Így lehelj új életet a növényeidbe a tél károsító hatásai után

A téli időszak után aggodalomra adhat okot a szobanövényeink látványa, de néhány praktikus tippel és extra törődéssel szebbek lehetnek, mint új korukban.

Körbenézek a nappalimban és elgondolkozok, hogy vajon hány szerencsétlen növény lelt örök nyugalomra nálam. Sajnos a számuk jóval több, mint azt én szeretném, köszönhetően a sok utazásnak, olykor a túlöntözésnek és a teleltetés sem az erősségem. Mentségemre szólva, a hideg, a száraz levegő és a kevés napfény kombinációja nagyon megviseli a szobanövényeket. Az elszíneződött levelek és az elhervadt virágok pedig nem nyújtanak szép látványt, azonban egy kis odafigyeléssel újra a lakás ékei lehetnek, ha beköszönt a tavasz. A következő tippekkel a lelkes plant-ladyk is − akik olykor elteszik láb alól néhány fotoszintetizáló barátjukat − magabiztosan vághatnak neki az új évszaknak.

Frissítő zuhany

A téli időszakban a növények pihenési fázisban vannak, ilyenkor kevesebb vizet is igényelnek. Azonban, ahogy hosszabbodnak a nappalok a szobanövények is kezdenek éledezni és a napfényes órák számával együtt a vízigényük is növekszik. Érdemes a tavaszi szezont egy frissítő zuhannyal indítani, aminek a segítségével eltávolíthatjuk a lerakodott port is a növényeinkről. Ezután pedig igyekezzünk a növény igényeihez igazítani a locsolást. Várjuk meg, hogy a felső réteg föld kissé kiszáradjon és csak utána öntözzük meg, ugyanis a túl sok pangó víz miatt elrothadhatnak a gyökerek.

Metszőollót elő!

Az elhalt, sérült vagy beteg részeket távolítsuk el. Csak a szép levelek maradjanak, hogy a növény a lehető legtöbb energiát a friss, egészséges hajtásokba fektethesse. Télen a növények gyengébb állapotban lehetnek, ezért fontos, hogy figyeljük őket a betegségek és kártevők szempontjából is. Ha szükséges, kezelhetjük a szobanövényeket rovarirtóval vagy növényápoló szerekkel.

Frissítsük a földet

Február végén, március elején fontos, hogy frissítsük a növények talaját. Töltsük fel földdel vagy szükség szerint ültessük át nagyobb cserépbe a kiterebélyesedett lakótársainkat. Átültetésnél vigyázzunk, hogy a gyökerek ne sérüljenek a folyamatban, óvatosan helyezzük át a növényeket. Azoknak a virágoknak is adhatunk extra törődést, amiket nem költöztetünk új cserépbe, nekik egy kevés tápoldatos vízzel tehetjük gazdagabbá és táplálóbbá a földjüket.

Irány a napfény

Ne ragaszkodjunk túlságosan a növényeink megszokott helyéhez. A tavasz közeledtével ugyanis a fényigényük is megnőhet és lehet, hogy a lakás egy másik pontján sokkal jobban éreznék magukat. A téli vegetáció után a fény fogja igazán berobbantani az életet és szebbé tenni a növényeinket, ehhez azonban arra lehet szükség, hogy világos helyre kerüljenek.

+ 1 Tipp Haladóknak

Ez a tipp a haladó növényimádóknak szól. Elsőre furcsán hangzik, de a leghatásosabb módszer, ha beszélgetünk a növényeinkkel. Ha már semmi nem segít, néhány biztatással, jó szóval életet csikarhatunk megfáradt növényeinkbe, akik meghálálják majd a törődést.

Nyitókép: Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: