Teljesen elvesztetted az időérzéked? Akkor lehet, hogy idővakságban szenvedsz

Habár az idővakság nem gyakori, a szakértők szerint a világjárvány és az elszigeteltség miatt az elmúlt másfél évben többeknél is jelentkezhetett ez a furcsa időérzékelési zavar.

Belegondolni is szörnyű, hogy 2020 márciusa után milyen sok időt töltöttünk otthon, a külvilágtól és mindenféle társas kapcsolattól elszigetelve. Az otthon töltött napok, hetek, hónapok lassan teljesen egybefolytak és már azt sem tudtuk, milyen hónapot írunk. Emlékszel még erre a szürreális érzésre, amikor az idő teljesen megszűnt létezni? Képzeld el, milyen megterhelő lenne, ha minden napodat így kellene élned. Ugyanis vannak, akiknél – a legtöbbünkkel ellentétben – ez a probléma azóta sem szűnt meg. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) szakértői egyre inkább azt gondolják, hogy a pandémia miatt a korábbinál többen szenvedhetnek „idővakságban”, ami azt jelenti, hogy gondjaik vannak az idő múlásának érzékelésével.

Hogyan kell ezt elképzelni? A legtöbben képesek vagyunk felmérni, hogy az időzítésnek milyen következményei lehetnek az életünkre. Például ha elkésünk vagy teljesen elfelejtünk egy fontos találkozón megjelenni, akkor tudjuk, van okunk az aggodalomra. Ezzel szemben az idővaksággal küzdő emberek egyszerűen nem érzékelik ennek a súlyát.

Melyek az idővakság legjellemzőbb tünetei?

Fontos különbséget tenni a rossz időérzék és az idővakság között. Sarah Templeton ADHD-val foglalkozó terapeuta szerint az idővakság befolyásolja a múltat, a jelent és a jövőt is. Ha a múltjukról kérdezzük őket, az idővakságban szenvedők soha nem tudják, milyen régen történt valami. „Tehát amikor az emberek azt kérdezik tőlük, hogy »mikor jártál utoljára nyaralni?«, fogalmuk sincs. Ha egy orvos megkérdez egy nőt, mikor volt az utolsó menstruációja, akkor nem tud rá választ adni. Az agyuk nem érzékeli, mennyi idő telt el azóta. Tudja, hogy megtörtént, de azt nem, hogy egy héttel, egy hónappal vagy egy évvel ezelőtt.”

Az idővakság azonban nemcsak az emlékeiket bolygatja fel, hanem a jelenüket is. Elképesztően megnehezíti a helyzetüket, ha meg kell ítélni, mennyi ideig fog tartani egy-egy cselekvés. Ha egy idővaksággal élő embernek határidőt szabnak ki, akkor valószínűleg nehézségei adódnak ennek értelmezésében. Előfordulhat, hogy nem tudja betartani azt külső segítség nélkül. Végül, amikor a jövővel kapcsolatos idővakságról van szó, akkor a rövid és hosszú távú tervek, életcélok meghatározásával lehetnek gondban. Templeton hozzáteszi, hogy a napi rutin elvesztése – amelyet mindannyian átéltünk a Covid-korlátozások és lezárások miatt – az egyik leggyakoribb kiváltó oka az idővakságnak.

Csak azok lehetnek idővakok, akik ADHD-val élnek?

A szakértők azt gondolják, az idővakság azokat is érintheti, akinek nincs ADHD-ja. Jelentkezhet azoknál, akik alváshiánnyal, alvászavarraldepresszióval vagy szorongással küzdenek, illetve a túlzott alkoholfogyasztással is kapcsolatban állhat. Ezek az problémák mind drámai módon befolyásolhatják a mentális egészségünket, és azt, hogyan látjuk a világot. Vagyis hatással lehetnek agyunk végrehajtó funkciójára, amely Józsa Gabriella és Józsa Krisztián tanulmánya szerint „lehetővé teszi a figyelem fenntartását, a célok szem előtt tartását, a zavaró körülmények figyelmen kívül hagyását, a frusztráció tolerálását, az eltérő viselkedések következményeinek megfontolását, a múlt tapasztalataira való reflektálást és a jövő tervezését. Illetve szerepe van a kísértéseknek való ellenállásban, a megváltozott környezethez, helyzethez való rugalmas alkalmazkodásban.”

Mit tehet az, aki idővaksággal küzd?

Templeton minden páciensének azt javasolja, állítson be jelzéseket a telefonján, hogy ezek többször emlékeztessék a határidőkre, valamint a fontos dolgokat, feladatokat jegyezzék fel és tegyék jól látható – lehetőleg egy jól látható emlékeztető táblára – őket. De még ennél is fontosabb, hogy normalizálják az idővakság gondolatot és ne bírálják magukat miatta. Valamint ezt a környezetükben élőknek is meg kell tenniük. „Fontos elfogadni, és nem elítélni, hogy néhány ember számára ez hatalmas problémát jelent. Valóban befolyásolhatja a mindennapi életüket, így az utolsó dolog, amire szükségük van, hogy az emberek ítélkezzenek felettük. Ezzel semmit sem érünk el, csak rosszabbul érzik magukat tőle az idővaksággal küzdők.”

Forrás: Glamour UK
Nyitókép: Mikhail Nilov/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: