haza az irodalmi díjat, a közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor (Addig se iszik) és Krusovszky Dénes (Akik már nem leszünk sosem) zsebelhették be.

A Libri díjak kiválasztási folyamata nem változott: az előző év január 1. és december 31. között megjelent kortárs művek közül válogatták ki a hosszúlistát, amit egy tízes shorlistre szűkítenek le március végéig a Libri által felkért szakértők és közéleti személyiségek szavazatai alapján. A díjat itt is egy szakmai zsűri azaz Bálint András színész, Beck Zoltán zenész és egyetemi adjunktus, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus és Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus – ítéli oda, míg a közönségdíjról az olvasók szavazatai döntenek.

Nyitókép: Punchim/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: