Így búcsúztak a Harry Potter sztárjai Sir Michael Gambontól

82 éves korában elhunyt Sir Michael Gambon, négyszeres BAFTA-díjas színész, „mindenki Dumbledore-ja”. A Harry Potter-filmek színészei varázslatos szavakkal búcsúztak kollégájuktól.

Tüdőgyulladással került kórházba Sir Michael Gambon, aki szeptember 27-én, 82 éves korában vesztette életét. Hat évtizedes pályafutása során láthattuk filmekben, televíziós sorozatokban, színházban, és hallhattuk rádióműsorokban is. Négy BAFTA-díjat nyert, legismertebb szerepe azonban kétségtelenül Albus Dumbledore professzor volt, akit hat Harry Potter-filmben személyesített meg. A színészlegendától meghatóan búcsúztak a roxforti kollégái”.

Kiváló színész, csodálatos ember

JK Rowling, a HP-univerzium kitalálója így nyilatkozott a Twitteren (jelenlegi nevén X-en) a néhai színészről: „Először a Lear királyban pillantottam meg, 1982-ben, és ha akkor azt mondtad volna, hogy az a zseniális színész szerepelni fog akármiben, amit én írtam, azt hittem volna, hogy őrült vagy. (…) Michael amellett, hogy kiváló színész volt, csodálatos ember is volt, és nagyon szerettem vele dolgozni, nem csak a Potterben, hanem az Átmeneti üresedésben is.”

Mókás, tiszteletlen és vidám

A Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe nyilatkozatában így emlékezett a színészlegendára: „Michael Gambon volt az egyik legzseniálisabb, legkönnyedebb színész, akivel az a megtiszteltetés ért, hogy együtt dolgozhattam, és hatalmas tehetsége ellenére, amire a leginkább emlékszem, az, hogy milyen jól érezte magát a munkájában.” Felidézve Sir Michael szokását, hogy „összemosta a tények és a fikció vonalát”, amikor újságírókkal beszélt egy sajtóeseményen, Radcliffe azt is hozzátette: „mókás volt, tiszteletlen és vidám. Szerette a munkáját, de mégis úgy tűnt, hogy nem a munkája határozza meg őt.”

Meghatóan emlékeztek a Harry Potter sztárjai Sir Michael Gambonra (balra). Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images

A nagyságot könnyedén viselni

Emma Watson, aki Hermione Graingert alakította, egy Instagram-storyban búcsúzott Gambontól: „Kedves, kedves, kedves Michael Gambon. Soha nem vetted túl komolyan, de valahogy mégis elhoztad a legfontosabb pillanatokat, teljes komolysággal. Köszönjük, hogy megmutattad, hogyan kell a nagyságot könnyedén viselni. Hiányozni fogsz nekünk!”

Személyes példakép

Rupert Grint, aki Ron Weasley-t alakította a franchise-ban személyes példaképének nevezte a színészt: „annyi melegséget és huncutságot hozott a forgatás minden napjába.” James Phelps pedig, aki Fred Weasleyt alakította a filmekben, „legendának” nevezte Sir Michaelt a Twitteren (X-en).

Összetett, sebezhető és teljesen emberi

Jason Isaacs, aki Lucius Malfoyt személyesítette meg a filmekben, ezt írta a közösségi médiában: „Michaeltől tanultam meg, milyen lehet a színészet az »Éneklő detektívben« – összetett, sebezhető és teljesen emberi. A Potter-filmekben való szereplés legnagyobb izgalma az volt, hogy ismerte a nevemet, és megosztotta velem félelmet nem ismerő, mocskos szórakozását.”

Zseniális, csodálatos szélhámos

A Harry Potter-filmekben Petunia Dursley-t alakító Fiona Shaw egy rádióműsorban nyilatkozott a színészről: „Rendkívül változatos volt a karrierje, és soha nem ítélte meg, hogy mit csinál, csak játszott.” A színésznő elmondta, mindig úgy fog gondolni rá, mint „szélhámosra, egy zseniális, csodálatos szélhámosra”, és hozzátette: „Szavakban semmi sem hasonlítható hozzá. Bármire képes volt.”

 

Nyitókép: Warner Bros.
Forrás: bbc.com

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: