Így kezeld a száraz bőrt

Az ősz beköszöntével, egyre közelebb az igazán hideg időjáráshoz, sokunk baja meggyűlik a bőrszárazsággal, melynek kezelése elengedhetetlen lesz a tél végéig.

Bőrünk épségének védelme kiemelten fontos, hiszen annak szárazsága számos kellemetlen tünetet okozhat. A viszketés, a folyamatos feszülés és berepedezés csak a kezdet. A száraz bőr sokkal inkább hajlamos az irritációra és az ezzel hosszabbideig küzdőknek gyakran kell allergiákkal is számolniuk. De ha kellő figyelmet fordítunk a megelőzésre, akkor ezekkel a bosszantó és életünket megnehezítő tényezőkkel sem kell majd számolnunk.

A bőrszárazság okai

Természetesen ennek hátterében is számos tényező áll, ennek egyike lehet a genetika, de akár a szervezetünk dehidratáltsága is. Leggyakrabban azonban az olyan külső hatások okozzák, mint a hideg, száraz és szeles időjárás, de a klímaberendezések, fűtési rendszerek is száríthatják, ahogy a hosszú ideig forró vízben vett fürdők is. A bőrrel érintkezésbe kerülő kemikáliák, például a mosószerek, tisztítószerek vagy más vegyi anyagok ugyancsak irritációt és szárazságot okozhatnak, ahogy az elégtelen folyadékfogyasztás vagy a tápanyaghiányos étrend is nagyban befolyásolhatja a bőrünk állapotát. Fontos megjegyeznünk, hogy életkorunk előrehaladtával bőrünk egyébként is veszít nedvességtartamából, így annak ápolása évről-évre egyre fontosabb.

Fotó:
Fotó: Getty Images

A száraz bőr kezelése

Az első lépés a száraz bőrrel vívott harcban a külső tényezők megszüntetése, amelyek annak kialakulásához vezettek. Például ha túl gyakran veszünk forró fürdőt, csökkentsük annak számát és használjunk olajos tusfürdőket. Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, kerüljük a száraz levegőjű helyeket és próbáljuk párásítani otthonunkat. Igyekezzünk mellőzni a műszálás ruhákat, illetve mosás során illatmentes mosószerekkel tisztítsuk azokat. Naponta legalább kétszer, száraz bőrre kifejlesztett hidaratáló testápolóval kenjük be testünket.

Termékek, amik nekünk beváltak:

Barnängen Repairing testápoló notino.hu, 2350 Forint

A Barängen extra száraz bőrre kifejlesztett testápolója a tél megmentője lehet. Könnyen beszívódik, így a gyors reggeli zuhany után is alkalmazhatjuk, mivel nem hagy zsíros érzetet a bőrön. Ár-érték arányban valóban az egyik telitalálat.

Bioderma Atoderm PP balzsam dermaonline.hu, 7601 Forint

A Bioderma Atoderm balzsama szintén extra száraz bőrre javallott, biológiailag tartósan állítja helyre a bőrfelszín egészségét, csillapítja a viszketést és táplálja a bőrt. Mindemellett illatanyagmentes, parabénmentes és hipoallergén.

Uriage tusfürdő gél extra száraz bőrre dermaonline.hu, 5999 Forint

Az Uriage termékei szinte minden bőrproblémára megoldást nyújtanak. Tusfürdőjük hatékonyan veszi fel a harcot a száraz bőr ellen, termálvíz alapú, így az irritáció ki van zárva.

Ha pedig a fenti praktikák egyike sem mulasztja el a bőrszárazságot, mindenképp keressünk fel egy bőrgyógyászt, aki szakértő, személyre szabott segítséget nyújthat a problémánk kiküszöböléséhez.

 

Nyitókép: Ridofranz / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ez is érdekelhet:

Legnépszerűbb cikkek: