Kiakasztanak a neveletlen emberek? Lehet, hogy veled van a probléma!

Ezek a legjobb taktikák a faragatlanság ellen

Udvariatlanul szólt hozzád egy bolti eladó, nem köszönt vissza az egyik ismerősöd az utcán, vagy egy rokonod gorombáskodott veled? Az undokság folyton körülvesz minket, az viszont nem mindegy, hogy hogyan reagálunk a bicskanyitogató helyzetekre!

Nem minden rólad szól!

Valld be őszintén: előfordul néha, hogy elfelejtesz köszönni egy ismerősnek az utcán, majd később azzal nyugtatod magad, hogy a figyelmetlenséged oka mindössze az, hogy nincs túl jó napod? Ezzel szemben, biztosan fel tudsz idézni olyan esetet is, amikor téged nem vettek észre, vagy esetleg úgy érezted, hogy átnéztek rajtad. Ilyenkor könnyen gondoltad azt, hogy milyen udvariatlan, ellenszenves az illető viselkedése, nem igaz? Ezt a szociálpszichológiában alapvető attribúciós hibaként emlegetik: mások viselkedésére belső, személyiségen alapuló (diszpozíciós) magyarázatokat keresünk, míg a sajátunk indoklását szituációs érvekkel intézzük el. De vajon jól van ez így? Ez az ösztönös viselkedésforma sokszor félreértéseket szülhet, így igyekezz perspektívát váltani: képzeld magad a másik helyzetébe, fordulj felé empátiával. Nagy a valószínűsége, hogy túlgondolod vagy indokolatlanul magadra vetíted ki a reakcióit.

Biztos vagy benne, hogy jól értelmezed a helyzetet?

Ennél a pontnál a legfontosabb, hogy tisztázzuk: nincs olyan, hogy normális. Kultúránként, nemzetenként, korcsoportonként, közösségenként, családonként, baráti társaságonként eltér, hogy mik a követendő normák. Így, ha egy turista eléd tolakszik a sorban, vagy egy étteremben illetlenül viselkedik, ez mindig jusson eszedbe. De nem feltétlenül kellenek ahhoz kulturális különbségek, hogy félreértelmezzük mások viselkedését. Ha például egy kollégád megállás nélkül továbbsétál melletted az étkezőben, biztos az az oka rá, hogy nem kér belőled? És mi van akkor, ha csupán tekintettel van a privát szférádra? Sőt, az is lehet, hogy bizonytalan abban, hogy esetleg szóba állnál vele. Tedd félre a büszkeséged, és tisztázd ezeket a helyzeteket, még mielőtt messzemenő következtetéseket vonnál le. Ajánld fel, hogy csatlakozzon! Most komolyan, mit veszíthetsz?

Arra koncentrálj, amire van ráhatásod!

Miért kínozzuk magunkat azzal, hogy folyton olyan dolgokon rágódunk, amiken nem tudunk változtatni? Mindeközben pedig gyakran megfeledkezünk azokról a problémákról, amik ellen igenis tehetünk. Lássuk, milyen reális lehetőségeink vannak, ha egy udvariatlan ember keresztezi utunkat:

  1. Nem szállunk be egy adok-kapok játékba, hanem megőrizzük a méltóságunkat, és ignoráljuk a helyzetet.
  2. Finoman, udvariasan jelezzük a problémánkat, igyekszünk feloldani a konfliktust.
  3. Kilépünk a szituációból, faképnél hagyjuk az illetőt.

Bármelyik stratégia mellett is döntesz, egy dolgot sose tegyél: ne stresszeld magad! Képtelenség, hogy minden modortalan embert kizárj az életedből, arról viszont te döntesz, mennyire engeded, hogy befolyásolhatják a kedélyállapotod.

Kiütéses győzelem elsöprő kedvességgel

Egy csapásra fel tudod húzni magad egy undok hangvételű e-mailen? Nehéz megállni ugyan, de te is tudod: kicsinyesség durvasággal válaszolni. Ha viszont mégis szeretnél visszavágni, döbbentsd meg az illetőt kicsattanó jókedveddel és kedvességeddel. Köszönd meg, hogy írt és kívánj neki szép napot. Azzal, hogy nem mész bele a kis játékába, kinyilvánítod a dominanciád, méghozzá támadhatatlan módon.

Nyitókép: Antonio Guillem/Shutterstock
(psychologies.co.uk)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: