8 kihívás és megoldandó feladat, amivel minden család szembesül

Egy család és egy párkapcsolat működése nagyban függ attól, melyik életszakaszban vagytok éppen. Az átmenetek - egyik ciklusból a másikba - jelentik a legnagyobb kihívást, azonban az alábbi 8 szakaszon minden család végighalad.

Arról már írtunk, hogy a személyes életünkben is 8 szakaszon és krízisen át vezet a fejlődés, de nincsen ez másként a családok esetén sem. Már maga a családdá válás sem egy egyszerű, súrlódásoktól mentes folyamat. Hogy is lehetne? Hiszen két teljesen különböző hátterű ember talál egymásra, akik az idők folyamán igyekeznek egyre jobban összecsiszolódni. Ez az egymásra hangolódó, csapatjátékossá váló dinamika gyönyörűen alakul, ha két ember szereti és tiszteli egymást, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesz konfliktusokkal és nehézségekkel tarkított a családdá formálódás. A legtöbb család esetén az átmenetek egyik szakaszból a másikba jelentik a legnagyobb kihívást, ilyenkor lazulnak a kötelékek és mindenkinek kicsit újra kell definiálnia a helyét a rendszerben. Minden váltásnál valamit el kell engedni, fel kell adni, és ha ezt nem tudjuk megtenni és görcsösen ragaszkodunk az előző életciklusunkhoz, az elakadásokat okoz.

A Hill-Rodgers pszichológiai modell szerint 8 ilyen szakasz van, amin a legtöbb család végighalad.

1. Friss házasok gyerek nélkül

esküvő
Fotó: andriikobryn/Getty Images

Ebben az életszakaszban zajlik a párkapcsolat építőköveinek lerakása és a szilárd alap megteremtése. Ilyenkor történik meg a szemléletváltás is az én-ről a mi-re. Az önállósodás fontos mozzanata ennek a szakasznak, ami megtörténik, amint elhagyjuk a régi családunkat és kialakítjuk a sajátunkat azzal, hogy elköteleződünk egy másik ember mellett.

A szakasz megoldandó feladatai:

 • Leválás és felnőttéválás, illetve a felelősségvállalás megtapasztalása
 • A házastársi identitás kialakítása
 • Egymáshoz való alkalmazkodás, kompromisszumkészség fejlesztése
 • Ideális távolság beállítása a saját családdal és a párunk családjával
 • Fészekrakás és felkészülés a szülőségre

2. Csecsemőt nevelő család

Anya a gyerekével
Fotó: Sara Monika/ Getty Images

  A gyermek érkezése minden családban egy sorsfordító pillanat, ami minden eddigi szabályt, működést felülír. Ebben az időszakban két ellentétes irányú folyamat figyelhető meg. Az anyák elkezdenek izolálódni, befelé fordulni, az apák pedig kirekednek, elhanyagolva érzik magukat és emiatt elkezdenek kifelé, például a munka felé fordulni. Ez párkapcsolati szinten eltávolodást fog eredményezni.

  A szakasz megoldandó feladatai:

  • Feladatok újraosztása
  • Szülői szerephez való alkalmazkodás
  • Kapcsolat és intimitás újraépítése
  • Kötődés megerősítése a babával

   3. Óvodáskorú gyereket nevelő család

   szülő gyerek
   Mayte Torres / Getty Images

    Óvodás korban kerül sor először az elengedés megtapasztalására. Az addig szüleire támaszkodó kisbabának kinyílik a világ és elkezdődik az eltávolodás és a felfedezés, amiben a szülőnek partnernek kell lenni. Az oviba engedés és ezzel egyidőben a munkába való visszatérés sok nő számára jelent kihívást és borítja fel az eddigre kialakult rendet. Ráadásul ez a szakasz kifejezetten megterhelő fejlődési tapasztalatokat is hoz: dackorszak, testvérféltékenység stb.

    A szakasz megoldandó feladatai:

    • Családi ritmus kialakítása
    • Minőségi együtt töltött idő
    • Munka-magánélet egyensúly megteremtése

    4. Iskolás gyermeket nevelő család

    fotó: Klaus Vedfelt/Getty Images

     Ez az első olyan életszakasz, ami viszonylagos állandóságot biztosít. Ez a 6 éves kortól 14 éves korig tartó időszak a gyermekes családok esetén az egyik leghosszabb családi életciklus. Ez remek lehetőséget nyújt arra, hogy megszilárdítsuk a családi működésmódokat, új szabályokat alakítsunk ki és felépítsük a megfelelő házastársi és szülő-gyerek kapcsolatot.

     A szakasz megoldandó feladatai:

     • A gyerek önállósodásának engedése
     • Teljesítmény egészséges keretek közötti elvárása, elvárások optimális beállítása
     • Mély beszélgetések, intellektuális kapcsolódás

     5. Serdülő gyereket nevelő család

     pornónézés, gyerekek
     Fotó: The Good Brigade/ Getty Images

      Az előző békés szakasz után hideg zuhanyként érhetik a szülőket a kamaszkorral érkező változások. A szófogadó gyereket ilyenkor mintha kicserélnék. A szülőknek el kell fogadni az egyre lazuló kapcsolatot és a gyerekek fokozatos eltávolodását. Az eddigi aszimmetrikus szülő-gyerek kapcsolatból át kell váltani egy partneribb viszonyra, ahol már a gyereknek is lehet beleszólása a döntésekbe.

      A szakasz megoldandó feladatai:

      • Szülők rugalmassága, szabályok újragondolása együtt
      • Szembenézés az életközépi válsággal
      • Elengedés és bizalom az eddigi nevelés eredményeiben

      6. Felnőtt gyerekek kirepülése

      anya és fia
      Fotó: Oliver Rossi/Getty Images

       A kamaszkor a maga határfeszegető éveivel próbára teszi a család rugalmasságát és a szülők elengedésre való hajlandóságát. A gyerek már hátrahagyja a gyerekszerepet és a családon kívül kezdi el keresni a helyét. Ez egy veszteségélmény a szülőknek és nem könnyű megemészteni azt, hogy a gyermekből felnőtt lesz, és itt az ideje a kirepülésnek.

       A szakasz megoldandó feladatai:

       • Szülő-gyerek kapcsolat átértékelése
       • A kontroll átadása a gyereknek
       • Gyereket felkészíteni az önálló életre

       7. Üres fészek

       fotó: LWA/GettyImages

        Az üres fészek ciklusban a gyerekek már elhagyták a szülői házat. A népes család és a gyermeki zsivaly már a múlt, így újra egy párrá kell alakulni. A párkapcsolat azonban ilyenkorra kiüresedetté válhat, a gyerekek nagy űrt hagynak maguk után, amit együtt, egy párként kell most már betölteni valami mással. Új célt és értelmet kell rendelni a párkapcsolathoz.

        A szakasz megoldandó feladatai:

        • Új jövőkép kialakítása
        • Párként egymásra találni, érett intimitás, szexualitás (újra)felfedezése
        • Nagyszülői szerep kialakítása

        8. Idős házaspár

        fotó: Norbert Schaefer/GettyImages

         A nyugdíjazás és az élet alkonyával járó változások átalakítják egy pár életét. Lassabbak, nyugodtabbak lesznek a napok. Ilyenkor gyakran már egymás segítségére szorulnak a felek és a családtagok. Lehet, hogy a felnőtt gyerekek segítenek be a hétköznapok gördülékenyebbé tételében, vagy éppen a nagyszülők támogatják a gyerekeket és az új családjukat. Könnyebb ez az időszak, ha elvarrjuk a szálakat, ha elégedetten tudunk visszatekinteni az életünkre és értékeljük a fennmaradó időt, amit egymással tölthetünk.

         A szakasz megoldandó feladatai:

         • Megbékélés az életünkkel
         • Az öregséggel való szembenézés
         • A felnőtt gyerekekkel való együttműködés és jó kapcsolat fenntartása
         • Egymás támogatása vagy az esetleges magány elviselése

         Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

         Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

         Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
         Legnépszerűbb cikkek: