A shea vaj jóval több, mint egy hidratáló összetevő – mutatjuk, hogy a bőrápoláson kívül mennyi mindenre használhatod még.
Hazánkban is jó ideje nagy népszerűségnek örvend a shea vaj. Igazi multifunkcionális alapanyag a bőrápolásban, mivel kiemelkedően magas hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek puhává és rugalmassá teszik a bőrt. De tudtad, hogy ennél jóval többre is képes?
Mi fán terem a shea vaj?
A sokoldalú összetevő az afrikai sheafából származik, amit felhasználás előtt kivonnak a fa csonthéjas terméséből, a shea dióból. „A shea dió vadon növő, természetes összetevő, amelyet évszázadok óta gyűjtöttek és dolgoztak fel nyugat- és kelet-afrikai országokban. A finomítatlan shea vaj nem tartalmaz további vegyszereket vagy tartósítószereket az extrakciós folyamat során. Ennek eredményeként a shea vaj megőrzi természetes tulajdonságait, beleértve a diós ízét és illatát, valamint az esszenciális vitaminokat. A finomított, feldolgozott változatoknál ezzel szemben a tápanyagok akár 95 százalékát is eltávolítják” – mondja Dr. Naana Boakye, bőrgyógyász.
Fontos vitaminokat is tartalmaz a shea vaj
A shea vaj kulcsfontosságú vegyületeinek köszönhetően nagyon sokoldalú összetevő, de felhasználását tekintve igazi Jolly Joker. E-, A-. és F- vitaminokat is tartalmaz, amelyek nemcsak hidratáló, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. Valamint több olyan zsírsavat is, amelyek kiváló hatással bírnak a bőr védőrétegére nézve.
Mire jó a shea vaj?
Gyógyítja a sérült bőrt
A shea vaj gyógyító tulajdonságainak köszönhetően számos bőrbetegség esetén alkalmazható, mint például az ekcéma, égési sérülések stb. „Mivel a shea vaj segít bőrirritáció esetén, erősen hidratáló és antioxidáns tulajdonságai miatt sebeket és kiütéseket is nyugtathat” – mondja a szakorvos.
Kiváló főzéshez
Bár a shea vajról elsőre nem biztos, hogy ez jutna eszünkbe, kiváló alapanyag a főzéshez. Ebben az esetben viszont arra kell figyelni, hogy melyik minőségűt használjuk, mert nem mindegyik alkalmas a konyhai felhasználásra. Egy amerikai kutatók általi besorolás az „A” osztályba sorolt shea vajat javasolja főzéshez, ezek a nyers, finomítatlan változatok, amelyek a leggazdagabbak antioxidánsban és zsírsavakban.
Diós ízt, és olajat is helyettesíthetsz vele
A shea vaj sem sót, sem cukrot nem tartalmaz, ezért kifejezetten jó lehet ízesítéskor, a diós íz kiváltására. De étolaj vagy olívaolaj helyet is érdemes kipróbálni, sőt a szakember pirítósra kenve is ajánlja a fogyasztását.
Kend a hajadra
A shea vaj kifejezetten hatékonynak bizonyult a száraz haj és fejbőr esetén, mivel növeli a haj nedvességtartalmát és táplálja a fejbőrt.
Add a fényvédődhöz is
A shea vajnak van egy természetes fényvédőfaktora, amivel fokozható a bőrvédelem. Fontos, hogy önmagában nem helyettesíti a fényvédőt, azaz napozáshoz nem alkalmas, viszont a fényvédőhöz adva nagyobb hatékonysággal tudod védeni a bőrödet az UV-sugárzástól is.
Forrás: marthastewart.com
Nyitókép: S847/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 5 szuper testvaj, ha nemcsak puha bőrre vágysz, hanem természetes gyógyírt is keresel
- 3 nőszervezet a világ körül, akiknek a szépségápolás terén hálával tartozunk
- Ragyogó bőr a természet erejével: top 5 ájurvédikus DIY-recept