Így készül Hollywood az Oscar-gálára – helyszíni riport

Díjátadók, partik és fogadások – Hollywoodban már hetekkel az Oscar-gála előtt felpezsdül az élet. Vida Virág, Los Angelesben élő szerzőnk beszámol azokról az eseményekről, melyeken a sztárok megjelennek az Oscar-díjátadó napján, és azt megelőzően.

Vasárnap, magyar idő szerint 23.30-kor kezdődik Los Angelesben a 95. Oscar-gála, amelyet több, mint 200 országban élőben követhetnek majd a filmrajongók (Magyarországon a Disney+ közvetíti a filmvilág legnagyobb eseményét). Azt azonban kevesen tudják, hogy az ünneplés már jóval a díjátadó előtt megkezdődik Hollywoodban. Az Oscar-gálát megelőző időszak a legizgalmasabb szakasza az évnek Los Angelesben, amiről most Vida Virág hollywoodi tudósítónk számol be.

Hatvan éves hagyomány

Talán nincs a világnak olyan pontja, ahol ne tudnák, hogy mi is az az Oscar-díj. Arról már homályosabb a kép, hogy a nagy díjátadó után hogyan ünnepelnek a sztárok, az pedig már végképp nincs benne a köztudatban, hogy a ceremónia előtt, közben és utána is exkluzív partikon gyűlik össze Hollywood népe.

Az első nagy hivatalos bulit, az Oscar-gálát követő Governors Ball-t 1958-ban, a 30. Oscar-díjátadó után tartották meg. A több mint hatvan éve hagyománnyá vált fogadás mindössze kétszer maradt el az Oscar történetében: egyszer Martin Luther King halála miatt és 2020-ban a Covid-19 világjárvány miatt. Azóta viszont visszatért a zsongás a metropoliszba és ha lehet, idén még nagyobb elánnal ünnepelnek a sztárok, mint valaha.

Govenors Ball Press Review
Szerzőnk, Vida Virág a Govenors Ball Press Review-n egy korábbi évben. A sajtó munkatársainak szóló eseményt két héttel az Oscar előtt rendezik meg, a fogadás „főpróbájaként”.

Új helyszín az Oscar történetében: a Buborék

Az Oscar-gála helyszíne a Dolby Filmszínház, melynek 3400 fős befogadóképessége elsőre elég nagynak tűnhet. Ám ha végiggondoljuk, a huszonhárom kategória alkotói, a jelöltek vendégei, a díjakat átadó színészek, a fellépő előadók valamint az ő vendégeik, az Amerikai Filmakadémia vezetősége és hozzátartozói egy pillanat alatt megtöltik a hatalmas termet.

Így azok, akik nem férnek be a Dolbyba, más rangos Oscar-néző partikon drukkolnak kedvenc filmkészítőiknek. Idén először – egy limitált tavalyi próbaév után – az Amerikai Filmakadémia vadonatúj helyszínén, az impozáns Academy Museum of Motion Pictures-ben tartják az Oscar hivatalos háttérpartiját. Ez egy újdonság lesz az Oscar történetében – meglátjuk, hogyan vizsgázik az új helyszín és esemény. A lenyűgöző épületet egyébként az a Renzo Piano tervezte, aki a párizsi Pompidou Központot és London új jelképét, a The Shard-ot. A létesítmény nagyszabású megnyitóján Tom Hanks mondott beszédet, aki az intézmény alapításában is részt vett. A helyi lakosok egyébként máris ráragasztották az épületre a „Bubble” vagyis a „Buborék” becenevet, aminek a tervező koránt sem örült, viszont az épület Los Angeles egyik jelképe lett.

Academy Museum of Motion Pictures
A „Buborékként” is emlegetett Academy Museum of Motion Pictures épülete. AaronP/Bauer-Griffin / Getty Images

A belépőjegy egy Oscar-szobor

Elton John is minden évben megrendezi a hagyományos Oscar-néző partiját, ahol rendre megjelennek azok a sztárok, akik kiszorultak a gáláról, illetve más hírességek: modellek, rocksztárok, autóversenyzők vagy sztárséfek. Az elmúlt években itt találkoztunk például Giselle Bündchennel, Lewis Hamiltonnal, Steven Tylerrel és Gordon Ramsay-vel. Az esemény azért is figyelemre méltó, mert Elton ilyenkor az AIDS Alapítványának is jelentős összeget gyűjt, nem beszélve a Hollywood-szerte híres after partijáról, amire a belépő – ha az embernek nincs jegye rá – egy friss Oscar-díj. Ezt akkor tanultam meg, amikor néhány évvel ezelőtt éppen Elton partiján dolgoztam és próbáltam feltetetni a vendéglistára az aznap este Oscar-díjat nyert magyar barátomat, a sikeres filmrendezőt, Deák Kristófot. Amikor a szervezők megtudták, hogy a barátom aznap nyert Oscart, azonnal megkönnyebbülve legyintettek: „Ha felmutatja az Oscar-díjat a bejáratnál, akkor nyitva áll a kapu előtte!”. Így történt, hogy aznap este öt magyarnak segítettem a bejutásban. Többek között az akkor még velünk lévő Andy Vajnának.

Vida Virág és Deák Kristóf
Magyar Oscar-díjasunkkal, Deák Kristóffal. A filmrendező alkotása, a Mindenki 2017-ben nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó díjat.

Az Oscar estéjén három nagy jegyzett afterparti is van Los Angelesben: a Governors Ball, a Vanity Fair Party és Elton partija. De emellett számos más olyan bulin lehet részt venni, ahol megjelennek a sztárok. Az sem számít ritkaságnak, hogy a hírességek egyik buliból a másikba vándorolnak, mindenhová benéznek egy kicsit. Így aki valamelyik Oscar-néző partira bejut, annak nagy esélye van összefutni néhány világsztárral az Oscar estéjén.

Már januárban elkezdődik a „díjátadók szezonja”

A 2023-as Critics Choice Award-gála

De a nagy este előtt legalább akkora sanszunk van filmsztárokkal ünnepelni az úgynevezett pre-partikon és az Oscart megelőző számos filmes díjátadón is. Los Angelesben ugyanis már januárban megkezdődik az úgynevezett „Award-season” vagyis a „díjátadók szezonja”, melynek az egyik legfontosabb eseménye a Critics Choice Awards. Az amerikai filmkritikusok ítélete mindig sorsdöntő, hiszen a szakemberek által díjazott alkotók és színészek utána gyakran ott állnak az Oscar-gála színpadán is az arany szobrot szorongatva.

Vida Virág egyedüli magyar újságíróként tagja a díjat odaítélő Critics Choice Association szakmai szervezetnek.

Aztán jön a  BAFTA, majd a Spirit Awards és a különböző filmgyártási területek díjátadója, mint a zeneszerzők SCL Awards-ja,  a haj-stylistok és maszkmesterek MUAHS Awards-ja vagy a vágók „Oscar-díja”, az ACE Eddie Awards. Ez utóbbira mi is benéztünk idén, éppen egy héttel az Oscar előtt.

Díjazzák a háttérben dolgozó szakembereket is

Az idei ACE Eddie Awards elegáns koktélpartival és vörösszőnyeges bevonulással kezdődött, ahol a jelölt vágókat világhírű színészek kísérték, ezzel fejezve ki támogatásukat a háttérben dolgozó kollegák előtt. Így találkoztunk az eseményen például az X-akták és Breaking Bad sztárjával, Bryan Cranstonnel, a népszerű kórházsorozat, a Chicago Med egyik főszereplőjével, Brian Tee-vel, de beszélgettük a Ted Lasso vígjátéksorozat szereplőjével, Christo Fernandezzel is. A korábbi években megjelent már ezen a díjátadón Leonardo DiCaprio és Steven Spielberg is. A látványos showműsort pazar fogadás zárta. Annyi hiba csúszott csupán a számításokba, hogy a partit – Los Angeles kitűnő időjárási feltételeihez igazítva – szabadtérre tervezték, de Kaliforniában éppen szokatlanul csapadékos és viharos az időjárás. Így aztán vacogva, az esőben szorongatta mindenki a koktélját, ám a szervezők próbálták kezelni a helyzetet, és tálcákról osztogatták az egyszer használatos esőkabátokat. Szerencsére – négy évszakhoz szokott lányként – én a téli dzsekit nem felejtettem az autóban. Bár hiába kértem pálinkát a bárpultnál, az sajnos nem volt, de egy tequilás Margarita koktél hamar felmelegített.

Brian Tee
A Chicago Med sorozat sztárjával, Brian Tee-vel az ACE Eddie Awards-díjátadón

Oscar-hét: reggeltől estig rendezvények

Kevésbé zavarta meg a viszontagságos időjárás az úgynevezett Oscar Gifting Suite eseményeket. Ezeket a kísérőrendezvényeket napközben tartják, elegáns hotelek termeiben, ahová meghívják az Oscar-jelölteket és más ismert színészeket is. Ezek olyanok, mint egy exkluzív vásár, ahol a bejáratnál a vendégek csinos bevásárlótáskát kapnak ajándékba, majd a kedvükre válogathatnak a rendezvényen megjelent cégek termékeiből. A cégek mindössze annyit kérnek cserébe, hogy képviselőikkel és a termékkel közös fotót készítsenek – így jutnak híres reklámarcokhoz. Mi idén a WOW Creations Oscar Gifting Suite partiján jártunk, ahol több mint húsz Oscar-jelölt, valamint rengeteg Emmy- és Grammy-díjas híresség vett részt.

Az Oscar-hét dömping viszont hétvégre pörög fel igazán, amikor városszerte tartják a tetőbárokban az exkluzív Oscar-bulikat, és az egész városban érezhető az ünnepi hangulat. Ezekre a partikra bárki válthat jegyet, és általában itt is feltűnnek ismertebb emberek. A szervezők pedig alkalomhoz illő koktélokról és Oscar-témájú ételekről gondoskodnak, hogy mindenki átélhesse a valódi az Oscar-feelinget.

Nyitókép: Vida Virág Austin Butlerrel, az Elvis című film főszereplőjével

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: