Így csempéssz a lakásodba párizsi sikket

Van valami „je ne sais quoi” a francia életérzésben, ami bizony nemcsak az öltözékben, de az otthon stílusosságában is megmutatkozik. Íme 6 trükk a laza eleganciához – bárhol is élsz!

Ha stílusról van szó, sokat tanulhatunk a franciáktól. Kezdve a párizsi nők laza eleganciájától, a vörös rúzs erején át a sikkes lakberendezésig. Ugyanis a franciák lakásában mindig megbújik valami csendes luxus, ami nemcsak szemet gyönyörködtető, de nyugalmat is áraszt. Ki ne vágyna erre? Adriana Schor, a párizsi székhelyű lakberendező cég, az Iconique Studio alapítója megosztott 6 egyszerű trükköt, amivel bárki becsempészheti a párizsi sikket a lakásába.   

1. A titok nyitja a színpaletta

A könnyed elegancia alapja abban van, hogy megtaláljuk-e a megfelelő egyensúlyt a natúr alapszínek és a sötét díszítés között. „Számomra a tipikus párizsi színek a komolyság, az elegancia és a szórakozás tökéletes keveréke. A poroszkék, a tégla- és a mélybor, tompa fehérrel és grízzel párosítva a kedvenc palettám.” – mondja Adriana. Így a falakon és a nagy felületeken a fehér és más natúr, világos színek dominálnak, míg a bútorok, kisebb kiegészítők meghatározó, hangsúlyos színekben pompáznak. Ez a stílus akkor működik a legjobban, ha a színek kohéziója átáramlik egyik helyiségből a másikba, így az egyik térből a másikba való átmenet nem lesz nagyon hirtelen. 

2. Figyelj az összképre!

A párizsi stílus egyik kulcsa, hogy minden szobát úgy rendezz be, hogy az megragadja és meg is tartsa a tekintetet. Ennek pedig a titka, hogy a legapróbb részletekre, dekorelemekre is odafigyelsz, de sosem téveszted szem elől, hogy milyen összkép a cél. Keress olyan darabokat, amiknek történetük van!

Fotó: Getty Images

3. Emeld ki a teret!

„Amikor párizsi stílusú szobát tervezel, vedd figyelembe az eredeti építészeti jellemzőket” – javasolja Adriana. „Ablakok, ajtók, boltívek, díszlécek és kárpitok a legjobb kezdés, mivel ezek segítenek elhelyezni bútorokat, és megmutatják, hol kell fényt és színt bevinni a térbe.”

Játssz a tered erősségeivel, bármilyen méretű legyen is! Ha magas a mennyezeted, akkor válassz egy másik színt a plafonnak. Karakteres ablakkereteid vannak? Emeld ki az ablakokat elegáns függönyökkel vagy a keretekre festett hangsúlyos színekkel. Állítsd középpontba a festéssel a fontos építészeti elemeket! 

4. Minden szobában helyezz el dekoratív elemeket!

Ahhoz, hogy igazán stílusos legyen a lakásod, ügyelj a részletekre! „Miután eldöntötted, hogyan szeretnéd használni a teret, és a vendégek számára milyen élményt szeretnél adni, helyezz el személyes tárgyakat – könyveket, dísztárgyakat és régiségeket –, amik öltöztetik a szobát. Ez olyan, mint amikor parfümöt fújsz magadra, az utolsó lépése a készülődésnek.”

Fotó: Getty Images

5. Mindig jelenjen meg a művészet!

Nincs francia stílusú szoba művészeti alkotások nélkül. Nem kell egy eredeti Monet-t venned a nappaliba, de egy stílusos és a térhez illő kép elengedhetetlen a megfelelő összhatáshoz.  

 „A párizsi enteriőrök együtt élnek a művészettel, és nem fordítva. A bemutatott művek hozzáadják a történelmi pompát a térhez, miközben egyedülállóan kortárs csavart adnak neki.” – mondja Adriana.

6. Valami régi, valami új

A párizsi stílusú épületekben „Mindig van egy történelmi utalás a múltra – általában az építészeti díszlécekben, ajtókban, vasárukban vagy a gyönyörű, eredeti parkettás padlókban” – magyarázza Adriana. – „Ez a tökéletes alap a kortárs darabok, például plüssel, de gyönyörűen szabott bútorok és látványos világítások kihelyezéséhez.” Szóval keverj valami régit, valami újjal!

 

Nyitókép: Getty Images

Forrás: womanandhome.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: