Így kerüld el a szobatárs-szindrómát a párkapcsolatodban

Korábban hatalmas szerelemmel égtetek, most viszont már csak éltek egymás mellett? Íme, 7 szakértői tanács, hogy ne szelídüljön barátsággá a házasság.

Párkapcsolattal foglalkozó szakértők felmérései alapján egyre több kapcsolatban alakul ki a szobatárs-szindróma. Teljesen természetes, hogy a kezdeti összeköltözés okozta, új és izgalmas fejezet, vagy a nászút varázsa nem fenntartható egy életen át ugyanazzal a lendülettel, de az sem túl szerencsés, ha minden romantika elvész egy kapcsolatból. A szürke hétköznapok nehézségei sokszor felőrlik a legnagyobb szerelmet is, és a párok életét nem az érzelmek, hanem a megszokás határozza meg. Sokszor már csak lakótársként vegetálnak a felek párhuzamosan egymás mellett. De mint tudjuk, vannak olyan párhuzamosok, amelyek a végtelenben sem fognak találkozni, ezért, ha felütötte a fejét a probléma tegyetek ellene, ne várjatok arra, hogy majd valahogy megoldódik. Magától ugyanis nem fog!

harag párkapcsolat vita
Fotó: LightFieldStudios/ Getty Images

Nagyon szembetűnő a párok körében, hogy elkezdik az egyéni napi rutinjukat előnyben részesíteni, a közös helyett, ami már nem feltétlenül erősíti a kapcsolatot, és közben szépen lassan a szenvedély is elillan” – mondja Tara Suwinyattichaiporn, a Kaliforniai Állami Egyetem szexuális és kapcsolati kommunikáció professzora.

Kapcsoljátok ki az automata üzemmódot

Az együttélésre jellemző kezdeti izgalom gyorsan elillan, hiszen manapság annyira felgyorsult minden. Ráadásul nagyon sok dolgot természetesnek veszünk, így már szinte meg sem fordul a párok fejében, hogy van, amiért tenni és küzdeni kell, és nem megy minden magától. A párkapcsolat is ilyen, ha nem ”dolgozunk rajta”, akkor nemcsak a szenvedély múlik el, hanem előbb-utóbb még egymás agyára is mennek az egykor ezer fokon égő szerelmesek.

Hányszor hallani egy válás, vagy szétköltözés után a családtól, vagy baráti társaságtól, hogy „na, róluk aztán nem gondoltunk, hogy egyszer szétmennek, olyan jól megvoltak együtt”. De a színfalak mögé senki nem lát be, és egy párkapcsolatnak nem is az a lényege, hogy kifelé működőképesnek mutassuk, hanem az, hogy valóban működjön. Mert bár úgy tűnhet, hogy már nem kell különösebb erőfeszítést tenned a párodért, hiszen folyamatosan egymás közelében vagytok, ez még nem ok arra, hogy minden romantika és érzelem elvesszen a kapcsolatból.

A szakértők 7 módszert javasolnak a szobatárs-szindróma ellen

Fotó: tomazl / Getty Images

1. Számolj háromig, mielőtt vitatkoznál

Amikor együtt éltek, már nincs lehetőségetek arra a luxusra, hogy a saját, külön otthonotokba vonuljatok vissza, hogy feldolgozzátok az érzéseiteket. Ezért elengedhetetlen elsajátítani a hatékony konfliktuskezelést. Van, akinek pár perc is elég, hogy kiadja a dühét egy vitás helyzet során, de sokan órákig, de akár napokig is képesek forrongani az indulataikkal.  Tartsátok tiszteletben egymás szükségleteit, és már az összeköltözés kezdetén beszéljétek meg, hogy minden felmerülő vitát tisztáztok. Ne feküdjetek le haraggal, mert az könnyen megmérgezheti a következő napot is. Mielőtt azonban bármilyen visszavonhatatlan sértést egymás fejéhez vágnátok, számoljatok el háromig, (de ha kell akkor akár húszig is) hogy higgadtan tudjatok reagálni. Úgy ugyanis könnyebb logikusan érvelni.

 2. Ápoljátok a romantikát

fotó: kupicoo/GettyImages

Ha már „megérkezett” a szobatárs-szindróma, akkor jó eséllyel mindkettőtöknek szüksége van egy kis romantikára. Ne engedjétek, hogy a megszokás átvegye a hatalmat a kapcsolatotok felett! Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni, az apró gesztusok is sokat jelentenek. Szervezz egy randevút, lepd meg ebédidőben, vagy menjetek arra a környékre sétálni, sportolni, ami egykoron mindkettőtök számára sokat jelentett.

3. A megszokások ellen az újdonságok is kellenek

Ha már jó ideje együtt éltek, valószínűleg kialakult egy bevált, napi rutinotok, amit akár becsukott szemmel is megoldanátok. Csavarj egyet a dolgon, és vigyél egy kis színt a kapcsolatba! Az újdonságok segítenek, hogy kilépjetek a komfortzónátokból és izgalmat vigyetek a mindennapokba. Például legközelebb ne a kedvenc kávézótokba menjetek, hanem egy olyanba, ahol még nem jártatok, vagy főzzetek otthon közösen. Esetleg olvassatok el egymás után ugyanazt a könyvet, és elemezzétek, vagy pattanjatok bringára és tekerjetek el olyan környékre, ahol nem, vagy már régen jártatok.

4. Osszátok meg a háztartási feladatokat

lusta férfi párkapcsolat
Fotó: grinvalds / Getty Images

Bizony, az egyik legfontosabb dolog, hogy az otthoni feladatokat egyenlően osszátok el. Lehet, hogy a kezdetekben még a szerelem hevében túlbuzgó voltál, és mindent megcsináltál, de nem kell egy egész életen át egyedül vinned a terheteket. A háztartási feladatok könnyen agyon tudnak nyomni egy kapcsolatot, ha ugyanis mindent egy nő csinál, míg a párja jóízűen sörözik a tévé előtt, az idővel komoly konfliktusokat fog generálni. Osszátok meg az otthoni terheket, hogy ne érezd úgy, bejárónő vagy a saját otthonodban.

5. Maradj meg magadnak is

Kissé ellentmondásnak tűnhet, de fontos, hogy magadra is összpontosíts, miközben a kapcsolatot próbálod előmozdítani. „Az egyéniség, az identitás megőrzése lehetővé teszi a személyes fejlődést, és megakadályozza, hogy a kapcsolat stagnáljon” – mondja a szakember. Amikor kapcsolatban élünk, az nem azt jelenti, hogy alárendeljük magunkat a közös életnek. Inkább biztassuk egymást önálló hobbik, esetleg baráti kapcsolatok erősítésére. Nem baj, ha a párod nem kedveli túlságosan a barátnőidet, találkozz velük külön. Attól, hogy a magánéleti státuszod megváltozott, nem kell feladnod mindent a korábbi életedből.

6. Változatosság a szexben

szerelem, szex, összebújás, férfi és nő
Fotó: Westend61 / Getty Images

A szobatárs-szindróma egyik fő jele a szenvedély csökkenése. Nem csak maga a szex különösen fontos egy párkapcsolatban, hanem az is, hogy ne rutinból csináljátok. Ha kell beszélgessetek a témáról, keressetek új helyszíneket a lakásban, de semmiképpen ne hagyjátok ellaposodni, vagy unalmassá válni az együttléteket, az ugyanis könnyen megöli a kapcsolatot.

7. Tűzzetek ki időpontot a rendszeres beszélgetéshez

Ahogy a munkahelyen is rendszeresen van meeting, ahol a feladatokról, felmerülő problémákról beszélni, eszmét cserélni lehet, úgy a kapcsolatoknak is szüksége van „egyeztetésre”. Ilyenkor mindent beszéljetek át, de ne csak a vidám, örömteli perceket, hanem azokat a témákat is, ami nyomja a lelketeket. A rendszeres kommunikáció fontos az együttélés során esetlegesen felmerülő nehézségek megoldásához.

Forrás: mindbodygreen.com

Nyitókép: Westend61/ GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: