Ha azt érzed, eluralkodik feletted a pánik, akkor az „igazság lista” segíthet

„A fű zöld” – nem egy világrengető kijelentés, de egy megkérdőjelezhetetlen igazság. És az „igazság lista” tökéletes kezdőmondata. Hiszen ha néhány ponttal kiegészíted, akkor a kilátástalannak tűnő napokon is átsegíthet.

Veled hányszor fordult elő az elmúlt évben, hogy semmi sem motivált és úgy érezted, hogy a saját életed mellékszereplőjévé váltál? Ne aggódj, ha a válaszod az, sokszor. Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor teljesen eluralkodik felettünk a stressz, a nemtörődömség. A pandémia kitörése pedig csak olaj volt a tűzre és a megszokottnál gyakrabban érezhettük azt, csak sodródtunk az árral. Hiszen a furcsa élethelyzet, a nyugtalanító hírek és a kialakult káosz miatt szinte lehetetlen volt olyan biztos pontot találni a hétköznapokban, amelybe belekapaszkodhatunk és reménnyel tölt el bennünket. De megtanultunk együtt élni a bizonytalansággal, és idővel mindenki talált olyan szokást, módszert vagy mantrát, ami átsegítette a kilátástalannak tűnő napokon is.

A mentális jóllétük megőrzéséért például sokat tehettünk egy digitális detox-szal, máskor meditálással, sütéssel vagy egy nagy sétával vezettük le a feszültséget. És természetesen voltak olyan napok is, amelyekről nem dicsekedtünk másoknak. Azok a napok, amikor arra volt szükségünk, hogy végigsírjuk az egész estét, mirelit pizzát együnk és olcsó bort igyunk vagy hajnalig tartó Netflix-maratont tartsunk. De mit tehetsz még, ha kezded elveszteni a hitet abban, hogy „ez az egész egyszer véget ér és az élet újra normális lesz”? Vezess igazság listát, amely segít, hogy ne csússzon ki a talaj a talpad alól.

Az „igazság lista”

Köztudott, hogy a naplóvezetés, illetve különböző listák készítése pozitív hatást gyakorol a mentális egészségre. Természetesen nem kell mindenről listát vezetned, hiszen ez rengeteg időt elvenne a napjaidból. Viszont érdemes mindegyiket kipróbálni, és amelyik valóban eredményes, azt rendszeresen bevetni. Ezért arra buzdítunk, adj egy esélyt az „igazság listának” is, amely segít elterelni a figyelmed azokról a dolgokról, amiket nem tudsz irányítani, befolyásolni. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

1. Mi az, amibe mindig kapaszkodhatsz?

A világjárvány alatt rengeteg olyan tényező került az életünkbe, amely azóta is bizonytalan lábakon áll. Ezért a legjobb, ha először felteszed magadnak a kérdést: Mik azok a dolgok, amelyekről biztosan elmondhatod, hogy valósak és biztosak az életedben? A lényeg, hogy valami kézzelfogható támpont legyen. Például, hogy tető van a fejed felett. Hogy minden nap ruhát ölthetsz magadra. De lehet egy személy, egy közösség is, akiről tudod, hogy mindig támogat. 

2. Gondolkodj úgy, mint egy gyerek

Nincs kőbe vésett szabály, hogy az „igazság listát” mikor, illetve milyen gyakran kell vezetned. Az egyetlen tanács, hogy mindig egy olyan megállapítással indítsd, amelyet egy óvodás korú gyerek is el tudna mondani. Az első pontba írd azt, hogy „az ég kék”, „ma péntek van” vagy „ma megint felébredtem”. Ezek az egyszerű kijelentések megalapozzák a hitedet a listában, így a többi pontból is könnyebben erőt tudsz meríteni.

3. Így fejezd be a listát

A bemelegítés után jöhetnek a komolyabb, mélyebb jelentésű igazságok. Fontos, hogy ezek is hitelesek legyenek, közben mégis segítsenek elhinni és megérteni azt, hogy még mindig a te kezedben van az irányítás.

  • Képes vagyok gondoskodni magamról.
  • Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megőrizzem az egészségem. 
  • Saját magamnak és a szeretteimnek is örömet szerzek, ha felhívom őket.
  • Néhány mély lélegzetvétel segít, hogy megnyugodjak és tisztább fejjel gondoljam át a helyzetet.

Ha a lista végére értél, olvasd el az egészet még egyszer. Ez emlékeztet arra, hogy mindig vannak olyan dolgok az életedben, amelyeket kontrol alatt tudsz tartani. Nem számít, hogy 4 vagy 24 pontot soroltál fel – a lényeg, hogy azt éreztessék veled a nehéz időszakban, nem olyan nagy a gond, mint korábban gondoltad.

Forrás: Shine
Nyitókép: damircudic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: