Álomotthon projekt: a „költözz ki” módszerrel megszabadulhatsz a felesleges kacatoktól

Kétféle ember létezik: akinek nem okoz gondot elengedni dolgokat, és akinek rendkívül nehéz ez a folyamat. Utóbbiaknak a „költözz ki” módszer sokat segíthet.

Nem véletlenül tartják úgy, hogy a környezetünk leképezi a belső világunkat. A folyamat ugyanis oda-vissza működik. Gondoljunk csak bele, mennyire fullasztó érzés egy telezsúfolt házban lenni, ahol a saját gondolatainkat se halljuk, annyi tárgy vonja el a figyelmünket. Ha elfogadjuk, hogy a tárgyak nemcsak funkcionális szempontból szolgálnak minket, hanem szentimentális értékük is van (különben a nagymama régi porcelánja rég a szemétben végezte volna), akkor hajmeresztő belegondolni hányféle ellentétes érzés és emlék vesz körül minket. Nem csoda, ha olykor nyomasztó érzés fog el, ha belépünk egy szobába, amire ráférne egy kis lomtalanítás. Marie Kondo óta a szelektálás és rendrakás új érája kezdődött, de az összes lomtalanítási tipp és technika közül, melyekkel találkoztam, a „költözz ki” módszer az, amelyik a legtöbbet segített.

Egyszerű, de nagyszerű

A módszer, amivel megszabadulhatsz a felesleges kacatoktól nem is lehetne ennél egyszerűbb. Mindössze annyi a dolgod, hogy kérdezd meg magadtól:

„Ha elköltöznék álmaim otthonába, ezt magammal vinném?”

Mindenki fejében él egy kép az álomotthonról – az enyémben egy fényárban úszó apró tengerparti ház – ahol mindennek megvan a tökéletes helye, és ahol meghitt hangulat és átgondolt esztétikum vesz körül. Senki sem képzeli el, hogy egy gyönyörű új otthonban éljen, amely tele van zsúfolva nem kívánt vagy nem használt holmikkal. Akkor miért döntene úgy, hogy most ezzel éljen? Ha elképzeljük ezt az otthont, máris van egy vezérfonalunk, ami alapján elindulhatunk. A kérdés feltevése ugyanis rávilágít arra, hogy valójában mekkora értéket tulajdonítunk azoknak a tárgyaknak, amelyekhez eddig ragaszkodtunk.

Ha pedig emelnénk a tétet, akkor ne csak fejben játsszuk le a költözés gondolatát, hanem ténylegesen pakoljuk dobozokba az életünket. Adjunk magunknak egy határidőt és osszuk két részre a dolgainkat. Az egyik az, ami az álomházba kerülne, a másik pedig minden, amit nem vinnénk már magunkkal. Ezután költözzünk vissza a régi-új házunkba.

Miért rajonganak a módszerért a szakértők?

költözés
Fotó: Westend61/ Getty Images

1. Segít elvágni az érzelmi szálakat

Előfordulhat, hogy már többször nekiveselkedtél, hogy továbbadj a szentimentális tárgyaidon. Csakhogy mindez nem fog menni addig, amíg valamiféle lezárást nem kap a múlt. Mi lehetne jobb befejezés, mint egy esetleges költözés, még ha csak gondolatban is? A költözés lényege végül is az, hogy bezárunk egy fejezetet és más helyen, a jövőre fókuszálva kezdünk új életet. Ha ilyen szemmel tekintünk a régi holmikra, rájövünk, hogy a legtöbb már nem is fontos nekünk. A „kiköltözés” forgatókönyvét felhasználva pedig megszabadulhatunk az emléktárgyak összevisszaságától, és új életet adhatunk a zsúfolásig telt szekrényeknek és gardróboknak.

2. Tisztánlátást hoz

Valószínűleg vágyunk a pozitív változásra és a friss, rendezett otthonra, de legtöbbször ugyanazok a dolgok akadályoznak meg az elérésében. A megszokás, a félelem, a zavarodottság vagy a bűntudat miatt megtartott holmik. Ezek mind gátat szabnak abban, hogy továbblépjünk és olyan teret, végül pedig életet alakítsunk ki, amilyenre vágynánk. A „költözz ki” módszer segít megérteni, hogy a „cuccok” hogyan akadályozhatják meg az embereket és a családokat abban, hogy boldoguljanak és élvezzék a megérdemelt életstílust. Ezután sokkal könnyebb meghozni a korábban leküzdhetetlennek tűnő döntéseket.

lakberendezés
Fotó: ruizluquepaz / Getty Images

3. Fontossági sorrendet állít fel

Egy költözésnél mindig alaposan át kell gondolni, a helytakarékosságot is figyelembe véve, hogy mik azok, amiket magunkkal viszünk. Ez egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy értékeljük a holminkat és azok fontosságát az életünkben. Tényleg megérné ez a tárgy a pakolással járó fáradságot? Tényleg elég fontos vagy hasznos lenne ahhoz, hogy helyet foglaljon egy friss, új, rendezett, tiszta helyen? Ha nem vinnéd magaddal, amikor költözöl, az egy biztos jel arra, hogy most azonnal elengedheted. Ez a technika segít tisztázni, hogy melyek azok a tárgyak, amelyek valóban fontosak.

4. Megállítja a halogatást

A „kiköltözés” módszerének varázsa abban rejlik, hogy megállítja a halogatásunkat. Ha van egy képzeletbeli határidő, vagy költözési dátum, az a sürgősség érzetét is növeli. Ez nagyszerű módja annak, hogy a motivációt fenntartsuk, és segít kíméletlenebbé válni azzal kapcsolatban, hogy mit tartsunk meg, és mit dobjunk ki. Ez csökkenti a halogatás kockázatát is, ami sokak számára valódi problémát jelenthet a lomtalanítás során.

Nyitókép: Catherine Delahaye/Getty Images
Forrás: Homes & Gardens

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: