Megnyugtat, energetizál, reménnyel tölt el: így hatnak ránk tudat alatt a színek

A különböző színekhez tudat alatt azonnal egy-egy érzést, hangulatot párosítunk. Tehát a környezetünkben megjelenő árnyalatok könnyen befolyásolhatják a közérzetünket, illetve a teljesítőképességünket.

A színtan a grafikusok egyik titkos fegyvere, hiszen a különböző színkombinációk könnyedén befolyásolhatják az érzéseinket – ami egy reklám esetében nem elhanyagolható. A stylistok és a stílustanácsadók is előszeretettel használják a színek erejét, mert a természetes adottságainkat a megfelelő árnyalatok gyönyörűen kihangsúlyozzák. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a színterápiát sokan az önismereti utazás fontos részének tartják, a japánok szerint például mindenkihez tartozik egy árnyalat, amely meghatározza a személyiségét. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a színek elképesztően fontos szerepet töltenek be az életünkben: vonzalmat válthatnak ki – vagy épp ellenkezőleg, taszíthatnak minket – , befolyásolják a közérzetünket és a döntéseinket. A színpszichológia szerint ezért érdemes mindig olyan árnyalatokkal körülvennünk magunkat – vagy viselnünk – , amelyek hatással vannak ránk vagy a környezetünkre. Így segítenek minket a céljaink elérésében.

Piros

Szeretnéd, ha minden szem rád szegeződne? Vagy a benned lakozó szenvedélyről árulkodnál? Akkor a piros egyik árnyalata mindenféleképp jelenjen meg rajtad. A szakértők megfigyelték, hogy erről az árnyalatról az izgatottságra, a szenvedélyre, a veszélyre, az energiára, az erőre és a kalandra asszociálunk. A pirosnak ráadásul ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van, illetve önbizalommal tölti el a viselőjét.

Narancssárga

Amennyiben egy kreatív projekten dolgozol, akkor érdemes narancssárga környezetben ötleteket gyűjtened és végezned a munkát. A szín a piros közeli rokona, ezért hasonlóan serkenti az aktivitást és melegséget áraszt. A narancssárga emellett a lelkesedést, a sikert és az egyensúlyt is szimbolizálja.

Citromsárga

A citromsárga színt legtöbbször a napsugarakkal azonosítjuk, ezért pozitív energia kapcsolódik hozzá. A sárga különböző árnyalatai boldogságot árasztanak, növelik az optimizmust és aktivizálják a memóriát, elősegítik a koncentrációt. Görögországban a szomorúság, Franciaországban és Magyarországon pedig az irigység színeként is ismert, de ez nem von le semmit, a pozitív hatásaiból.

Rózsaszín

A rózsaszín fiatalságot, az érzékiséget, a nőiességet és gyakran a reményt jelképezi. A kutatások szerint amikor rózsaszínt viselsz, akkor a környezeted egy játékos, szeretetteljes személyként azonosít. Érdekes, hogy az élénk árnyalatai a piroshoz hasonlóan cselekvésre ösztönöznek és önbizalommal töltenek el. A halvány rózsaszín viszont megnyugtat.

Zöld

A zöld a leggyakoribb szín, amely körülvesz bennünket a természetben, ezért a szabadság, a békesség, a megújulás és harmónia érzetét kelti. Az egészséggel, a nagylelkűséggel és a jóléttel is gyakran összefüggésbe hozzák. Nyugtató hatását pedig a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésére is használják. Sokáig a termékenység színeként ismerték, ezért a 15. században gyakran ebben a színben pompáztak az esküvői ruhák.

Kék

Ha egy stresszes nap áll mögötted, akkor a kék szín igazi megváltás lehet. Ez az árnyalat állandóan jelen van az életünkben – az égboltra, illetve a vízre emlékeztet minket. Ennek köszönhetően harmonikus hangulatot, békés és biztonságos közeget teremthetünk vele. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall – ezért egy állásinterjún javasolt a kék viselet.

Lila

A lila a hatalomról, a jólétről, a bölcsességről és a luxusról árulkodik. Ez az árnyalat testesíti meg a harmóniát a piros dinamizmusa és a kék nyugalma között. Mivel a természetben ritkán fordul elő, ezért a spiritualitással is gyakran összefüggésbe hozzák.

Fehér

Ártatlanság, erkölcsösség, béke, nyugalom, tökéletesség – néhány kifejezés, amely teljesen összeforrt ezzel az árnyalattal. A fehér az új kezdetet, a tiszta lapot is szimbolizálhatja. Illetve gyakran arra ösztönöz, hogy magunkba nézzünk és mérlegeljük az életünket.

Fekete

A fekete szín az elegancia megtestesítője, viselése erőt, hatalmat, titokzatosságot sugároz. Mivel az árnyalat a sötétségre, az éjszakára és a gyászra is emlékeztet, ezért olykor komor hangulatot, negatív érzelmeket is kiválthat belőlünk.

Barna

A barna a zöldhöz hasonlóan gyakran megjelenik a természetben, vagyis nyugalmas, kényelmes és harmonikus atmoszférát teremt. A stabilitás, a megbízhatóság színe és sokszor a szerénységgel is kapcsolatba hozzák.

Forrás: Flow Magazine
Nyitókép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: