Így befolyásolja az életed a „hunger fog” jelenség

Pár harapás a tiszta gondolatokért

„Nem tudok gondolkodni, mert annyira éhes vagyok!” Ha ismerősen cseng ez a mondat, akkor te is azok táborát erősíted, akiken könnyen eluralkodik a „hunger fog”.

Nincs annál rosszabb, amikor a hasunk korog az ürességtől. Ilyenkor egyetlen cél lebeg a szemünk előtt: minél előbb ételt kell szerezni! A gyorsaság kulcsfontosságú, mivel az éhség befolyással lehet a testünk és az agyunk működésére.

Mint egy gyerek a cukorkaboltban

Dél van, a sarki bisztróból szálló finom illat belengi az irodát. Ebédelni persze nincs időd, mert még ezer teendő vár rád. Az idő csak telik, te egyre stresszesebb leszel, és a végén már a munkádra sem tudsz koncentrálni. A tudósok ezt az állapotot hunger fog-nak hívják, ami tükörfordításban annyit tesz: éhség köd. A hunger fog esetében mindenhol rántott csirkét látsz (ki ki képzelje ide a kedvenc fogását), és többé képtelen vagy az adott feladatodra fókuszálni. A Dundee Egyetem 2019-es tanulmánya kimutatta, a hunger fog megakadályozhatja a tiszta gondolkodást, és jelentősen befolyásolja a döntéshozatali képességet. A tanulmány azt is megállapította, hogy a fokozott éhségérzet türelmetlenebbé tesz, sőt ilyenkor hajlamosak vagyunk megvásárolni a legegészségtelenebb ételeket is.

Persze az sem mindegy, hogy éhgyomorra, milyen ételt fogyasztasz. A banán például 25 százalék cukrot tartalmaz, ami gyorsan megemeli a vércukorszinted, de ez nem tart sokáig, mert rövid időn belül éhséget okoz. Dr. Benjamin Vincent, a kutatás vezetője szerint az embereknek nem szabadna éhesen döntéseket hozniuk, mert azzal a jövőjüket is befolyásolhatják. A komolyabb helyzetekben pedig, mint a házvásárlás vagy egy munkahelyi feladat elvégzése, fontos, hogy tiszta fejjel gondolkodjunk. „Általában, ha nagyobb döntés előtt állunk, akkor akár harmincöt napig is képesek vagyunk mérlegelni a helyzetet. Ha éhesek vagyunk, ez az időtartam lecsökkenhet három napra. Lényegében kisgyerekké válunk, akik most és azonnal akarnak mindent.” – nyilatkozta a kutató.

Nyitókép: domoyega/E+/GettyImages

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: