Így ismerheted fel az érzelmi zsarolást – 7 jel, ami lebuktatja a manipulátort

Milyen jelek árulkodhatnak arról, hogy érzelmi manipuláció áldozata lettél? Máris mutatjuk, és arra is adunk tanácsot, hogyan reagálj.

Az érzelmekről hamar megtanuljunk mindannyian, hogy elég kusza dolgok, és általuk könnyű minket, embereket irányítani. Ráadásul az érzelmi manipuláció olyan dolog, amit észrevenni sem feltétlen könnyű. Mert hát ha szeretsz valakit, nem a legrosszabbat feltételezed róla… el sem tudod képzelni mondjuk a párodról, hogy az irányítás megszerzése a célja a kapcsolatban, amit a döntéseid befolyásolásával érne el. És igen, addig mehet a lelki csikicsuki, hogy a dolog eljuthat arra a pontra, amikor a környezeted már rád sem ismer.

A manipulációt éppen azért nehéz felismerni, mert az érzelmi zsaroló a szeretet álcája mögé bújik. Legtöbb esetben nem tudatosan akar befolyása alá vonni, és előfordulhat, hogy nincs is tudatában annak, hogy mekkora kárt okoz neked. Az érzelmi zsarolók többsége ugyanis lelkileg sérült ember, akinek a legerősebb fegyvere a bűntudatkeltés. Mindemellett azt is nehezen tudja elviselni, ha valami nem úgy történik, ahogyan ő szeretné.

Persze, nem akarjuk a füledbe ültetni a bogarat. De ha ezek alapján felmerült benned a gyanú, hogy esetleg téged is manipulálnak, vagy csak szeretnéd elraktározni az infókat (mert ki tudja, a jövőben még jól jöhetnek), akkor a most következőket mindenképp olvasd el!

7 jel, ami arra utalhat, hogy manipuláció áldozata lettél:

 1. Úgy érzed, tojáshéjakon lépkedsz, nem vagy igazán önmagad.
 2. Folyton elnézést kérsz mindenért, mert nem tudod, a párod miért lesz rád dühös legközelebb.
 3. A párod azt éreztetheti veled, hogy túl nagyok az igényeid. Ez arra késztethet téged, hogy kevesebbet árulj el abból, amire vágysz, sőt, eltemesd magadban, ami neked fontos.
 4. Úgy látod, a kapcsolatban kettős mérce érvényesül. A párod szinte bármit megtehet, az ő szemszögéből nézve ő sosem tehet rosszat. Bármi, amit megemlítesz neki, az úgyis a te hibád.
 5. Nem tartja tiszteletben a határaidat. Ha nemet mondasz valamire, fondorlatosan és az érzelmeidet kihasználva megpróbál rávenni, hogy meggondold magad.
 6. Elkezded megkérdőjelezni, hogy értékes és szerethető vagy-e.
 7. Minden a párod szükségletei körül forog.

7 mondat, amelyeket gyakran használnak a manipulátorok:

Aki manipulálni akar téged, annak általában az a célja, hogy elérje: lásd úgy a helyzetet, hogy ő nem hibás semmiben. Te viszont érezd magad rosszul, amiért őszinte voltál, kértél, kérdeztél vagy bármilyen más módon kimutattad az igényeidet. Íme, néhány példamondat, amelyeket gyakran használ, aki manipulálni akar.

 1. Ez nem az én hibám. Te kényszerítettél erre.
 2. Túl érzékeny vagy.
 3. Ne túlozz, nem ez történt. Hanem ez történt valójában…
 4. Mondtam, hogy sajnálom, csak hagyd már abba. Ez már a múlté.
 5. Nem értem, miért nem hagyod ezt annyiban, túlreagálod a dolgot.
 6. Ha tényleg szeretsz, nem kérnéd ezt tőlem.
 7. Azok után, amiket érted tettem…

Manipuláció: mit tehetsz ellene?

Fontos, hogy minél előbb reagálj rá, különben a manipuláció túl messzire mehet, és oda vezethet, hogy magadat kérdőjelezed meg. De hogyan reagálj? A szakemberek szerint ehhez önismeretre lesz szükséged, és arra is, hogy ismerd a párodat, illetve tudd, milyen határokat szabsz (és azokhoz tartsd is magad).

„Ahogy jobban megismered a saját reakcióidat a másik személy manipulatív dinamikájára, elkezdhetsz erős, egészséges határokat kialakítani, amelyek véget vethetnek a mérgező mintáknakfoglalja össze Carla Marie Manly, klinikai pszichológus.

A Mindbodygreen.com-nak nyilatkozó szakember egy gyakorlati példával is szemlélteti a dolgot. „Tegyük fel, manipulálnak, hogy te fizessed a kiadások nagy részét, és egészséges határokat akarsz felállítani a pénzügyek körül. Mondhatod például a következőt: ‘Észrevettem, hogy nincs nálad pénz a vacsorára, amikor elmegyünk valahova. Rájöttem, hogy a legtöbb kiadást én fizetem, és ezt nem érzem helyesnek. A jövőben kérlek, nézd meg, hogy van-e nálad pénz vagy bankkártya, mielőtt elmegyünk valahová. Máskülönben én úgy tervezem, hogy inkább itthon maradok’.”

Amint belejössz, hogy megtanuld önmagad és a párod ismeretében tartani a határokat és ezt jobban is kommunikálod, mint előtte, az segíthet egyenrangú és tiszteletteljes dinamikát kialakítani köztetek. Ennek pedig az is a pozitív hozadéka lehet majd, hogy egészségesebb önképet alakítasz ki, és megtanulsz nemet mondani az olyan élethelyzetekben, amikor úgy érzed, kihasználnak.

Forrás: Mindbodygreen.com
Nyitókép: demaerre / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: