Így olvashatsz el könnyedén akár 100 könyvet is évente

Hogyan legyünk még műveltebbek? A kérdés régóta foglalkoztatja az embereket, a válasz pedig évszázadok óta változatlan: olvass többet! De a valódi fejtörést az okozza, hogyan valósítsuk ezt meg.

Az úgynevezett szuperolvasók évente akár több száz kötetet is elfogyasztanak egyetlen év alatt. Tyler Cowen, közgazdász teljesítményétől szinte mindenki elsápad. A férfi saját bevallása szerint öt teljes könyvet képes végigolvasni egy éjszaka alatt. Cowen blogját – Marginal Revolution – olvasva eklektikus könyvajánlók és kommentárok lavinája zúdul ránk, és úgy tűnik, hogy a férfi nem blöfföl. Hogyan sikerülhet neki évente több száz kötetet elolvasni? Most összegyűjtöttük mindent, amit Cowen olvasási szokásairól tudni lehet. Bár valószínűtlen, hogy az elolvasott kötetek száma három számjegyű lesz év végére, mégis érdemes megfogadnunk a szuperolvasó tippjeit, hogy jelentősen növeljük a könyvek átfutásának ütemét.

Légy könyörtelen

Ha nem ragadta meg a figyelmedet egy könyv, akkor vedd a kezedbe a következő kötetet. „Csak hagyd abba az olvasást és tedd le” – tanácsolja Cowen. Egy unalmas bevezető, egy rossz design vagy egy nehezen olvasható betűtípus elég ahhoz, hogy a szuperolvasó rávegye magát, hogy letegyen egy kötetet. Számtalan csodálatos könyv létezik. Ne elégedjünk meg a jónál kevesebbel.

Olvass, hogy problémákat oldj meg

A legjobb olvasás a célzott olvasás, amikor valamilyen problémát próbálsz megoldani” – véli Cowen. A célunk lehet egy konkrét kérdés megválaszolása, egy adott szerző után kutatni vagy a kíváncsiságunkat kielégíteni. “Mielőtt olvasni kezdünk, fogalmazzunk meg egy kérdést vagy egy problémát” – hangsúlyozza.

Ásd bele magad a témába

Ez a kijelentés az előző pontból következik. Ha az olvasást kérdések vagy kutatási területek köré szervezzük, a végén akár több könyvet is el fogunk olvasni ugyanarról a témáról.

Ne hanyagold el a szépirodalmat

A szépirodalom olvasása fontos ahhoz, hogy tudomást vegyünk az emberiség sokszínűségéről és hogy milyen nehéz lehet általánosítani, valamint hogy megértsük, hogyan illeszkednek egymáshoz a különböző társadalmi darabok, és felfedezzük a különböző történelmi korszakokat. Ráadásul a szépirodalom olvasása gyakran egyszerűen csak szórakoztató” – magyarázza Cowen.

Olvass olyan témákról, amikről semmit sem tudsz

Talán minden olyan területről, amihez közünk sincs, el kellene olvasni legalább egy könyvet. Hiszen a legjobb könyvek nagyszerűek a maguk nemében és mi még csak nem is fogunk róluk tudomást szerezni. „Ezért például ha a tenisz az a terület, amiről fogalmad sincs, nos, akkor olvasd el Andre Agassi memoárját. Az egy csodálatos könyv még akkor is, ha egyáltalán nem érdekel a tenisz” – állítja a szuperolvasó.

Élvezd az olvasást

Vegyük komolyan az olvasást és ébresszük fel a szenvedélyt iránta. Tekintsünk rá úgy, mint a tudás megszerzésének gyakorlati részére, miközben jól szórakozunk.

Forrás: Inc.
Nyitókép: Pixabay/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: