Így készíts illatos koszorút az ősz legszebb növényeiből

Nemrég a Cordia és a plante. növénystúdió koszorúkötő workshopján jártunk a Corvin sétányon. Elmondjuk nektek, hogyan készítsetek szuper koszorút ti is.

Emlékszem, gyerekként az őszi időszakban gesztenyétől dudorodtak a zsebeim, a kezemben meg mindig volt pár szál vadvirág vagy valamilyen ágacska. Úgy tűnik, ezt a szokásomat felnőttként sem nőttem ki, ugyanis bármerre járok, rendszeresen összeszedek valamit, amit a természetben találok. Persze nemcsak a gyűjtögetés a hobbim, hanem a lakás dekorálása is az így szerzett növényekkel. Szeretek körbenézni a lakásban, és érezni azt, hogy a természet, legalábbis egy-egy darabjával ott van körülöttem. Pár szál pampafű a nappaliban, csipkebogyóág a konyhában vagy egy-egy rusztikus örökzöld a fürdőszobában. Koszorút azonban még sosem készítettem ezekből a növényekből, pedig igazából nem olyan nagy mutatvány, elmondjuk, hogyan kreáld meg a sajátodat.

1. Indulj beszerző körútra!

Ragadj kosarat és látogasd meg a közeli erdőket és mezőket. Vadászd azokat az ágakat, növényeket, amiket el tudsz képzelni az otthonodban. A csipkebogyó piros termése például csodálatosan mutat, a szedésnél azonban arra ügyelj, hogy tüskéi könnyen megbökik a kezedet. Ne feledkezz el az örökzöldekről sem, ezek adják ugyanis a koszorú alapját, nem mellékesen szuper az illatuk. Réten vagy vízpart közelében pampafüvet is találhatsz, ami szárítva rendkívül időtálló. Ha van kiskerted, akkor kukkants be oda is, és szedj össze néhány kiszáradt mákgubót. Az összhatás igazán mesés lesz! A gyűjtögetésen túl egy-két dolgot boltban kell beszerezned, ilyen a drót és a koszorúalap.

2. Sok kis csokor, szép sorban

Ha végeztél a gyűjtéssel, végy magad elé mindent és csoportosítsd őket nagyság szerint. Párosítsd a növényeket kis csokrokba úgy, hogy alulra a nagyobb kerüljön, felülre pedig a kisebbek. Például így: fenyő, rá fűfélék, rá csipkebogyóág, a tetejére mákgubó. Törekedj arra, hogy jól rögzíthető kis csokrokat készíts, ugyanis ezeket fogod aztán a koszorúalapra eszkábálni. Ha megvan a csokor, tekerd körbe egy drótdarabbal úgy, hogy szorosan tartson és, hogy a koszorúra is rögzíteni tudd a kreációt.

3. Asztalra vagy ajtóra vele!

Végül nincs más dolgod, mint megtalálni koszorúdnak a megfelelő helyet. Ha aszimmetrikus darabot készítettél, akkor remekül mutat majd az ajtón. Ha szabályos kört gyártottál, akkor az asztalt díszítheti majd. Azonkívül, hogy szépen mutat, csodás illatával otthonodba varázsolja a természetet is. A fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont, miért is vásárolnánk különféle lakberendezési tárgyakat, ha mi magunk is elkészíthetjük őket. Nem igaz?

Nyitókép: Cordia

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: