Így birkóznak meg a bánattal az egyes csillagjegyek

Egy kis énidőre van szükséged? Vagy épp az ellenkezője, vagyis a társaság és egy őszinte beszélgetés segítene kilábalni a szomorúságból? A csillagok elárulják, milyen módszerrel teheted túl magad a csalódásokon és a problémáidon.

A  romantikus filmek szerint minden bánatunkat orvosolja, ha egy doboz jégkrémmel a kezünkben, takaróba burkolózva kisírjuk a szemünket egy klasszikus rom-komra. De mindannyian tudjuk, hogy a valóság ettől nem is állhatna messzebb. Mindenkinek másra van szüksége ahhoz, hogy túltegye magát egy csalódáson, veszteségen vagy kudarcon. Mivel a csillagjegyünk nagyban befolyásolja a személyiségünket, az egyes zodiákus képviselői gyakran hasonlóan élik meg a melankolikus pillanatokat. Illetve gyakran ugyanazok a megoldások segítenek nekik, hogy kilábaljanak ezekből az időszakokból. Nézzük, hogy a csillagok szerint az egyes csillagjegyek milyen módszerekkel győzhetik le a szomorúságot.

Kos

Ha egy Kos rossz passzban van, az mindenki számára egyértelmű. Ugyanis ilyenkor az elkeseredésed gyakran dühbe csap át, amit az első alkalommal kieresztesz magadból. Ezzel viszont nem oldod meg a problémát, nem lesz jobb a közérzeted. Csak még nagyobb pusztítást végzel: rossz döntéseket hozol, a szavaiddal és a tetteiddel megbántasz másokat.

A te esetedben ezt az erőt kell arra használnod, hogy kilábalj a nehéz időszakból. Valami intenzív elfoglaltságra van szükséged, ahol teljesen elengedheted magad. Így nem mások isszák meg a levét a rosszkedvednek. Menj el egy buliba vagy kapcsold be otthon a zenét és táncolj önfeledten. Válassz egy intenzív sportot, például menj el egy kick-box edzésre, fuss egy nagyot. Vedd fel a túrabakancsot, járd be az erdőt és a csúcson kiáltsd ki magadból a feszültséget. Mindegy mit választasz, csak koncentrálj arra, hogy a harag, a csalódottság miatt felgyülemlett érzelmeket ne negatív dologra használd fel, inkább fordítsd pozitív élménnyé őket – hidd el, így hamarabb túlleszel a nehéz időszakon, mint korábban gondoltad volna.

Bika

Bikaként hajlamos vagy arra, hogy a rosszabb napjaidon teljesen eltűnj mások szeme elől. Ilyenkor azt érzed magányra van szükséged, hogy egyedül küzdhess meg a saját démonjaiddal. De gyakran észre sem veszed, hogy túlzásba esel a mártírkodással és amikor mások a segítségedre sietnének, elutasítod őket. Ezért később azt érzed, az egész világ összeesküdött ellened.

Habár neked valóban szükséged van egy kis énidőre, amikor szomorú vagy, ugyanakkor érdemes az egyedüllétet valamilyen értékes programmal izgalmasabbá tenned. Látogass el a kedvenc múzeumodba, használd ki, ha szép az idő és olvasgass egy parkban vagy csak ülj le, és figyeld meg a természetet. Az ilyen elfoglaltságok kreatív energiával töltenek fel, emlékeztetnek arra, hogy az életben az apró örömöket is meg kell becsülni. Ez pedig arra motivál, hogy megtaláld a gondok forrását és leküzdd őket.

Ikrek

Az Ikrek képviselői nagyon ritkán tudják elfogadni azt a tényt, hogy semmi probléma nincs azzal, ha az ember néha bánatosnak érzi magát. Hiszen te vagy az a személy, aki mindig boldogságot hoz mások napjába. Ezért mindent megteszel, hogy eltitkold ezt – a teljesen természetes – érzést. Az igazság az, hogy egészen ügyesen csinálod, és csak azok veszik észre, hogy a megszokottnál csendesebb vagy, akik igazán jól ismernek. De a kérdés felmerül: meddig tudod ezt a látszatot fenntartani úgy, hogy közben ne roppanj bele? Erre csak te tudod a választ, de az biztos, hogy nem tanácsos a tűrőképességed határait feszegetni.

Elsőre talán furcsán hangzik, de neked nagyon sokat segíthet, ha a bánatra úgy tekintesz, mint egy kihívásokkal teli vetélkedőre – ugyanis a benned égő versenyszellem miatt ez a leghatásosabb módja, hogy feldolgozd a történteket. Ezzel a hozzáállással könnyebben megérted, hogy néha le kell ülnöd és kiírni magadból a gondolataidat, meghallgatni a kedvenc dalodat vagy csak csendben feküdni az ágyon, hogy megértsd a miérteket és rájöjj a megoldásra. Ha ebben az időszakban adsz időt magadnak, akkor tiéd lehet a főnyeremény: a felszabadult, boldog éned.

Rák

Miért lehet szomorú a Rák? Gyakorlatilag bármi, még a semmi is lehet az oka. Ha ez nem lenne elég, az érzelmeid elrejtése sem tartozik az erősségeid közé. A környezeted néha azt gondolhatja, te valójában élvezed, ha szomorú lehetsz és ezért ragaszkodsz annyira az érzéshez. De az igazság az, akármennyire próbálkozol, nem tudod elterelni róla a figyelmed. Mert rettegsz attól, hogy elfelejtenek vagy kimaradsz valamiből, és vágyakozol a szeretteid figyelme, törődése után.

Az egyik legérzelmesebb csillagjegy képviselője vagy, így elképesztően intenzíven éled meg az életed tető- és mélypontjait. Ez egy kétélű fegyver, hiszen ha egyedül analizálni kezded a bánatodat, könnyen még sötétebbnek láthatod a helyzeted. Viszont előnyödre is fordíthatod, hogy szenzitív személy vagy. Nagyon választékosan tudod megfogalmazni az érzéseid, ami remek készség, ha naplóírásba kezdesz vagy másokkal mély beszélgetésbe elegyedsz. Ráadásul utólag mindkét elfoglaltság boldogsággal tölt majd el, hiszen a bánatot az előnyödre fordítottad: értéket teremtettél vele, nagylelkűen viselkedtél másokkal szemben, segítettél magadon és talán másokon is.

Oroszlán

Egyetlen jegy képviselői sem élik meg annyira drámai módon a bánatot, mint az Oroszlánok. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden esetben azt érzed, az életed egy spanyol szappanoperánál is fordulatosabb. De azért valld be, párszor már végigfutott benned ez a gondolat. A hatalmas dráma csak akkor jön, ha mélyen belemerülsz az érzelmeid elemzésébe, mégsem találod a szomorúságod okát. Ilyenkor viszont robbansz.

Az Oroszlán az egyik legmagabiztosabb és legbátrabb csillagjegy, ezért nem érdekel, mások mit gondolnak rólad. Viszont az ebből fakadó büszkeség az oka annak, hogy nem szeretsz segítséget kérni. Ezt a hozzáállást kellene  legyőznöd, mert a barátaid azok, akik egy őszinte beszélgetéssel kihúzhatnak a pácból. Mivel mindig arra törekszel, hogy jobb ember lehess, meg kell értetned magaddal, hogy hibázni és szomorkodni emberi dolog. Sőt, miután megbocsátasz magadnak, ezek az élmények még erősebbé és teljesebbé tesznek.

Szűz

Szűzként általában az aprólékosság és a szervezettség jellemez, de a szomorúság egy olyan megfejthetetlen talány, amelytől rögeszméssé válsz. Ilyenkor még kritikusabb leszel, hajlamos vagy túlgondolni minden helyzetet. Ráadásul az sem sokat segít, hogy a fejedben uralkodó zűrzavar miatt nem találod a megfelelő szavakat az érzelmeid kifejezésére.

Ha képes vagy egy kis szünetet adni magadnak, akkor az önismeret útmutatást nyújt a fájdalmad enyhítéséhez. Ehhez viszont szükséged van időre és türelemre, hogy lépésről-lépésre helyrehozd a lelked. Gyakorlatias beállítottságod miatt nagy segítség, ha egy listába szeded azokat a tevékenységeket, amikkel a mentális egészséged „gyógyulását” támogatod. Valójában minden eszköz ott van a te kezedben: ha sikerül megnyugodnod, akkor legyőzöd a negatív gondolatokat és  darabonként újjáépíted magad.

Mérleg

Az érzelmi egyensúly kifejezetten fontos a Mérlegek számára, de amikor a szomorúság megdönti ezt az egyensúlyt, gyakran elveszettnek érezed magad. Ilyenkor hajlamos vagy minden olyan elfoglaltsággal, illetve személlyel megszakítani a kapcsolatot,  aki közel áll a szívedhez. De ezzel csak azt éred el, hogy egyedül a problémáidra fókuszálsz – ami még jobban a negatív irányba dönti a mérleg nyelvét. 

A negatív gondolatok elképesztően ingataggá tesznek, viszont a pozitív dolgok ugyanilyen könnyen segítenek helyreállítani a megbillent egyensúlyt. Olvass önsegítő, motiváló könyveket, nézz inspiráló előadásokat vagy beszélj egy coach-csal. A lényeg, hogy olyan elfoglaltsággal töltsd az időd, amely a fejlődésre ösztönöz. Valamilyen kihívásba is belevághatsz, például jelentkezz egy pályázatra, próbálj ki egy új hobbit. Bízz magadban, hiszen képes vagy arra, hogy újra megtaláld azt a kiegyensúlyozott állapotot, amikor a legjobb formád tudod nyújtani.

Skorpió

A Skorpió jegy képviselőjeként a melankolikus időszakokban a megszokottnál is több és drasztikusabb hangulatváltozás jellemzi a napjaidat. Az egyik percben egyáltalán nem érdekel, hogy csalódás ért. A következőben megállíthatatlanul záporoznak a könnyeid. Mivel nagyon jó emberismerő vagy, ezért előfordul, hogy ilyenkor mások manipulálásában látod a megoldást. Viszont, ha ezzel a kegyetlen játékkal szerzed meg, amit akarsz, akkor a karma utolér és még tovább tart majd a kesergésed.

Az empátia gyakran kéz a kézben jár azzal, hogy valaki jó emberismerő. Ez rád is igaz, és talán nem is gondolnád, hogy ez a tulajdonságod segíthet legyőzni a szomorúságot. Töltsd az időd állatok, gyerekek vagy a szeretteid közelében, mert ezzel tehetsz a legtöbbet a saját boldogságodért. Illetve ilyenkor érdemes minden lehetőséget megragadnod, hogy másokon segíts, hiszen ez is pozitív energiákkal tölt fel.

Nyilas

Amikor egy Nyilas szomorú, akkor megpróbálja magával és másokkal is elhitetni, hogy nincs semmi gond. Abban reménykedsz, hogy a különböző társasági események, elvonják a figyelmedet a negatív gondolatokról. De hadd kérdezzük meg, az állandó pörgés hányszor oldotta meg a gondjaidat? Egyszer sem. A sikertelen próbálkozások után pedig általában elveszettnek érzed magad. Mintha céltalan lenne az életed.

A te esetedben nem lehet elégszer hangsúlyozni: adj időt magadnak arra, hogy megéld az érzéseidet. Az nem fog segíteni, ha azonnal megpróbálod figyelmen kívül hagyni őket, mert később zavarosabbá válik, hogy mi okozza a bánatod. Így az is, hogyan tudod orvosolni. Kalandvágyó éned biztosan tiltakozik majd ellene, de most arra van szükséged, hogy egy kicsit megnyugodj és magadra koncentrálj. Ehhez a naplóírás, a jógázás, a meditálás vagy a céltalan, lassú sétálgatás is kiváló eszköz.

Bak

A gyakran önfejű, és rendkívül sikerorientált Bakok lendülete hirtelen megtorpan, ha a bánat eluralkodik felettük. Ilyenkor elveszíted minden motivációdat, és azt érzed, kemény munkád nem fizetődött ki, minden erőfeszítésed felesleges volt. Az is előfordulhat, hogy megbékélsz ezzel a szituációval: csak várod, hogy újra megszálljon az ihlet ahelyett, hogy valóban tennél valamit.

Azonban a beletörődés általában nem tart sokáig, hiszen céltudatosságod arra ösztönöz, hogy újra a csúcsra törj. Ilyenkor érdemes újra felfedezned azokat a tevékenységeket, amelyekért egykor szenvedélyesen rajongtál, de az utóbbi időben elhanyagoltad őket. Ez akár egy gyerekkori hobbi, könyv, rajzfilm vagy dal is lehet, esetleg egy hely, ahol évek óta nem jártál. Hiszen bármennyire is komolynak mutatkozol, a szíved mélyén még mindig ott él benned a gyermek és örömmel gondolsz vissza fiatalkorod legszebb éveire. A kellemes emlékek segítenek majd abban, hogy újra rátalálj valódi, boldog önmagadra.

Vízöntő

Ha egy Vízöntő mélabús, akkor általában szó nélkül eltűnik. Így próbálsz elmenekülni a negatív érzelmek elől, hogy teljesen magadba fordulsz, bezárkózol. A környezetedben élőknek nehéz felvenniük veled a kapcsolatot, hiszen szinte minden megkeresést elutasítasz, a közös programokat mondvacsinált indokokkal lemondod. Azonban ha nem nézel szembe a probléma forrásával, akkor sosem fogsz túllépni rajta.

Az érzelmeid megértése segít abban, hogy megtaláld a kiutat. Ha képes vagy megérteni mi miért tötrténik, akkor elkezdődik a gyógyulás folyamata – amit valamilyen alkotómunkával akár fel is gyorsíthatsz. Írj verseket, járj táncórákra vagy sajátíts el egy új nyelvet. Röviden: olyan elfoglaltságot válassz, amely segíti a fejlődésed és megmozgatja a kreativitásod. Ezek a programok mind azt szolgálják, hogy megéld az érzelmeid és megértsd, miért szomorít el egy-egy élethelyzet.

Halak

A Halak rendkívül érzelmesek, ezért az ő életükben a szomorúság könnyen teljes kétségbeeséssé változhat. Nem számít, hogy miért vagy bánatos, mindenért saját magad okolod és – gyakran mindenféle indok nélkül – bűntudatot érzel. Ez könnyen odáig fajulhat, hogy a stressz és a szorongás befolyásolja a kapcsolataidat és a teljesítményedet.

A legjobb, ha olyan dologgal, programmal foglalod el magad, amely megérinti az esztétikai érzéked – különben teljesen felemészt a bánat. Nézd meg a kedvenc Wes Anderson-filmed, rendezd át a hálószobát vagy a nappalit, vagy kezdj bele valamilyen izgalmas projektbe. Ha a figyelmedet ilyen elfoglaltságokra összpontosítod, akkor hamarosan újra rád talál a boldogság és a pesszimista gondolatoknak is búcsút inthetsz.

Forrás: Elite Daily
Nyitókép: Ponomariova_Maria/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: