4 tipp, amivel feldobhatod a családi és baráti összejöveteleket a kötelező távolságtartás idején

Az elmúlt egy évben az egész világ a feje tetejére állt, de közben sokat tanulhattunk az emberi kapcsolatokról. Én úgy tapasztaltam, a kötelező távolságtartás ellenére, lelkileg mégis közelebb kerültünk egymáshoz a családtagjaimmal.

Túljutottunk egy kijárási korlátozásos karácsonyon és szilveszteren, illetve mindenki ünnepelte már a születésnapját ebben a kivételes helyzetben. Most adunk pár tippet arra, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy-egy családi összejövetelből ezekben a szigorú időkben.

Ünnepelj a szabad levegőn

Érthető, ha nem akarjuk, hogy az egész család egy zárt helyiségben legyen órákon keresztül. Ilyenkor jó megoldás, ha az ünneplést áthelyezzük a nappaliból a kertbe. A múlt héten volt 70 éves a nagybátyánk, sokáig bajban voltunk azzal, hogyan köszöntsük fel. Nagyon rég nem láttuk már egymást, de ez mégis egy olyan kerek évforduló volt, ami megért egy szép ünneplést. Úgy döntöttünk alkalmazkodunk a körülményekhez és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni a helyzetből. Péntek délután összegyűlt a család a kertben, vittünk takarókat, gyújtottunk egy kis tüzet és forraltbort főztünk. Mindenki hozott harapnivalót, vettünk papírtányérokat, összességében olyan volt, mint egy nyári kerti parti. Sok kisgyerek van a családban, eleinte kicsit tartottunk tőle, milyen lesz nekik ez az új helyzet. Végül azt láttuk rajtuk, nagyon élvezék, hogy kint lehetnek a levegőn, a felnőttek pedig sokkal jobban tudtak egymásra figyelni és beszélgetni. Mivel az idő még nem éppen kedvező, jól átfáztunk, de abszolút megérte ez a kis kellemetlenség, hiszen végre hosszú idő után láthattunk egymást.

Kapcsolódj össze az online térben

A nagyszüleim nagyon félnek a vírustól– ami teljesen érthető – így hónapok óta nem találkoztunk, és karácsonykor sem tudtunk együtt ünnepelni. Természetesen nem pótolta a hiányérzetünket, de mégis enyhítette, hogy videochateltünk velük. Hatalmas áldás, hogy ezerféle készülék és alkalmazás áll rendelkezésünkre, és bármikor elérhetjük azokat, akiket különben nem láthatnánk. Hasonló volt a helyzet az unokahúgom születésnapján is, ahová szintén nem jöttek el az idősebb rokonok. Nehéz volt a döntés, hogy mitévők legyünk, megtartsuk a szülinapot szűkebb családi körben, vagy halasszuk el az ünneplést. Végül úgy döntöttünk, a szülinapos érdekeit nézzük, aki éppen most lett hároméves, és alig várta, hogy ajándékokat kapjon. Ha kisgyerek van a családban, talán az a legjobb megoldás, ha akár csak kisebb körben, de megtartjuk a születésnapot, hiszen ebben a korban még elképesztően nehéz lehet megérteniük a helyzetet. Videochateltünk a rokonokkal, akik nem tudtak ott lenni, és akik persze elküldték az unokahúgomnak a születésnapi ajándékait. Elképesztő volt látni, hogy a pici gyerekek milyen könnyedén megértik, és képesek alkalmazkodni a helyzethez.

Online társasjáték parti

A családi és baráti összejöveteleken gyakran előkerül valamilyen kártya vagy társasjáték. Szerencsére az online térben már arra is van lehetőségünk, hogy ugyan nem egymás mellett ülve, de mégis tudjunk társasjátékozni a barátainkkal. Számos olyan oldal létezik, ahol a barátok össze tudnak kapcsolódni, és egymással játszani az interneten keresztül. A választék pedig olyan nagy, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére való játékot.

Rendezz virtuális vacsorákat

Egy fárasztó hét után az egyik legjobb dolog, mikor egy finom vacsora és egy pohár bor mellett lazíthatunk a barátainkkal. Persze ez is sokkal körülményesebb a jelenlegi helyzetben, de cseppet sem reménytelen. Rendezz online vacsorát! Beszéljetek meg egy közös menüt, amit mindenki a saját konyhájában elkészít, miközben video chateltek. Sokkal gyorsabban repül az idő, ha online összekapcsolódva eltöltünk egy-egy estét. Egy születésnapi ebédnél is érdemes lehet helyet hagyni a laptopnak is az asztalon, hiszen most ez az egyik módja annak, ha élőben nem is tudjuk megölelni a szeretteinket, valamilyen formában mégis ott lehessenek velünk.

Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: Thomas Barwick/GettyImages

Legnépszerűbb cikkek: