Pirulás, hebegés-habogás – Avagy mit kezdjünk a váratlan bókokkal?

Fogadd teljes szívvel és ne szabadkozz!

A bókokra, pláne, ha nem tudunk mit kezdeni velük, az általános válasz az, hogy talpig pirulunk, zavarunkban kuncogunk, vagy megpróbáljuk viszonozni a dicséretet. Ha te sem vagy jártas a váratlan bókok fogadásában, akkor lesd meg tippjeinket!

„Nagyon szép a szemed” – szegezte nekem a bókot egy kedves, idős asszony a Parque del Retiróban, Madridban. Több okból is zavarba jöttem. Egyrészt azért, mert spanyolul mondta – vagyis motyogta – így az első reakcióm az volt, hogy „Bocsánat, nem értem” – amit tökélyre fejlesztettem spanyolul, és minden szituból ezzel menekülök. Másrészt pedig ezúttal is, mint mindig, elpirultam a kedves szavaktól.

Profiként tudtam volna kezelni a helyzetet, ha olvastam volna a The Everygirl 5 tippjét. Központi kérdésük, hogy lehet-e magabiztosan és bájosan fogadni a bókokat. A jó hír, hogy igen, sőt azt is elmondják, hogyan:

  1. Köszönd meg

De ne úgy, hogy elhadarod, hogy „kösz”, aztán gyorsan tereled a szót. Mondd például mosolyogva, hogy „Köszönöm, ezzel feldobtad a napomat!” 

  1. Ismerd be, ha más is érdemel bókot

Ha egy olyan eredményedet ismerik el, amelyhez mások is hozzájárultak, ne felejtsd el megosztani velük a bókot. Ha például egy munkahelyi csoportprojektet jutalmaznak dicsérettel, akkor jegyezd meg, hogy ez nem csak a te érdemed.

  1. Ne szabadkozz

„Hű, micsoda alakod van! Látom, jól haladsz a diétáddal!” „Á, dehogy is. Egy deka sem ment le rólam…” Ismerős helyzet? Hogy ne tűnj figyelemhajhásznak, gyakran szabadkozol az érdemeid miatt. Ez rendkívül kellemetlen helyzetet teremthet, hiszen a másik úgy érezheti, hogy nincs értelme bókolni neked. Ehelyett inkább fogadd boldogan és büszkén a dicséretet!

  1. Élvezd a rivaldafényt

Nem tudsz mit kezdeni a szép szavakkal, sőt egyenesen kényelmetlenül érzed magad, amikor egy rég nem látott ismerős elmondja, mennyire jól nézel ki? Akkor nincs más választás, gyorsan tereld el a beszélgetést egy kérdéssel. Például így: „Köszönöm, nagyon kedves vagy. Egyébként veled minden rendben?”

  1. Fogadd teljes szívvel

Ne csak halld a dicséretet, hanem figyelj is rá. Ezek a szavak nemcsak bearanyozzák a napod, de a nehezebb pillanatokban erőt meríthetsz belőlük.

Nyitókép: Look Studio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: