Idős állatot örökbefogadni? 7 ok, amiért igazán megéri

A menhelyeken az imádnivaló kiskutyák és játékos kiscicák zsongása közepette a szeretetre és figyelemre vágyó idős háziállatok varázsát sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Szerető otthont adni egy idősebb szőrös társunknak egyedülálló élmény és rengeteg pozitív hozadéka van. Ugyanakkor sok szempontból különbözik attól, mintha egy kölyköt vinnénk haza. Lássuk, pontosan mire számíthatunk, és miért állítjuk azt, hogy megéri egy idősebb kutyusnak is esélyt adni.

1. Tapasztaltak és érettek

Az idősebb háziállatok, mire hozzánk kerülnek, rengeteg tapasztalatot szereztek már. Mivel már több életszakaszt is átéltek, jól kialakult személyiséggel és a körülöttük lévő világra való fogékonysággal érkeznek. Az évek során szerzett tudásuk gyakran nyugodt és higgadt viselkedésükben mutatkozik meg, ami kevésbé igényessé és a közös rutinokhoz jobban alkalmazkodóvá teszi őket.

2. Hálát és szeretet adnak

Ha egy idős állat megmentése mellett döntünk, az jóval több, mint egy második esély ­– ez egy olyan cselekedet, amellyel újraírjuk a történetüket, különösen a végét. Együttérzéssel és szeretettel szebbé tehetjük az alkonyati éveiket. Az idősebb háziállatok, miután megélték az élet hullámvölgyeit, végtelen mennyiségű gyengédséget adnak örökbefogadóiknak. Éppen ezért könnyedén belopják magukat a szívünkbe, és végtelen szeretet forrásává válnak a családban.

3. Kiszámítható méretük és viselkedésük van már

A felnőtt háziállatok teljesen kifejlett fizikummal és kiforrott viselkedéssel rendelkeznek, ellentétben a fiatalabb társaikkal, akiknek a felnőttkori személyisége még bizonytalan. Így ők egy világos képet nyújtanak a leendő gazdiknak arról, hogy hogyan fognak zökkenőmentesen beilleszkedni az életünkbe. Ha azt szeretnénk, hogy a méret és természet ne legyen zsákbamacska, akkor egy idős állat hű társunk lehet.

4. Utolsó esélyt kapnak

A rohanó menhelyi életben az öregebb kutyák gyakran az árnyékban maradnak, míg élénk lelkük és lágy szívük türelmesen vár egy esélyt a szeretetre és biztonságra. Megélt éveik ellenére ezek a mellőzött állatok sóvárognak a szeretet és az összetartozás után, és ugyanúgy egy szerető otthonról álmodoznak, mint bármely más állat. Csak nekik sokkal kevesebb esélyük van, hiszen az emberek gyakran tartanak az orvosi költségek és a rövid együtt töltött idő miatt. Azonban, ha mégis egy idősebb szőrös társ mellett döntünk, egy olyan önzetlen cselekedetet hajtunk végre, amire kisbarátunk egész életében hálás lesz. Azzal, hogy az otthonunkba fogadjuk ezeket a tapasztalt lelkeket, beteljesítjük azt az álmukat, amire egész életükben vágytak.

kutya gazdi berni pásztor
Jasmina007 / Getty Images

5. Belesimulnak a rutinba

Az idősebb háziállatok általában hamar felveszik az életritmusunkat, így a tökéletes társat jelenthetik azoknak, akik nem szeretnék felborítani a mindennapok rutinját, de mindennél jobban vágynak egy igazi barátra. Sokéves tapasztalatuk ugyanis olyan alkalmazkodóképességet kölcsönöz nekik, amely lehetővé teszi számukra, hogy a legkevesebb erőfeszítéssel beilleszkedjenek.

6. Alacsonyabb energiaszintjük és mozgásigényük van

Azok számára, akik inkább a passzív kikapcsolódás hívei szintén remek választás lehet egy idősebb kutyus, ők ugyanis gyakran megelégszenek a nyugodt sétákkal vagy a laza játékkal, és valószínűleg szívesen töltik a kanapé kényelmében a napjuk nagy részét. Így aztán ha neked sem a hétvégi túra jelenti az igazi szórakozást, hanem egy összebújós, filmezős délután, miért ne tehetnéd ezt egy bundás baráttal az oldaladon?

7. Feltétel nélküli szeretetet adnak

A múltban megélt sérelmeikből és tapasztalataikból adódóan nincs az idősebb háziállatoknál hálásabb és szeretőbb társ. Ők maguk a nyugalom, hűség, és határtalan szeretet megtestesítői. Pontosan tudják milyen érzés a szeretethiány, így aztán ha egyszer megérzik ennek az ellentettjét, akkor minden lélegzetvételükkel azon lesznek, hogy te ne kelljen átéld, amit ők.

Nyitókép:  stonena7/ Getty Images

Forrás: foxnews.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: