Így is gyakorolhatod a mindfulness-t: induljon a színvadászat!

A mindfulness a tudatos, éber jelenlét, ami segít megélni a pillanatot. Minden bizonnyal ismered és olvastál is már róla, de ha még nem mélyültél el benne, nehéz elképzelni, hogy hogyan is fogj hozzá. A színvadászat egy egészen szórakoztató formája!

Bárhol is vagy most, nézz körül, és hagyd, hogy elkalandozzon a tekinteted. Vedd észre a színeket és a formákat, figyeld meg, hogy a körülötted lévők milyen ruhákat viselnek, és vizsgáld meg, hogyan tükröződik vissza a természetes fény a különböző felületekről. A színvadászat nemcsak abban segít, hogy figyelmesebben fordulj a környezeted felé, a keresgélés során azokra az árnyalatokra is rátalálhatsz, amik inspirálnak. Lehet, hogy séta közben egy váratlan színpárosítás ragad magával, például egy rezes fém és egy pink árnyalat kettőse, vagy ha éppen a teraszodon kávézol, az őszi falevelek színeiben merülsz el. Nem kell hatalmas felfedezéseket tenned, hogy működjön a módszer, a leghétköznapibb dolgok is új megvilágításba kerülnek, ha jobban szemügyre veszed őket. Ha kedvet kaptál a színvadászathoz, íme néhány tipp, hogy hogyan teheted még izgalmasabbá a keresgélést:

A kedvenc helyeid gyerekszemmel

Keresd fel azokat az üzleteket, éttermeket vagy parkokat, ahol jól érezd magad. Próbálj visszagondolni a gyerekkorodra, amikor még minden érdekes és új volt. Amikor még képes voltál percekig csodálni egy kavicsot. Ezzel a nyitott és érdeklődő hozzáállással lépj be a kedvenc helyeidre, és merülj el a részletekben. Nézd meg, tálaláskor hogyan játszanak a színekkel az étteremben, amiért annyira odavagy. Ülj be a közeli könyvtárba, és a könyvek címei helyett, a borítók árnyalatai alapján válassz olvasnivalót. Ha egy barátodnál jársz, figyeld meg, hogyan párosítja a színeket az otthonában, és válaszd ki a kedvenc kombinációd.

Bevásárlólista helyett a színek vezéreljenek

Ki mondta, hogy nem lehet játékossá tenni egy olyan hétköznapi programot, mint a bevásárlást? Ha a zöldségesnél jársz, tedd félre a bevásárlólistát és válogass színek szerint. Tapasztald ki, mit váltanak ki belőled a különböző árnyalatok. Egy piros alma, egy élénk zöld lime, vagy egy érdekes mintázatú tök kelti fel az érdeklődésed? Vidd haza azokat a finomságokat, amik megtetszenek. Pakold ki a vibráló, színes zsákmányod a konyhában vagy az ebédlőben, és nézd meg, mit váltanak ki belőled a színek, amint az otthonod részeit képezik. Ez a kis játék jobb, mint az IKEA-katalógust forgatni, vagy hirtelen felindulásból festőhengert ragadni!

Az őszi táj árnyalatai

Hegyvidék, erdő, patak- vagy tópart: válassz egy helyszínt, ami kimozdít a hétköznapok szürkeségéből. Ha most nem fér bele az idődbe egy hosszabb utazás, szervezz egy egynapos vagy hétvégi kirándulást. Amikor a tájat fürkészed, ne csak az összképre, a részletekre is koncentrálj! Figyeld meg, hogy mi ragadja meg a tekinteted. Gyűjts levelet, követ vagy tobozt, és vidd haza őket. Ez egy igazi terepmunka: minél többször járod a természetet a mindfulness módszerét követve, annál több apróságot veszel észre magad körül.

Na, mit találtál?

Gyűjtsd össze a fotókat, tárgyakat és feljegyzéseket, amiket a színvadászat során készítettél vagy félretettél. Összeállítottál egy saját palettát? Itt az ideje, hogy levond a következtetéseket. Lehet, hogy újra és újra a zöld különböző árnyalatai mellett döntöttél, vagy tudat alatt a pasztell színek skálájáról válogattál. Ha nem spórolod meg ezt a gyakorlatot, és időről időre ismét a színekre fókuszálsz, azt veszed majd észre, hogy az apróbb dolgoknak is tudsz örülni.

Nyitókép: aaron007/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: