Így kerüljön több növényi étel a tányérodra: lépj túl a salátaparán!

Húsmentes hétfő, kedd, szerda...

A növényi eredetű ételek szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait egyetlen szakember sem kérdőjelezi meg. Éppen ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük! Turbózd fel az étrended, íme pár trükk!

Sosem voltam a felkapott diéták híve, hiszen úgy jöttek-mentek, mint a divat trendek. Még a különböző diatetikusok is más véleményen voltak egy-egy speciális étrendről, így érthető, hogy az egyszerű, hétköznapi emberek már azt sem tudták mit egyenek egészségük megőrzése érdekében. Azonban egyetlen dologban minden szakértő egyetért, a növényi eredetű ételek fogyasztása jó hatással van a szervezetünkre. A magyarázat egyszerű – a gyümölcsökben, a zöldségekben, a gabonafélékben, a magvakban és a különböző növényekben rengeteg olyan tápanyag található, amire szükségünk van.

A növényi alapú táplálkozásnak rengeteg előnye van – ezt saját magamon is tapasztaltam. Már régóta gondolkodtam azon, hogy kipróbálom, milyen lemondani az állati eredetű ételekről. Végül tavaly májusban döntöttem úgy, hogy bele is vágok a kihívásba. Az eredeti tervem az volt, hogy 3 hónapig tartom a vegán étrendet, hogy megtudjam milyen hatással van rám. A 3 hónap azóta is tart. Az életmódváltás pozitív hatásait nagyon gyorsan megéreztem – sokkal energikusabb lettem, elmúlt a régóta fennálló alvászavarom, arról nem is beszélve, hogy a közérzetem is sokkal jobb lett. Hamarosan a bőrömön és a hajamon is látszott a változás. Ezt mind a növényi alapú étrendnek köszönhetem.

Félreértés ne essék, nem szeretnék senkit sem rávenni arra, hogy azonnal életmódot váltson. Egyszerűen csak a növényi eredetű ételek fogyasztását szorgalmazom, ami a közhiedelemmel ellentétben nemcsak salátákból és unalmas ételekből állhat (azt én sem bírnám). Néhány egyszerű trükkel te is könnyedén csökkentheted az állati eredetű ételek fogyasztását. Ezzel saját egészségednek és a környezetnek is jót teszel. Ki tudja, talán a végén te is rákapsz a vegán életmód ízére és nem is akarsz visszatérni a tehéntejre és a húsokra.

1. Alternatívák tejre

Régen képes voltam betegesen nagy menniségű sajtot elfogyasztani, pedig tisztában voltam azzal, hogy az egyik legegészségtelenebb ételt rágcsálom jókedvűen. Tele van telített zsírsavakkal, olajokkal és nem utolsósorban nem egy diétabarát harapnivaló. Plusz, a világ populációjának 75%-a kisebb-nagyobb mértékben laktózérzékeny. Ha sokszor küzdesz puffadással, hasfájással vagy egyéb emésztési problémákkal, akkor lehet, hogy te is ebbe a nagy csoportba tartozol.

Szerencsére ma már rengeteg növényi eredetű alternatívát találunk a tejre, a tejszínre, a joghurtokra és a sajtokra is. Ráadásul ezekből is hozzájuthatunk a napi fehérje és kalcium adagunkhoz. Ha nem tudod, hogy kókusz, rizs, szója vagy mandula alapú terméket válassz, akkor olvasd el útmutatónkat! Ebből megtudhatod, hogy az egyes alternatíváknak milyen előnyei vannak és abban is segítünk, melyik ételek/italok elkészítéséhez illenek.

2. Ne sajnáld a zöld salátákat!

Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy több növényi eredetű ételt fogyassz? Egyél sok-sok zöld, leveles salátafélét! A fodros kel, az arugula, a római saláta mellé még számtalan lehetőséget felsorolhatnék, ami jó hatással van a szívműködésre, valamint folsavakban és olyan tápanyagagokban gazdag, amik a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Ne ragadj le egyetlen típusnál és ne csak szimpla salátaként gondolj ezekre a növényekre. Párold meg őket, fogyaszd köretként, ha egy kis rágcsálnivalóra vágysz, készítsd csipszet fodros kelből, de a smoothie-ból és a szendvicsből se hagyd ki őket!

3. Helyettesítsd a szénhidrátot zöldségekkel!

Én is minden nap meg tudnék enni egy nagy adag spagettit, egy veggie burgert vagy egy (vagy inkább három) jó nagy szelet pizzát. Néhány hónap múlva viszont gurulva mennék dolgozni. A növényi alternatívákkal nemcsak a húst és a tejtermékeket tudjuk kiváltani, hanem a szénhidrátbevitelünket is csökkenthetjük. A tacohoz használt tortillát cseréljük le salátalevélre, a hamburger buci helyett pedig használjunk sült portobello gombát (evés közben nem marad tiszta a kezed, de az összes ujjadat szívesen megnyalod majd utána). Az olasz konyha vizeire evezve is találsz a megszokottnál egészségesebb opciókat – a zoodles, azaz a cukkini spagetti már régóta nagy kedvenc és a karfiol alapú pizzáról se feledkezz meg.

4. Ide a fűszerekkel!

A növényi alapú táplálkozás még véletlenül sem az unalmas, íztelen ételekről szól. Én például azóta tanultam meg bánni a fűszerekkel, amióta felhagytam a húsfélék fogysztásával. Hiszen sokkal egyszerűbb volt a csirkemellett egy kész fűszersóval megszórni, mint az ízesítéssel vacakolni.

A friss fűszereket ritkán soroljuk a szuperételek közé, pedig fogyasztásuk rengeteg pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. Használj friss fűszereket minden étkezésnél – a bevált kombinációk mellett próbálj ki néhány új, meglepő párosítást is! Ha eddig sosem használtál gyömbért, kurkumát vagy kakukkfüvet, akkot itt az idő! Ezeket ráadásul finom limonádék vagy isteni koktélok készítésénél is bevetheted.

5. Figyelj, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson a szervezeted!

Ha kiiktatod az állati eredetű ételeket az étrendedből, attól még nem ehetsz minden nap fehér kenyered egy kis Oreo keksszel (ami egyébként teljesen véletlenül vegán). A vegán étrend is lehet nagyon egészségtelen, ezért mindig figyelned kell a tápanyagbevitelre. A húsokban található fehérjét könnyen helyettesítheted növényi eredetű társaikkal, kerüljön quinoa, csicseriborsó, edamame, tofu vagy egy marék olajos mag a tányérodra. Ha csökkentetted a húsfogyasztást (vagy teljesen felhagytál vele), akkor érdemes B12-vitamint szedned, mivel ehhez a vitaminhoz növényi forrásból nehéz hozzájutni. Ha változatosan étkezel, nem kell aggódnod, hiszen minden más tápanyaghoz hozzájut a szervezeted.

6. Ez nem egy mindent vagy semmit játszma

Mint már az elején mondtam, ezzel a rövid szösszenettel nem az volt a célom, hogy mindenki vegán életmódra váltson (de, ha elgondolkodtál rajta, annak nagyon örülök). Hiszem, hogy az élet sok területén a kulcs a mértékletességben rejlik. Szóval, ha megkívánsz egy szelet sajtos pizzát vagy nagyon jól esne egy sült csirkemell, akkor nyugodtan fogyaszd el. Lehet, hogy a húsról képes vagy lemondani, de a tejtermékekről nem, vagy éppen fordítva. Cselekedj, ahogy jónak látod! Ha csak néhány húsmentes vagy vegán napot tartasz, már azzal sokat tettél a saját jólétedért és a Föld védelméért.

Nyitókép: fortyforks/iStock/GettyImages Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: