Izgalmas, egészséges és finom – Így hasznosítsd az ananász és a dinnye héját

Készítettél már tepachét? Akkor itt az idő, hogy megismerkedj ezzel az ízletes fermentált itallal, ami kiváló lehetőséget nyújt az ananász héjának felhasználására. De a dinnyehéjat sem kell kidobnod, mert arra is ajánlunk egy szuper receptet.

A tepache egy hagyományos mexikói ital, amely anánszból készül, erjesztés útján. A fermentált itóka rendkívül gazdag probiotikumokban és enzimekben, ezért támogatja az emésztést és az immunrendszert is. A buborékos finomság a nyár édes ízét idézi meg, ezért készítsd el gyorsan, de fogyaszd mértékkel.

Az ananászhéj új élete

Hámozd meg és vágd fel az ananászt, a gyümölcs levágott héját és kemény belsejét pedig felkockázva helyezd egy nagy befőttes üveg aljára. Adj hozzá egy csészényi barnacukrot, majd ízlés szerint fahéjat és szegfűszeget. Ezek nemcsak ízt adnak a gyöngyöző italnak, de segítenek az erjedésben is. Ha ezzel megvagy, öntsd fel az egészet annyi felforralt, majd langyosra visszahűtött vízzel, hogy az ananászokat ellepje. Keverd össze az egészet, hogy mindenhol jól átjárja a gyümölcsöt. Fedd le a keveréket egy laza fedővel vagy gézzel, hogy a levegő bejuthasson, de a rovarok ne.

Ezután nincs más dolgod, csak naponta megkevergetni, hogy segítsd a fermentációt, ami körülbelül 3-5 nap alatt megtörténik. Ha már beindul a széndioxid termelődés és enyhe alkoholos illatot áraszt, szűrd le az egészet és tedd az így kapott folyadékot egy tiszta üvegbe. Jégkockával szervírozd.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@zerowastecookingschool által megosztott bejegyzés

Ne dobd ki a dinnyehéjat!

A dinnyehéj fermentálása érdekes és finom módszer az ízek kibővítésére, és a konyhai hulladék csökkentésére.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Margot (@fermfermentatie) által megosztott bejegyzés


Mosd meg alaposan a dinnye héját, majd vágd le a külső zöld részét, csak az alatta lévő fehér rész maradjon. Ezt utána vágd kétcentis kockákra, és helyezd egy nagy befőttes üveg aljára. Szórj bele kaprot és borsot, majd rétegezd: jöhet megint pár szem dinnyehéj, majd ismét a kapor és a bors, közel az üveg tetejéig. (Ízlés szerint más fűszereket is választhatsz, például fokhagymát vagy chilit.)

Ezután készíts gyenge sóoldatot: forralj fel 1 liter vízet 30 gramm tengeri sóval, majd miután langyosra visszahűlt, öntsd fel a befőttesüveget, úgy, hogy a dinnyehéjat teljesen ellepje. Zárd le az üveget, és érleld 4-5 napig. Ezután szűrd át a levet, és öntsd át a dinnyehéjakkal együtt egy tiszta üvegbe. Hűtőben tárold.

Zárd üvegbe a nyarat!

Fermentálni nagyon sok mindent lehet. Itt az őszibarack szezon, ami remek lehetőséget kínál a kísérletezésre azoknak, akik szeretik az érdekes ízeket. Ráadásul így a kedvenc nyári gyümölcsünkről később sem kell lemondani. A megmosott, érett gyümölcsöket aprítsd kockákra, majd helyezd befőttesüvegbe és enyhén sós felforralt és visszahűtött vízzel töltsd fel annyira, hogy a gyümölcsöket ellepje. A tetejére tegyél egy kis súlyt, majd hagyd állni egészen addig, amíg a fermentáció be nem indul. Az így kapott gyümölcs isteni húsokra helyezve, vagy önálló köretként. A leve pedig különlegessé varázsolja a limonádékat, vagy akár a reggeli kávédat is.

Nyitókép: Jane Vershinin / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: