Idővel gyógyítható lesz a cukorbetegség is? A legújabb kutatások pozitív változásokat ígérnek

A cukorbetegséggel együtt lehet élni, ez azonban nem azt jelenti, hogy fittyet hányhatunk rá. Fontos, hogy beszéljünk róla, pláne a cukorbetegség világnapján.

A cukorbetegség világszerte az egyik vezető halálozási ok, és a vakság, a szívroham, a vese-elégtelenség, valamint a végtag-amputáció egyik leggyakoribb kockázati tényezője is. Ráadásul sokszor olyan tünetek utalnak rá, amelyekre nem is gondolnánk ebben a vonatkozásban. A kutatók azonban új és új vívmányokkal állnak elő, hogy megkönnyítsék a betegek életét.

A cukorbetegségnek két fő típusát különíthetjük el: az 1-es típusú cukorbetegség általában fiatalon jelentkezik, és a feltételezések szerint autoimmun eredetű. Ilyenkor a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei pusztulnak el, vagyis a hasnyálmirigy egyszerűen nem termel elegendő inzulint. A 2-es típusú cukorbetegség ezzel szemben később, sokszor az életmód hatására alakul ki: ilyenkor a sejtek inzulinérzékenysége csökken, vagyis a hormon nem tud a sejtekbe behatolni, miközben maga a hormon termelődése is visszaesik.

Furcsa tünetek is utalhatnak rá

Az ismert tünetek, mint például a gyakori vizelés, az állandó szomjúságérzés, valamint a nehezen gyógyuló sebek mellett a betegség számos más tünettel is felhívhatja magára a figyelmet – már amennyiben persze felfigyelünk ezekre. Sokan azonban nem tudják, hogy a banálisnak tűnő problémájuk hátterében egy súlyos betegség állhat. A kellemetlen, sokszor acetonos szagú lehelet, vagy a látás homályossá válása is utalhat cukorbetegségre: utóbbi esetben a magas vércukorszint hatására a szem belsejében folyadék halmozódhat fel és ez homályosíthatja el a látást.

A cukorbetegség károsíthatja a végtagok ereit és idegeit is, így ha sokat zsibbad a kezed és a lábad, vagy sokszor érzed úgy, mintha tűkkel szurkálnák, érdemes megméretni a vércukorszintedet.

De az állandó fáradtság sem mindig a sok munka eredménye: a cukorbetegség következtében felborult szénhidrát-anyagcsere a szervezet energiatermelésébe is belezavar. Ennek következménye a cukorbetegség okozta fogyás is. A magas vércukorszint a bőr és a nyálkahártyák gyakori gombás fertőzéseinek táptalaja lehet, és kiszárítja, viszketőssé teheti a bőrt. A cukorbetegséget megelőző állapotra, az inzulinrezisztenciára hívhatják fel a figyelmet a nyakszirt környékén, a hónaljban vagy a lágyék területén megjelenő sötét elszíneződések is.

Hol tart a kutatás?

A betegségre egyelőre nincs végleges gyógymód. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők életük végéig inzulinpótlásra szorulnak. A 2-es típusú cukorbetegek egy részénél elegendő az életmódváltás, másoknak gyógyszerre van szükségük, de van, aki ebben az esetben sem kerülheti el az injekciós inzulinpótlást. A legújabb kutatások a tartós eredményeket hozó gyógymód megtalálása mellett arra irányulnak, hogy  megkönnyítsék a cukorbetegek mindennapi életét, és kivédjék a súlyos, akár amputációhoz vezető vagy halálos szövődményeket. Tavaly indultak a klinikai tesztjei annak az implantátumnak, amely őssejtekből előállított inzulintermelő sejteket tartalmaz – a ma már önkénteseken tesztelt vívmány az 1-es típusú cukorbetegeket szabadíthatja meg a mindennapi inzulinpótlástól. Egy másik kutatás a hasnyálmirigyben rejtőző „szűz” béta-sejteket igyekszik elkülöníteni, és szükség esetén munkára bírni. Sőt, olyan mesterséges hasnyálmirigy kidolgozása is folyamatban van, amely a szervezetbe ültetve a külső, már használt inzulinpumpákhoz hasonlóan önműködően adagolná a beteg számára az inzulint. Egy már forgalomban levő vérnyomás-szabályozó gyógyszerről kiderült, hogy képes az inzulintermelő sejtek pusztulásával járó autoimmun folyamatban részt vevő egyik molekulát blokkolni, így esetleg időben megállítani a cukorbetegség kialakulását. Ezzel kapcsolatban is folynak a klinikai tesztek.

Újítások a vércukorszint-mérésben

A vércukorszint ellenőrzésének forradalmi módszere lehet az az okos-kontaktlencse, amely képes lehet jelezni a magas vércukorszintet. De olyan, színváltós tintával is kísérleteznek a kutatók, amely az izzadságból mutatná ki a vércukorszint emelkedését – mindkettő kellemesebb módszer lenne, mint a rendszeres vérvétel. De az a kutatás is sokatmondó, amely kiderítette, hogy a magányosan élők más betegségek mellett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására is hajlamosabbak. Vagyis az egészséges életmódot nem szabad csak a megfelelő táplálkozásra és a testmozgásra korlátoznunk – a lelki egészségünket és az emberi kapcsolatainkat is szem előtt kell tartani, ha szeretnénk megelőzni a súlyos problémákat.

Nyitókép: Mladen Sladojevic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: