Így ismerd meg jobban a kollégáidat: 18 kérdés, amivel elkerülheted a bájcsevejt

Kérdések, amik megtörik a jeget

A csapatépítő beszélgetések és játékok sokszor unalmasak és felszínesek. A következő 18 kérdéssel viszont valóban fenntarthatod a munkatársaid érdeklődését és figyelmét, miközben jobban megismeritek egymást.

Természetes, hogy a munkahelyünkön már nem megy olyan egyszerűen az önfeledt csevegés, mint mondjuk korábban, az iskolai éveinkben. Főleg nem könnyű a helyzet, ha egy jól összeszokott csapathoz újoncként csatlakozunk. Mindenki a feladataira koncentrál és sok esetben a kialakult versenyhelyzet is megnehezítheti a barátkozást. A „Mit csinálsz szívesen a szabadidődben?” és hasonló sablonos kérdésektől mindenki a falra mászik, ne lepődj meg, ha hamar kínos csend alakul ki az ebédszünet közben vagy a csapatépítőn, amikor ez után érdeklődsz. Inkább hagyd a formalitásokat és lepd meg a kollégákat néhány váratlan és izgalmas kérdéssel, meglátod, szívesen mesélnek majd!

Nézzünk példának 20 kérdést, amik valóban segítenek megismerni az új csapatodat!

1. Mi volt életed első munkája?

Ez az egyszerű kérdés rengeteg érdekes választ eredményezhet, ami mindenkinek mosolyt csal majd az arcára. Úszómester, eladó, pincér, esetleg egy segítő kéz a családi bizniszben – nem is gondolnád, kollégáid milyen sztorikkal állnak elő a kérdés hallatán. Akármilyen meglepő, még a felettesed sem vezérigazgatóként kezdte.

2. Milyen könyvet olvasol éppen?

Tökéletes alkalom, hogy megismerd a kollégád ízlését, de a beszélgetés után akár egy kis könyv csereberét is beiktathattok.

3. Ha megtanulhatnál egy új szakmát vagy fejlesztenéd magad, milyen területet választanál?

Az egyik munkatársad álma, hogy megtanuljon olaszul, amíg a főnököd inkább a barkácsolás terén fejlesztené tudását?

4. Ki az, akire felnézel?

Családtag, híres sportoló, színész és megannyi lehetőség. Az, hogy ki inspirálja a másikat a mindennapokban, sokat elmond arról, milyen értékek fontosak a számára.

5. Láttál mostanában olyan filmet, amit érdemes megnézni?

Ez a kérdés valóban nem a legmeglepőbbek közé tartozik, de sose becsüld alá a filmekről szóló beszélgetések erejét! Erről a témáról órákon keresztül lehet beszélni.

6. Mi a kedvenc idézeted?

Lehet, hogy elsőre nem is gondolnád, de a legtöbbünknek azonnal beugrik egy híres idézet a kérdés hallatán. Ezek az egy-két soros mondások sokat elárulnak az emberről és arról, hogyan látja a világot.

7. Történt veled mostanában olyan dolog, ami kellemes csalódást okozott?

Egy meglepően kellemes kiszolgálás, egy kedves gesztus, ami szebbé tette a munkatársad napját? A leghétköznapibb szituációkhoz is remek élmények kapcsolódhatnak.

8. Mi volt a kedvenc zenekarod tinédzserként?

A kosztüm és az öltöny ne tévesszen meg, a kollégád lehet, hogy korábban hatalmas rajongója volt egy fiúbandának vagy egy metál együttesnek. A másik érdekesség-faktor, ami a kérdésben rejlik az a generációk közötti különbség. Amíg fiatal kolléganőd megőrült a One Directonért, addig a csapat másik fele még sosem hallott róluk.

9. Mi a legelső gyermekkori emléked?

A csínytevések, az emlékezetes pillanatok és a mérföldkőnek számító események igazán nosztalgikus hangulatba kerítik majd a csapatot.

10. Jártál mostanában olyan helyen, ahol előtte még sosem?

Egy újonnan nyílt étterem, egy vidéki kirándulás vagy egy véletlenül felfedezett, igazi rejtett kincsnek számító üzlet is meghozhatja mások kedvét, hogy ők is meglátogassák azt a helyet, amiről a munkatársadat kérdezted.

11. Mi a kedvenc családi ünneped?

Ne érjen meglepetésként, ha sokan a karácsonyt említik. Még ha az esetek többségében ez a válasz hangzik is el, akkor sem lesz két teljesen megegyező magyarázat.

12. Gyerekkorodban ki volt rád a legnagyobb hatással?

Újabb érdekes kérdés, amire az érkező válasszal elárulja az illető, hogy fiatalon milyen értékeket tartott fontosnak. A szülők, egy élsportoló, a nagyszülők vagy akár az általános iskolai tanár neve is elhangozhat.

13. Mi volt az első dolog, amit a saját pénzeden vettél?

Nem is gondolnád, milyen sok nevetés követi majd ezt a kérdést. A gyerekkori zsebpénzként kapott vagy az abból összespórolt összegből vásárolt dolgok között szerepelhet egy csomag rágó, egy aranyhal, egy CD vagy egy pár cipő is.

14. Van olyan dolog, amit még sosem csináltál, de az elkövetkező egy évben szeretnéd kipróbálni?

Hagyjuk a snassz „Mik a céljaid a jövőre nézve? kérdést! Sokan stresszessé válnak, ha a hosszú távú céljaikról kérdezik őket, hiszen úgy érzik, ilyenkor a családalapításról vagy a munkahelyi terveikről kell beszélniük. Szűkítsd le az időintervallumot egy, esetleg két évre, hidd el, sokkal felszabadultabb párbeszéd alakul majd ki köztetek!

15. Mi az utolsó dolog, ami mosolyt csalt az arcodra?

A humoros helyzetek mellett szívmelengető válaszok is színesíthetik a palettát. Lehet, hogy valaki a gyerekeiről mesél majd, más a reggeli séta közben mosolyodott el – számos apró mozzanat, aminek nem is gondoltuk volna, milyen nagy jelentőséget tulajdonítunk.

16. Kedvenc hely, ahol valaha jártál?

A variációk száma végtelen, de ez nem zárja ki, hogy ketten ugyanazt a helyet említsék. Amíg néhányan Spanyolországról vagy egy trópusi szigetről áradoznak, addig más lehet, hogy egy néhány kilométerre található kis faluról teszi majd ugyanezt.

17. Van bármilyen fóbiád, amit szeretnél leküzdeni?

Magasság, bohócok, mélyvíz – a kollégáid legnagyobb rémálmai. Ezekről a dolgokról nem nehéz beszélni, mégis azt éreztetik, közelebb kerültünk a munkatársainkhoz.

18. Van bármi, amit gyűjtesz?

Az unalmas „Mi a hobbid? kérdés helyett kérdezz rá a kollégáidnál, van-e valami, amit már régóta gyűjtenek. Ebből ugyanúgy leszűrheted majd, mi az az elfoglaltság, ami érdekli őket, de elkerülöd a bájcsevejt.

Nyitókép: fizkes / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: