Így nyaraltak ők – Balatoni nyár írófényképekből

Hol és hogyan nyaraltak a Balatonnál a magyar írók?

A Petőfi Irodalmi Múzeum Balatoni nyár című kiállítása „hazatért”. Július 14-ig Balatonfüreden tekinthették meg az érdeklődők. Természetesen én sem hagytam ki.

Hogyan szerettek, strandoltak, szórakoztak a magyar írók, költők a Balatonnál az 50-es, 60-as, 70-es években? A róluk készült fotók elmesélik. Mivel a szocializmusban a külföldi nyaralás lehetősége igen korlátozott volt, így a legtöbbeknek a Balaton maradt a Riviéra. Alig akadt olyan magyar művész, aki ne fordult volna meg a balatonfüredi Lipták-ház zöldellő kertjében, vagy a szigligeti Alkotóház cigarettafüstös szobáiban.

Nyüzsgő balatoni élet – A Lipták-ház

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sarkadi Kriszta (@sarkadikriszta) által megosztott bejegyzés,


A fekete-fehér fotókról hétköznapi emberek mosolyogtak vissza rám, amivel a kiállítás el is érte a célját: a látogató meglátta az író mögött az embert. „Szedett-vedett ruháimban jól érzem magamat. Itt fönn nem vagyok sem író, sem paraszt, sem szerkesztő. Csak ember.” – írta Bertha Bulcsu, akit a Balatoni-irodalom etalonjának is neveznek. De nem csak őt varázsolta el a Balaton szépsége.

Lipták Gábor író és felesége, Gyapay Piroska balatonfüredi háza egykor a teljes magyar művésznemzedéket vendégül látta. A nyaralóra irodalmi szalonként is tekintettek. Gyakori vendég volt itt Szabó Lőrinc, aki náluk tisztázta le a Huszonhatodik év versciklust, és Örkény István is itt fejezte be a Tótékat. A ház falai között megfordult még Németh László, Szabó Lőrinc, Tamási Áron vagy Weöres Sándor, aki humoros levelet írt, amelyben visszakéri a nyaralóban felejtett ingét. Lipták és felesége huszonhárom albumnyi fotót készített a balatoni életükről 1946 és 1972 között. A régi felvételeket látva  megfogalmazódott bennem, hogy ők is ugyanolyan emberek voltak, akik egyszerűen csak megpróbálták jól érezni magukat, és kiélvezni a szabadság minden pillanatát a Balaton mellett.

Őszinte pillanatok – A szigligeti alkotóház

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

LUCA (@lucafulop) által megosztott bejegyzés,


A szigligeti kastélyt 1952-ben az Irodalmi Alap vette át, hogy írói alkotóházzá alakítsa. Az itt készült fotókat Hunyady József és Koczogh Ákos készítették. Kivárták a pillanatot, amikor egy-egy gesztus mögül felsejlik a valódi ember. A felvételeken megörökítették, ahogy Kassák Lajos egy sáros lapátot tart a kezében, Pilinszky János a Rege cukrászda teraszán mereng, vagy Juhász Ferencet hátraszaltó közben. A képek közelebb hozzák őket, valamint segítenek megérteni az irodalom és a Balaton szoros kapcsolatát. Sok író és művész épített, vagy vásárolt saját házat itt abban az időben. Déry Tibor például Balatonfüreden, Németh László Sajkodon, Bertha Bulcsú Balatongyörökön.

A kiállításon csíkos napágyakra kerültek az irodalmi művek és levelezések részletei. Nézelődés közben, a fotókról eszembe jutott a nagymamám is. Ő szintén egyrészes fürdőruhát hordott, mint Nemes Nagy Ágnes az 1957-ben készült felvételen. Az írónő a szigligeti kertben vadvirágok között üldögélt és élvezte a napsütést.

Nyitókép: Everett Collection/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: