Így hat valójában az alkoholfogyasztás a bőrödre

Az alkohol öt rossz hatása a bőrre

A hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, eljött a kiülős helyek és a finomabbnál-finomabb koktélok ideje. A buli hevében gondolj a szépségedre is, és inkább mondj nemet egy újabb körre, mielőtt a bőröd (is) bánja!

A rendszeres (napi két pohár ital) alkoholfogyasztás nagyon rossz hatással lehet a bőrödre, nemcsak a folyadékot vonja el a szervezetedből, hanem gyulladásokkal, plusz ráncokkal is járhat a káros szenvedély.

Az alkoholban található hepatotoxin károsíthatja a májat, ez a szerv pedig szorosan kapcsolódik a bőrfunkciókhoz, így, ha a máj beteg vagy károsodást szenved, akkor az a bőrödön is látszani fog.

Így készíti ki az alkohol a bőrt:

Dehidratációt okoz

A legtöbb alkohol magas koncentrációban tartalmaz congener molekulákat, amik a bőr fő ellenségei: ezek a káros vegyi anyagok fokozzák az átmulatott éjszaka utáni másnapi rosszullétet és mivel elvonják a vizet a szervezetből, így dehidratáltságot okoznak. A túlzott alkoholfogyasztás akadályozza a szervezet vazopresszin hormon, más néven: antidiuretikus hormon termelését, amelynek feladata, hogy fokozza a vesékben a vízvisszatartást. Jusson eszedbe, hogy minden egyes ital ledöntésével akadályozod a szervezet rehidratálódását!

Helló gyulladások!

Alig várod a nyári csajos kiruccanásokat, amikor végre finomabbnál-finomabb koktélokat szürcsölhettek a szabadtéri helyeken? Érdemes átgondolnod, hogy egynél többet igyál – mivel ezek a frissítők tele vannak cukorral. A túlzott szénhidrát és cukorbevitel pedig könnyen okozhat gyulladásokat a bőrben, míg a só a másnapi puffadásért és a szem alatti sötét karikákért felelős.

Aknék és pattanások hada

Az alkoholtartalmú italok magas só- és cukortartalma növeli a szervezetben az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor-1) nevű hormon termelődését, ami szintén gyulladások kialakulásához vezethet. Ergo: a túl sok alkohol, túl sok pattanást eredményez!

Ég veled kortalan szépség!

Növeled az esélyét a sejtkárosodásnak és a bőröregedést is felgyorsítod a rendszeres alkoholfogyasztással. Mindemellett csökkented a májban elraktározott A-vitamin mennyiségét is, pedig ez az erőteljes antioxidáns segít a bőr normál állapotát fenntartani, kulcsszerepet játszik a kollagéntermelésben és a sejtekre is jó hatással van.

Fakó arcbőr

Mivel az alkohol tágítja az ereket, így a rendszeres fogyasztása könnyen a pirosas rossaceák megjelenéséhez vezethet. Ha a máj nem működik megfelelően, akkor a bőröd élettelenné, fakóvá válhat, illetve a szem körüli pigmentfoltok felbukkanására is nagy az esély.

Nyitókép: AndreyCherkasov/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: