Így képzelték el 2021-et pontosan 100 évvel ezelőtt

Mit tartogat nekünk 2021? A jelenlegi helyzetben extrán nehéz jóslatokba bocsátkozni, ezért mi nem is tesszük ezt. Inkább felelevenítjük, hogy 1921-ben mit jövendöltek nekünk.

Különös hónapok állnak mögöttünk és egy csupa ismeretlennel teli év előttünk. Gondolnád, hogy 1921-ben is hasonlóan furcsa volt a helyzet: az első világháború és következményei felborították a világ rendjét, ezt követte a történelem egyik legnagyobb világjárványa, a spanyolnátha és a második ipari forradalom szokatlan találmányai sokkolták az embereket. Megjelent a villamos energia, a repülés, a rádió és sok más forradalmi újítás, amelyek elgondolkodtatták az embereket, vajon ez hogyan befolyásolja majd a jövőt. Az újságok tele voltak jóslatokkal, amelyek felvázolták a nagyon távolinak tűnő, 2021-es évet. Ma már tudjuk, hogy sok tipp nem jött be (az Evening News of Harrisburg például azt jósolta, hogy Mexikó világhatalom lesz), de néhány egészen pontos prófécia is született. A legtöbben olyan kényelmi termékekről fantáziáltak, amelyeket ma természetesnek veszünk. Nézzünk pár olyan példát, ami 100 évvel ezelőtt csak az emberek képzeltében, ma viszont a valóságban is létezik. Ha egy kis pozitív energiára van szükséged, gondolj csak bele: lehet, hogy nem könnyű a helyzetünk, de így is valaki más álomvilágában élünk.

1. A hőmérséklet-szabályozás mesterei leszünk

Charles Steinmetz villamosmérnököt csak „Schenectady varázslójaként” ismerték, akinek a helyi újságban jelent meg a legelterjedtebb írása. Steinmetz az otthonok forradalmasításáról mesélt: „Ha a fűtést elektromos úton végzik, és én 70 (Fahrenheit-)fokot akarok az otthonomban, akkor erre a hőmérsékletre állítom, és nem emelkedik ezen a ponton felülre. A hőmérséklet a kinti időjárástól függetlenül egyenletesen fenntartható.” A villamosmérnök hosszasan írt az akkor még elképzelhetetlen otthoni hőmérsékletszabályozásról és arról, hogy nemcsak fűteni, hanem hűteni is lehet majd a lakóteret.

2. Netflix, YouTube és társaik

Steinmetz azonban nemcsak ezt jósolta meg, hanem napjaink népszerű streaming szolgáltatóinak működéséről is fantáziált. Elképzelése szerint a modern kor emberének nem szükséges zsúfolt koncertre, moziba vagy színházba mennie, hiszen otthon is hasonló élményben lehet része. És (szinte) fején találta a szöget. „Csak bedugunk egy dugót, mintha a porszívót kapcsolnánk be, és a koncert az otthonunkba költözik. Az adást egy központi állomás látja el, és az előfizetők vezetéken keresztül férnek hozzá, ahogy ma a telefonos szolgáltatást is megkapjuk. Talán vezeték nélküli úton is lehetséges, ha az otthont valamilyen rádióvevővel látják el.”

3. Változás a közlekedésben

Steinmetz az elektromos árammal működő járművekkel kapcsolatban sem tévedett nagyot. Ugyan a Tesla autók, a Lime rollerek és hasonló találmányok (még) nem olyan elterjedtek, mint gondolta, de az ötlete így is pontosnak bizonyult. „Az elektromos áram megjelenése miatt változás következik be a közlekedési rendszerünkben. Több elektromos autó lesz, elektromos kerékpárokat és tricikliket fejlesztenek. Egyszerűségük és alacsony áruk miatt szinte mindenki számára elérhetővé válnak.”

4. A könyveket felolvassák nekünk

1921 augusztusában a Miami News újságban jelent meg Moses Folsom Száz év múlva című cikke, amelyben a hangoskönyv leírásával találkozhattak az emberek. „A legjobb könyveket lemezeken fogják reprodukálni, hogy a beszédgépek sokféle stílusában lejátszhassák őket.”

5. Gyorsabb, jobb, modernebb élet

Ugyanebben a cikkben esik szó a mozgólépcsőkről, a metróról, a színes mozifilmekről, illetve a víz- és napenergiáról is. „A sűrűn lakott városokban mozgó járdák és liftek találhatók, valamint alagutak köthetik össze a városokat, amelyekben vakító sebességgel haladhatnak az emberek.” Folsom abban sem tévedett, hogy a színes fényképek a filmekre is hatással lesznek, a minőségük nem is hasonlít majd a 20. században készült alkotásokéra. Végül arról is szót ejtett, hogy 2021-re az ember a környezet erejét is kiaknázza majd és az árapályokkal, illetve a napsugarakkal termel magának energiát.

6. Az óceán alatt?

1921-ben a massachusettsi Fall River városában a helyi újság iskolás diákokat kért fel, hogy írják le, hogyan képzelik el jövőt. Valakinek az égen repülő rendőrök, másnak az utcán növő és leszüretelhető burgonya tűnt reális elképzelésnek. A 14 éves Thomas Gooley is végiggondolta, hogy mit látna, ha hirtelen 2021-ben ébredne fel. A fiú leírásában hatalmas repülőgépek, ajtó nélküli épületek és egy vízalatti alagút is szerepelt. „A rakpartra érve jegyet kérünk a következő hajó első osztályára. A jegyárusító nevetve válaszol: „Már nem az Atlanti-óceánon mész át, öregem, hanem alatta egy alagútban.” Habár mi (még) nem tudjuk átszelni így az óceánt, de az Észak-Amerikát és Európát összekötő 6600 km hosszú vízalatti kábel – amelyen a Facebook, a Microsoft és a Telefónica szolgáltatásai érkeznek – az Atlanti-óceán 5000 méteres mélységében fut végig.

Forrás: Entrepreneur
Nyitókép: Photo 12/Universal Images Group/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: