5+1 tipp, hogy a hajad is felkészülten várja a telet

Neked is megviseli hajkoronádat a téli időszak? Pedig nem kellene, hogy így legyen, hiszen szakértőnk szerint ez az időszak kiválóan alkalmas a pihentetésére, hogy aztán majd tavaszra új életre keljen.

Gábor Viktóriát, harmadik generációs fodrászt, a Gábor-szalon vezető fordászát kérdeztük arról, mi az, amit a közelgő időszakban érdemes megtennünk hajunkkal annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle a téli időszakban.

Ebben az időszakban érdemes kicsit visszafogni magunkat, ami a melírozásokat, festéseket erős kémiai anyagokat illeti. Ha tehetjük, a szilveszter utáni időszakban egy-két héttel húzzuk tovább a festést, daueroltatást. Akik olyan szerencsések, hogy elutazhatnak a télből a nyárba, nekik az alábbi lépések mellett mindenképp érdemes fényvédőt is használni a hajukra is, és ügyelni a sós, vagy medence víz mielőbbi kiöblítésére a hajukból.

Fotó: Gábor Viktória fodrász

1. Hajvágás

Kezdd a téli szezont egy alapos hajvágással. Jelentőségét sokan lebecsülik, mondván, a haj úgyis a tövétől nő. Csakhogy a töredezett hajvégek felfuthatnak az egész hajszálon, hosszában tönkretéve azt. Ezért évente minimum kétszer, de inkább 4 havonta vágasd át a hajadat alaposan fodrásszal. Sajnos a töredezett hajvégeket már semmi sem képes összeforrasztani, viszont ha a hajvégek zártak, a különböző olajokkal megóvhatod és hosszú távon is egészségesen tarthatod hajadat.

2. Pakolás

Van néhány olaj, például a feketekömény, az oliva és a rozmaring, amely új erővel képesek feltölteni hajszálaidat, ráadásul antibakteriális és fertőtlenítő hatásuk révén fejbőrödön is megszűntetik a különböző gyulladásokat, vagy a korpát. A repceolaj is számos esszenciális anyagot tartalmaz, amellyel rengeteg Omega-3 zsírsavat juttathatsz vissza a hajállományba. Ezeket érdemes kicsi hajbalzsamhoz, esetleg kókuszolajhoz keverve heti egyszeri alkalommal pakolásként használni. A frissen mosott hajon egyenletesen oszlasd el az olajokat, majd 15-20 perces pihentetés után most le és szárítsd a szokásos módon a hajadat.

A természetes, otthoni kezelések is nagyon jók, de a fodrásszalonokban végzett professzionális kezelések, amelyek a haj szerkezetéhez kifejlesztett anyagokat tartalmazzák, kihagyhatatlanok, ha egészséges és élettel teli hajat szeretnél.

3. Olaplex kezelés

A világ első és eddig egyetlen működő hajkötés-sokszorozó molekulát tartalmazó, professzionális hajregeneráló kezelése körülbelül egy órát vesz csak igénybe. A több lépésből álló kezelés kizárólag fodrásszalonokban érhető el. Az eljárás során a hajba visszaépülnek azok az elengedhetetlen kémiai kötések, amelyek híján a haj töredezetté válik. A kezelés hatását a márka többi kiegészítőjével, otthonunkban is meghosszabbíthatjuk. Az Olaplex samponja, és kiöblítést nem igénylő pakolásával elég akár csak félévente ismételni a kezelést.

A téli hidegben sose menj ki nem tökéletesen száraz, vagy frissen mosott hajjal. A nedvességtől megfázhat a fejbőröd, amely korpásodáshoz és hajhulláshoz vezethet. Mindig viselj sapkát, és próbáld meg alatta az egész hajadat elhelyezni. Szakértőnk síeléskor laza fonatokat ajánl, illetve olajos ápolókat. Ahogy a bőrnél is, minden vizes bázisú dolgot kerülni kell ilyenkor, mert a hajszálak mikrofagyásához és töredezéshez vezet.

4. L’Oréal steampod

A kezelés egy alapos és speciális hajmosással kezdődik, amelynek során minden felesleges szennyeződést eltávolít a fodrász, és amely előkészíti a hajat az értékes anyagok befogadására. A steampod kezelés során a fodrász egy magas E-vitamin, A-vitamin, illetve növényi protein technológiát tartalmazó krémet juttat a hajszerkezetbe a hajgőzölő segítségével. A steampod visszajuttat még keratint és aminosavakat is, de ezen felül összezárja a cuticulákat is, így a hajszálakat hosszú időre hidratálttá és extra fényessé is teszi.

5. Ahogy bent, úgy kint

Az őszi hajhullás enyhe mértékben teljesen normális, hiszen a szervezet energiatartalékai átállnak. Érdemes azonban egy kicsit rásegíteni étrendkiegészítőkkel és vitaminokkal arra, hogy hajad télen se veszítse el fényét. Vasat és C-vitamint, valamint magas A és D-vitaminokat építs be a reggeli rutinodba. Illetve kereshetsz speciális hajvitaminokat is, mint pl a Forcapil, amelynek komplett hajápoló termékcsaládja van. Ezzel a támogatással szinte biztos lehetsz benne, hogy hajad a téli időszakban erősebbé válik majd.

6. K-18

Ez egy nagyon új kezelés még itthon. Mivel öblítést nem igényel, nagyban megkönnyíti az otthoni ápolást is. Egy újonnan kifejlesztett K18 nevű peptidet tartalmaz, amelynek a hatóideje mindösszesen 4 perc, így a mostani rohanó életsílusba is könnyedén alkalmazható az igényes nők számára. Rugalmassá, egészségessé teszi a roncsolt hajat is, Revitalizál és erősít, valamint ellenállóvá teszi a hajszálakat. Ha mesés hajkoronát szeretnél, ezt a vegán terméket mindenképp tartsd a fürdőkád szélén.

Nyitókép: Cavan Images / Getty

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: