A sushikészítés nem olyan nagy ördöngösség, mint gondolnád – a megfelelő kellékekkel, egy kis gyakorlással és néhány trükkel gyorsan megtanulhatod a titkát.
A japán gasztronómia legismertebb fogásának, a sushi elődjének évezredes hagyománya van, ezért a séfek hosszú éveken keresztül tanulják, hogyan kell elkészíteni a legkülönfélébb változatait. Ezzel érdemes tisztában lenni, ha a világ egyik legkedveltebb ételét otthon is szeretnéd elkészíteni. Ha az első próbálkozáskor a legbonyolultabb tekercseket választod, akkor egy egész életre elmehet a kedved a sushikészítéstől. Azzal is számolj, hogy az első néhány adag biztosan nem mutat majd olyan esztétikusan, hogy az Instagram-feeded fénypontja legyen. De egy kis gyakorlással gyorsan elsajátíthatod a trükkjeit, hogy aztán elkészíthesd – esetleg személyre szabhasd – kedvenc változataidat. Először azonban sajátítsd el az alapokat, például a jól ismert kaliforniai tekercset.
A kaliforniai tekercs hozzávalói
A kaliforniai tekercs elkészítéséhez csak néhány hozzávalót kell beszerezned: sushi rizs, nori (szárított algalap), rák (vagy rákízű termék), avokádó és uborka szerepeljen a bevásárló listádon. Az eredeti kaliforniai tekercs nem tartalmaz majonézt, de sok recept azt ajánlja, hogy érdemes ezzel összekeverni a rákhúst – így krémes lesz az állaga. Természetesen bármilyen zöldséggel megbolondíthatod az ízeket, például zöldhagymát vagy sárgarépát is tehetsz a sushidba. A „töltelékkel” bátran improvizálhatsz, viszont ha a rizsről van szó, szigorúan követned kell a receptet. Ugyanis a sushihoz nem használható akármilyen rizs, csak sushi rizs, amit rizsecettel, cukorral és sóval kell összekeverni. Így lesz kissé ragacsos és könnyen formázható az állaga.
Így készítsd el a sushi rizst
- Egy kisebb lábasba önts körülbelül fél deciliter rizsecet, adj hozzá 25 gramm cukrot és 2 teáskanál sót. Melegítsd addig, amíg a cukor és a só feloldódik.
- Hideg vízben mosd át a rizst, hagyd egy kicsit ázni és csak ezután főzd meg.
- Ha elkészült, add hozzá a rizsecetet, és alaposan keverd össze.
Ne feledd, a sushi készítés néhány kelléket is igényel: a bambuszlap és az folpack a sushi feltekerésében segít, a szeleteléshez pedig egy élés kést válassz.
A kaliforniai tekercs elkészítése
- Helyezd a sushitekerő bambuszt egy sima felületre úgy, hogy a csíkok vízszintes irányban álljanak. Teríts egy réteg folpack fóliát a tetejére, majd ezen teríts el egy (vagy egy félbevágott) nori lapot.
- A rizst vékony rétegben, egyenletesen oszlasd el rajta, de a felső szélén hagy egy vékony részt üresen. Ügyelj, hogy ne használj túl sok rizst – 1 egész nori lapra körülbelül 1 csésze rizs kerüljön. Ha kézzel egyengeted el, akkor vizezd be egy kicsit az ujjaid, így nem tapadnak majd hozzá a rizsszemek.
- Vágd vékony csíkokra a hozzávalókat és helyezd el őket a sushi alsó felében.
- A bambuszlapot fogd meg azon az oldalon, ahová a hozzávalókat tetted és óvatosan emeld a sushi fölé. Formázd meg a tekercs henger alakját: óvatosan nyomd le a bambuszt, majd apró mozdulatokkal görgesd fel a sushit.
- Addig tekerd, amíg már csak egy centi látszik a noriból – az a vékony rész, ahol nincs rizs. Ezt a sávot enyhén vizezd be és tekerj egy utolsót a sushin, hogy a széle hozzáragadjon a norihoz. Még pár mozdulattal tökéletesítheted a tekercs formáját. De nyomd össze túl erősen, mert akkor könnyen összetörnek a hozzávalók vagy kifolynak a tekercs szélén. Néhány alkalom után már érezni fogod, hogy mi a megfelelő erősség.
- Szeleteld fel a kaliforniai tekercset: először vágd félbe, majd a két részt szeleteld 3-3 karikára. Minden vágás előtt vízized be egy kicsit a kés élét.
- Tedd a sushi szeleteket egy tálra és tálalj mellé szójaszószt, wasabi pasztát és savanyított gyömbért.
Forrás: allrecipes
Nyitókép: AleksandarNakic/Getty Images