Így készíts gluténmentes kovászos uborkát lépésről lépésre

A kovászos uborka és a nyár kéz a kézben jár! Kivéve annak, aki gluténérzékeny... hogy ezentúl ők se maradjanak ki a jóból, íme egy teljesen gluténmentes, isteni kovászos uborka recept, ami ráadásul szuper egészséges.

10 éve gluténérzékeny vagyok, azóta apránként elhagytam azokat az alapanyagokat, élelmiszereket, amelyek akár csak a legcsekélyebb mennyiségben is tartalmazhatják ezt a számomra ártalmas fehérjét. Kovászos uborkát még soha életemben nem ettem, gyerekként valamiért nem izgatott, a csemege uborkával bőven kiegyeztem, ám mire felnőttem, kíváncsi lettem arra, mitől imádják annyian ezt a többnyire kenyérrel érlelt savanyúságot. De sajnos, mire az igazi akarat megért bennem, addigra a diétám miatt nem kóstolhattam meg, egészen mostanáig! Ugyanis megtudtam, hogy kovászos uborkát nemcsak kenyérrel, hanem akár krumpli hozzáadásával is készíthetünk. Jöjjön is a gluténmentes kovászolás folyamata, ami már önmagában egy nagy élmény!

Gluténmentes kovászos uborka és az előkészületek

A hozzávalókat a piacról érdemes beszerezni, ügyeljünk arra, hogy az uborka friss, kemény legyen, és ne legyenek rajta sérülések. Válasszunk egy jó nagy csokor friss kaprot, ha van, kaporvirágot, fokhagymát és pár szem öreg krumplit. Az uborkát aztán otthon nagyon alaposan súroljuk le egy zöldségtisztító kefével, amit direkt erre a célra szánunk. Természetesen hámozás után a krumplit is jól meg kell mosni, illetve a kaprot is! A mennyiségtől függően szerezzünk be befőttes üveget vagy üvegeket, amiket forró vízzel vagy mosogatógépben csírátlanítsunk.

Építs várat!

Ha ezekkel mind megvagyunk, jöhet a legózás: az üveg aljára tegyük a kaprot, erre jöhet egy sor vékonyra szelt krumpli, majd az üvegbe állítva az uborkák. Ha szükséges két sor uborka közé még tehetünk kaprot, de fontos, hogy az üveg szájánál krumpliszeletekkel zárjuk a sort. Ezután jöhet az uborkára a sós víz (1 liter vízhez egy evőkanál só), amit 70-80 fokosra hevítsünk fel, mielőtt beleöntenénk az üvegbe. Fontos, lepje el a víz a krumplit! Ha kész, nincs más hátra, mint lezárni az üveget, kitenni a napra, és hagyni, hogy a tejsavbaktériumok elvégezzék a feladatukat. Az uborkák méretétől függően 3-4 nap alatt kész is a kovászos ubi, ami egy adag paprikás krumpli vagy krumplis tészta mellé remek választás.

Nyitókép: Aaron McCoy/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: