Így hódította meg a rózsaszín a világot

Szinte hihetetlen, de a rózsaszín története több mint egymilliárd évre nyúlik vissza. Egykor az ősi vadászok, a francia nemesség, sőt meglepő lehet, de még a kisfiúk színe is volt, majd szépen lassan meghódította a női szíveket is.

Még az is meglehet, hogy a rózsaszín a Föld legrégebbi színe és erre egy 2018-as tanulmány szolgáltatott bizonyítékot. Abban volt ugyanis olvasható, hogy egy 1,1 milliárd éves kőzetben is megtalálták az élénk rózsaszín pigmenteket. A természetben ez egy mindig fontos árnyalat volt, elég csak az ősi sziklákra, a flamingókra, a garnélára vagy éppen a Bermuda rózsaszín homokos tengerpartjára gondolni. Azonban a kultúrában is kiemelt szerep jutott neki, így most ismerkedjünk meg sokunk kedvencének történetével.

Már az ősi civilizációk is rózsaszínben látták a világot

Miután kigyönyörködték magukat a természet csodás árnyalataiban, a korai civilizációk úgy döntöttek, hogy éppen ideje a mindennapjaik szerves részévé tenni ezt a színt. Az Andok-hegységben, a mai Peru területén 9000 évvel ezelőtt kezdték azt viselni, a vadászok a vörös okkert cserszésre használták, mely egy rózsaszínes beütést adott bőrből készült ruhadarabjaiknak. A legrégebb óta használt természetes pigmentet, persze, nemcsak ruházatuk, hanem önmaguk színezésére is bevetették. Az ókori egyiptomiak festményeik, szobraik és freskóik mellett „sminkként” is alkalmazni kezdték. Rájöttek ugyanis, hogy a vas-oxid bőrükre kenve rózsaszín pírt ad arcuknak, így a színt akkor már a szépséggel, a szerelemmel és a szexualitással kezdték társítani.

Egy nem túl romantikus fejezet

A rózsaszín szó etimológiája ugyan ismeretlen, viszont az biztos, hogy a 18. század leírásaiban már aktívan használták azt és szorosan összekapcsolódott a gyarmatosítással. Egyrészt az egyiptomiak felfedezését követően a szín egyre csak keresettebbé vált a kozmetikai iparban és az annak előállításához szükséges pigmenteket a világ különböző részeiről kellett beszerezni. És ezért mindenre képesek is voltak. Az európai kereskedők a brazilfa kérgéből és nedvéből nyert vörös pigmenteket is erre  használták. Ezért arra kényszerítették rabszolgáikat, hogy Brazília névadó fáit pusztítsák ki a nem éppen nemes cél érdekében. Másrészt a Brit Birodalom is egyre több területet hódított meg, az elfoglalt részeket pedig mind rózsaszínnel jelölték a térképen, melyen a gyarmatosítás sorsára jutott országok egyre csak nőttek.

A rózsaszín a divatosság csúcsán

Azt gondolnánk, hogy a szín népszerűsége a tavalyi Barbie-őrületkor tetőzött, viszont a francia nemesség már korábban csúcsra járatta azt. Ahogy a sötét pigmentek egyre könnyebben beszerezhetőbbé és olcsóbbá váltak, úgy az európai arisztokrácia ezt sajátította ki magának. A művészettörténészek szerint nem véletlenül viseltek pasztell, világos és a legújabb divatot követő színeket, hiszen ezzel is arra törekedtek, hogy látványosan megkülönböztessék magukat a társadalom azon rétegeitől, akik ekkor már hozzáférhettek az élénkebb színekben pompázó textilekből készült darabokhoz. XV. Lajos szeretője, a híres és egyszerre hírhedt Madame Pompadour például az 1740-es és ’50-es években éppen emiatt még aláírásához is rózsaszín tintát használt. De természetesen élete minden területén megjelent az, a róla készült festményeken gyakran volt látható ilyen árnyalatú kreációban, de még hintója és otthona is ebben pompázott. Annak okán pedig, hogy Pompadour korában igazi stílusikonnak számított, Európa-szerte megnőtt a kereslet a rózsaszín darabokra.

A 19. században megjelent szintetikus színezékek azonban már mindenki számára hozzáférhetővé tették a színt. Az 1930-as évekre pedig minden divatrajongó arról álmodott, hogy a legendás Elsa Schiaparelli által megálmodott „shocking pink” gardróbja ékévé válhasson. Ez például Gábor Zsazsának meg is adatott, hiszen az 1952-es Moulin Rogue-ban ő éppen egy, az olasz designer által tervezett pink estélyiben (is) parádézhatott. Na de, persze nem csak a filmipar járult hozzá az őrülethez, egy 1935-ös cikk bátran kijelentette, hogy „a rózsaszín a kedvenc”, illetve egy királyi kommentátor 1939-ben arról számolt be, hogy a szín a debütánsok és a koszorúslányok által leginkább kedvelt árnyalattá vált.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nora AlBesher (@norabnora) által megosztott bejegyzés

Valójában a fiúk színe?

A „shocking pink” tündöklésével nagyjából egyidőben azonban a rózsaszín egész más szerepet kapott a babadivatban. Kezdetben nem a kislányoknak, hanem a fiú gyermekeknek ajánlották azt. A TIME 1927-ben például a szín több árnyalatát javasolta a születendő kisfiúk számára és persze a divatrajongó anyukák ezt komolyan is vették. Majd a második világháborút követően egyre inkább elterjedt a nézet, miszerint a fúkat inkább kékbe kéne öltöztetni és a lányok színe legyen a rózsaszín.

A rózsaszín sötét oldala

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy nem mindenki rajongott ezért a színért sem, hiszen sokan a gyengeséggel és a baljós szándékkal társították. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a náci Németország ezt az árnyalatot használta arra, hogy megjelöljék a haláltáborok homoszexuális fogvatartottjait. A feminizmus képviselő is el kívántak határolódni a színtől, mely Marilyn Monroe Gentlemen Prefer Blondes című filmje ikonikus jelenetének köszönhetően a szexualitással forrt össze. Persze erre hamar érkezett is a válasz, hiszen az antifeministák magukévá tették a rózsaszínt, mellyel arra próbálták ösztönözni nőtársaikat, hogy hagyjanak fel minden feminista törekvésükkel és továbbra is vállalják a klasszikus háziasszony szerepkört.


A rózsaszín jelene

A rózsaszínt a mai napig a nőiességgel társítják, de az elmúlt évtizedekben az egykor megvetően ezzel a színnel bélyegzett csoportok lépéseket tettek a szín visszaszerzésére. Az LMBTQ-közösségben például azok az emberek, akik egykor számkivetettként kénytelenek voltak rózsaszínt viselni, a társadalmi igazságosságért mozgalmuk szimbólumának tették ezt az árnyalatot. Egyes feministák is visszaengedték életükbe a színt és a rózsa, a fukszia és a rágógumi-rózsaszín minden árnyalataival harcolnak a nemi sztereotípiák ellen. Például 2017-ben, a Donald Trump beiktatása elleni tüntetések során is fontos szerepet kapott. Persze a divatba is visszatért, 2016-ban a Pantone a „millenial pink”-et nevezte meg az év színének, 2022-ben Pierpaolo Piccioli a Valentinónál szentelt neki egy kollekciót, majd tavaly Greta Gerwig Barbie-mozija miatt őrültünk meg érte. A rózsaszín tehát a történelem számos fejezetében kapott fontos szerepet és abban is biztosak vagyunk, hogy nem utoljára hallunk róla ilyen kontextusban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Legends Inc. (@legends.inc) által megosztott bejegyzés


Nyitókép: IMDb Barbie
Forrás: National Geographic

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: