Így halad a Notre-Dame-székesegyház újjáépítése két évvel a tűzvész után

A világ egyik leghíresebb katedrálisát a tervek szerint 2024 áprilisáig szeretnék renoválni, ugyanis még abban az évben Párizsban rendezik meg a nyári olimpiai játékokat.

Óriási veszteség érte Franciaországot 2019. április 15-én, amikor tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban. A többszáz éves székesegyházon keletkezett kár óriási, ezért a renoválási folyamatok várhatóan még évekig elhúzódnak. A tervek szerint azonban mindenképpen szeretnék befejezni a felújítást a 2024-es párizsi nyári olimpiáig.

Fotó: Veronique de Viguerie/Getty Images

A CNN csatorna 2021 április elején tudósított az épületben folyó munkálatokról, a riportjukból kiderült, hogy az eddig eltelt két évben főként azon dolgoztak, hogy a Notre-Dame ne dőljön össze. Így még rendkívül sok feladat áll a renoválást végző csapat előtt, amelyet Jean-Louis Georgelin vezet. Olyannyira sok munka áll még az építést végzők előtt, hogy többen kételkednek abban, hogy megvalósulhat az a cél, amit a francia elnök, Emmanuel Macron kitűzött: azaz a székesegyház nem nyithatja meg a kapuit 2024 áprilisában. Felmerült annak a lehetősége, hogy modernizálják a katedrálist, ám ezt a tervet végül elvetették, így az eredetivel megegyező állapotban állítják majd helyre a Notre-Dame-ot.

A tűzvészről egyébként film is készül, amelyet Hét év Tibetben film rendezője, Jean-Jacques Annaud jegyez majd. Az alkotás a „Notre-Dame brule”, azaz a Notre-Dame lángol címet kapta és előreláthatólag 2022-ben mutatják be a közönségnek. „Egy olyan filmet készítünk, ami fikciónak tűnhet, pedig egyértelműen a valóságon alapul. Olyan, mint egy thriller: érzelmes és megható” – nyilatkozta a direktor, aki azt is elmesélte egy interjújában, rengeteg emberrel találkozott, akik közvetlenül is érintettek voltak a tragédiában. „Annyira hihetetlen a történet, hogy szinte érthető, miért tartott olyan sokáig, mire a tűzoltóság reagált aznap. Beszéltem a Notre-Dame biztonságáért felelős személlyel, aki elmesélte, hogy amikor segítséget hívott, azt hitték, viccel.” A rendező kiemelte, a katedrális egy misztikus szimbólum, ami túlélte a háborúkat is, így egyszerűen senki sem feltételezte, hogy baja eshet.

Forrás: Insider/Deadline
Nyitókép: Roberto A Sanchez/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is olvasd el:

Legnépszerűbb cikkek: