Fogyhatsz is vele, ha okosan csinálod! Kipróbáltam az időszakos böjtölést!

Két hét tesztidőszak

Az időszakos böjt lényege, hogy egy nap csak bizonyos időkereten belül étkezhetsz. Ha a határidő letelik, akkor csak vizet ihatsz. Az viszont nincs megszabva, hogy mit ehetsz az étkezési ablak időkeretén belül. Kipróbáltam, ennek mi az értelme.

Már nem először futok neki ennek az étrendnek. Nem vagyok a diéták híve, és a előző próbálkozások alkalmával általában győzedelmeskedett az éhség pár nap elteltével. Elgondolkodtam azon, miért lehet, hogy ezt az egyszerűnek tűnő étkezési tervet nem vagyok képes teljesíteni. Új évkor végül összeszedtem magam, és eldöntöttem, hogy márpedig végigcsinálok egy kéthetes böjtölést!

Új év, új én!

– ezt szokták mondani, ugye?

Az időszakos böjt lényege
Kijelölsz a nap 24 órájából egy bizonyos időkeretet, amelyen belül étkezhetsz. Ez előtt és ez után viszont nulla kalóriát vihetsz be. Egyes étrendek megengedik a teát és a kávét – üresen – a böjtöléses időszak alatt. Az egyáltalán nincs megszabva, hogy az étkezési ablakban milyen tápanyagokat vihetsz be a szervezetedbe.

Január 1-jén start!

Én az időszakos böjt 14:10-es felosztását választottam. Ebben 10 óra az étkezési ablak és 14 a böjtölési. Tehát ha reggel 9-kor reggelizek, akkor a nap utolsó étkezését este 7-re le kell tudnom. Ez nem hangzik túl vészesnek, van ennél keményebb időszakos böjt is.

Annyira készültem erre a két hétre, hogy teljesen kiment a fejemből január első napján. A szilveszteri buli után körülbelül délben reggeliztem, így időkereten belül vacsoráztam – egyébként pedig szinte az egész napot átaludtam.

Használd ki az étkezési időablakot, egyél tápláló ételeket!

Az első hét további részében egész jól vettem az akadályokat. Mivel nem volt tiltólistás élelmiszer, így nem kellett nemet mondanom az édességekre vagy a rántott ételekre. Egy dologra viszont rájöttem: az az oka annak, hogy eddig 3 napot sem tudtam teljesíteni időszakos böjt alatt, hogy nem fogyasztottam elég tápláló ételeket. Pedig vacsoránál kimondottan fontos, hogy laktató fogásokat egyél, hiszen ha 7-kor étkezel, de csak este 11-kor alszol el, addigra pont megéhezel, korgó gyomorral pedig nagyon nehéz elaludni.

Az időszakos böjt fajtái:

 • 12:12: Kezdésképp többen ezt az időpontot ajánlják, hiszen pont felezi a napot. Ideálisan belefér 5 étkezés – 3 nagyobb és 2 kisebb.
 • 14:10: Ezt választottam, hiszen szigorúbb az előzőnél, mégsem sanyargató. Nekem 3 nagy és 1 kisebb étkezés fért bele.
 • 16:8: Ez már picit nehezebb, hiszen csak 8 óra áll rendelkezésedre, hogy étkezz. 3 nagy étkezés belefér, és talán 1 pici is, de így elég sűrűn vannak egymás után a falatozások.
 • 20:4: Ezt harcos étrendnek nevezik. Én egyáltalán nem látom értelmét annak, hogy egyszer túleszed magad, majd koplalsz. Nem tűnik túl egészséges és élhető étrendnek, sőt, valószínűleg az anyagcserédnek sem tesz jót.

Sok edzés, változatos étkezés

Az időszakos böjt alatt nincs kikötve, miket fogyaszthatsz, viszont én megfogadtam, hogy új élelmiszereket is kipróbálok. Így bulgurt, kölest, spenótot és céklalevet is kóstoltam – mindegyik ízlett, ezért ezeket beépítettem a mindennapi étkezéseimbe.

A testmozgást sem írja elő ez a diéta, ám én legalább heti 1-2 alkalommal járok aerobikra. Ebben a két hétben viszont akkora energiát merítettem a böjtből, hogy hétszer edzettem. Volt benne intervall, alakformáló, TRX, spinning, és flyingfitness is. Ezek mellett pedig otthon is mozogtam naponta pár percet.

A rendszeres testmozgásról se feledkezz meg az időszakos böjt alatt!

Egy apró problémán viszont azóta is őrlődök: a második hét péntekén este elmentünk borozni az időkereten kívül. Igazából egész alacsony mértékben vittem be kalóriát, és nagyon sok vizet is fogyasztottam, enni pedig nem ettem, ám a diétát a szigorúan vett értelmében megszegtem.

Erre figyelj az időszakos böjt alatt:

 • Egyél tápláló élelmiszereket, amelyek eltelítenek, így nem kell a korgó gyomrodat hallgatod a böjtöléses időszak alatt – és nem is szeged meg a diétád.
 • Nincs megszabva, hogy mit fogyassz, viszont nem a legjobb ötlet, ha reggelire egy csokis palacsintát eszel, majd kókuszos lattéval öblíted le – figyelj arra a saját érdekedben, hogy mit fogyasztasz.
 • A böjtöléses időablakban reggelente igyál teát vagy kávét a víz mellett – majd utána egy órával reggelizz meg, csak akkortól indul majd az időd. Így már eleve lesz valami finom a gyomrodban még mielőtt egy falatot is ettél volna.
 • Mozogj rendszeresen.

Fogytam!

Ugyan csak fél kilót, de az is valami. Nem volt célom a súlyvesztés, csak teszteltem ezt az étrendet. Viszont, ha nem spenótfőzeléket ettem volna bulgurral ebédre, hanem behuppanok egy gyorsétterembe, akkor nem valószínű, hogy súlycsökkenést tapasztalok. Szerintem csak akkor sikeres ez a diéta, ha az alapelveket betartod közben.

Reggelizz és számolj!

Ez a hátránya:

Ami a legrosszabb benne, az a számolás. Egyébként rendkívül jó étrend, és szerintem hosszú távon is tartható, azt leszámítva, hogy nem akarok számolgatni, a kalóriaszámlálást is ezért kerülöm. Egyszer megesett, hogy már kezdtem beletörődni, hogy nincs vacsora, mert kicsúsztam az időkeretből, majd eszembe jutott, hogy aznap nem is 9-kor reggeliztem, hanem 9:30-kor, úgyhogy van még fél órám enni.

Az időszakos böjt előnyei:

 • megtanít arra, hogy a mértékletességre az étkezés során is figyelnünk kell
 • remekül eltervezheted a napi étrendedet
 • nem feltétlenül kell figyelned arra, mit eszel – viszont én azt javaslom, némi odafigyelés nem árt
 • nem sanyargató – kivéve, ha a 20:4 felosztás mellett döntesz

Ez egy aránylag könnyen teljesíthető diéta, akár hosszú távon is. Ha pedig már hozzászoktál a 14:10-hez, viszont szeretnéd ismét kihívás elé állítani a tested, akkor jöhet a 16:8, amely egyébként az egyik legnépszerűbb.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: