Így látta az életet a divat császára – örökérvényű igazságok Karl Lagerfeldtől

Karl Lagerfeld halálával egy fejezet örökre lezárult a divat történelmében. A tervező lelke viszont tovább él mesés kreációiban, na és persze örökérvényű mondataiban.

A tervezőgéniusz olyan luxust képviselő brandeknél alkotott maradandót, mint a Chanel, a Fendi, a Balmain és a Chloé. Karl Lagerfeld neve máig kikerülhetetlen a divatszakmában, tevékenységének hatása még a jövőben is érződni fog. Kreációi mellett pedig örökérvényű mondatai is fennmaradtak, ezeken keresztül ismerhetjük meg jobban azt a titokzatos figurát, aki Karl Lagerfeld volt.

A divatról megmásíthatatlan véleménye volt

Karl Lagerfeld maximalista volt, sosem elégedett meg kevesebbel, mint a tökéletesség. Nem volt ez másként az általa tervezett daraboknál sem, sőt ott hatványozottan igaz volt ez az elv. Fontosnak érezte a ruhákat és ezt hangoztatta is, viszont a mértéktelen halmozást ő sem támogatta. Ezzel kapcsolatos filozófiája a következő sokak által ismert mondataiban nyilvánult meg a leginkább.

„Olyasmit vegyél, amid még nincs, vagy amire vágysz, ezeket pedig kombinálhatod mindazzal, amid már van. Olyasmit vegyél, ami izgalomba hoz, ne pedig a vásárlás tevékenységéért vásárolj csupán. „

„Teljesen szükségtelen, hogy bűntudatot érezz a ruháidért. Rengeteg ember él abból, hogy ruhákat állít elő, soha nem szabad bűntudatot érezned emiatt.”

Színes egyéniség, színek nélkül

Személyes stílusában a minimalizmusra törekedett. Míg a kifutóin szebbnél-szebb és végtelenségig kidolgozott, aprólékosan megtervezett darabokat láthattunk, addig az ő szettjei a fekete és a fehér kettősére épültek. Lagerfeld nem igazán hordott színeket és erről is meg volt a véleménye.

„Gondolkodj rózsaszínben, de ne hordj pinket!”

„A fekete és a fehér mindig modernnek hat, jelentsen bármit is maga a szó.”

(Fotó: John van Hasselt/Corbis/Getty Images)

A tervező hiúsága

Lagerfeld rettentő hiú ember volt a szó minden pozitív és negatív töltetében egyaránt. Védjegyévé váltak a kesztyűk és a fekete lencsés napszemüvegek, melyekkel az öregedés jeleit rejtette el a kíváncsi tekintetek elől. Ezekről a következőképpen nyilatkozott:

A napszemüveg olyan, mint a szemhéjfesték: megfiatalít és szebbé tesz.”

A hiúság a legegészségesebb dolog a világon.”

Karl Lagerfeld és a soha véget nem érő diéta

Bizony az ő életének is szerves része volt a diéta, illetve olykor még a fogyókúrák is. Lagerfeld is felszedett olykor-olykor néhány kilót, azonban ehhez a kérdéshez is mindig kellő humorral állt.

” A diéta az egyetlen játék, ahol azzal nyerhetsz, hogy veszítesz.”

„Arra a méretre vegyél ruhákat, amilyen méretű lenni akarsz.”

(Fotó: Kristy Sparow/FilmMagic)

Divat és műveltség mesterfokon

A tervező hihetetlen műveltségre tett szert. A képzőművészet mellett rajongott a zenéért is, na és persze a könyvekért. Hihetetlen mennyiségű olvasmánnyal rendelkezett, a tájékozottságtól semmi sem volt fontosabb számára. Magánkönyvtára egy egész mérétes szobát foglalt el, mintegy 300 ezer könyvvel a polcokon.

” Töltsd meg a fejed tudással!”

„A könyvek kemény drogok a túladagolás veszélye nélkül. Boldogan vagyok az áldozatuk!”

A zseni magánya

A könyvek iránti szerelméből vagy éppen fordítva következik, hogy nagyon fontosnak tartotta az egyedüllétet. Személyes terébe csak ritkán engedett be másokat, hisz ezek megzavarták volna életének ritmusát.

„Nem lehetsz kreatív, ha emberek nyüzsögnek körülötted.”

„Egy díszletben élek, a színpadon leeresztett függönyökkel, közönség nélkül. De hát, kit érdekel?”

(Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Conde’ Nast International Luxury Conference)

Az önkritika a kulcs

Nemcsak a munkájában, de önmagával szemben is igencsak kritikus volt. Megjelenéseit és a vele készült interjúkat elnézve sokan hihetjük, hogy rettentő mód komolyan vette magát. Azonban ez korántsem volt így.

Minden, amit mondok, vicc. Én magam is egy vicc vagyok. Önmagam karikatúrája vagyok, jól is van ez így, tetszik. A velencei karnevál nálam egész évben tart.”

Ebből az idézetből pedig mindannyian erőt meríthetünk a hétköznapokban:

Rajtad áll, hogy minden napot olyan tökéletessé tegyél, amennyire csak lehetséges – az egész akarat és fegyelem kérdése.”

 

Nyitókép: Antonio de Moraes Barros Filho/WireImage

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: