Így készíts finom és egészséges sütőtökchipset

A chipsről nagyon nehéz lemondani, de szerencsére nem is kell, mert van egy egészséges, hihetetlenül egyszerű és mégis diétás lehetőség a fogyasztására. A sütőtökchips pillanatok alatt mindeki kedvencévé válik, ha ezzel a trükkel készíted.

A töklámpás készítésében, és a szomszédok riogatásában olykor elfárad az ember. Két faragás között néha jólesik ledőlni a kanapéra, egy zacskó chips-szel a kezünkben és megnézni egy részt az Emily Párizsbanból. A csodálatos ruhakölteményekhez azonban karcsú alak dukál, amit sajnos nem lehet zsíros chipszekkel elérni. Szerencsére van áthidaló megoldás azok számára, akik nem szeretnének lemondani az élet apró örömeiről, de egészségesek szeretnének maradni, és vigyáznának a vonalaikra is. Ráadásul elképesztően egyszerű a recept: csak a megmaradt tökdarabkákra, egy csipet sóra és a sütőre lesz szükséged. No, meg némi kézügyességre, de ennyi töklámpás-faragás után, ez már nem kérdéses. Egészséged érdekében inkább válaszd a sütőtökchipset, amelyet ha egyszer kipróbálsz, onnantól kezdve nem csak ősszel fogod elkészíteni. Tudtad, hogy a sütőtök erős gyulladáscsökkentő hatással bír, rengeteg atioxidánst tartalmaz, és sokkal több C-vitamin, A-vitamin és kálium van benne, mint a banánban?

Hogyan készíts chipszet a sütőtökből?

A titok a hajszálvékony szeletekben rejlik. Ha ugyanis isteni ropogtatnivalót szeretnél, a sütőtököt extravékony szeletekre kell majd vágnod. Ne feledd, hogy sütéskor, a nedvességtartalommal együtt a chips mérete is felére csökken, úgyhogy a szeletek méretét már kezelheted lazán. Profik süteményszaggatóval formára is vághatják a szeletkéket, sőt, a gyerekeket megkérhetitek, hogy vágjanak szellem, denevér vagy egyéb ijesztő alakzatokat belőlük.

Ezután pedig air-fryerrel, vagy  hőlégkeveréses sütőben, kevés olajjal megspriccelve, sütőpapíron már sütheted is a finomságot kedved szerint. Én jól átsütve ropogósan szeretem, de a gyerkek a puhább darabokért vannak oda, így általában két adagot készítek. A ropogósakat alacsonyabb hőfokon, de tovább kell sütni, ami körülbelül 10-15 percet jelent, míg a puhábbakat 130-150 fokon, de rövidebb ideig. Igény szerint, bármelyik sütési módszert is választod, érdemes megsózni a chipsedet, mert nagyon jól passzol a tök kissé édeskés ízéhez. Ha felnőtteknek készítheted, a BBQ fűszerezéssel, vagy francia fűszersóval, esetleg cayenne borssal is tálalhatod. Gyerekek élvezni fogják ezt az egészséges finomságot, ha mártogathatják valamilyen szószba, például márványsajtos vagy négysajtos öntet remekül illik hozzá.

Sütőtök chips

Hozzávalók

  • ½ sütőtök
  •  só
  • fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt körülbelül 100-110 fokra, a sütőtököt hámozd meg, és vágd akkora darabokra, hogy a szeletelővel, kényelmesen lehessen szeletelni. A szeleteket helyezd a sütőpapírra, és tedd be a sütőbe. Haladóbbak ilyenkor meghintik egy kis parmezánnal, vagy lefújják olajjal a szeletkéket. Süsd körülbelül 15-30 percig a chipsedet, miközben a szemedet rajta tartod, mert minden sütő egy kicsit más. Ha barnulni kezd, vagy felkunkorodik a széle elkészült. Viszont csak a sütőt kapcsold ki, a chipszeket még hagyd odabent, hogy a nedvességtartalmuk megfelelő maradjon.

Az elkészült sütőtökchipsedet másnap is élvezheted, csak tedd vissza 10 percre a meleg sütőbe, és újra ropogóssá válik.

Forrás: wellandgood
Nyitókép: vaaseenaa/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)