Így születtek azok a Beatles-dallamok, amiket lehetetlenség kiverni a fejünkből

7 szám és 7 izgalmas történet

A 20. század legsikeresebb zenekara, a The Beatles 53 évvel ezelőtt ezen a napon jelentette meg egyik leghíresebb számát, a Hey Jude-ot. A zenekar dalai a mai napig legendásak. Jöjjenek a kedvenc örökzöldjeink és történetük!

Blackbird (1968)

Paul McCartney lágy, nyugtató hangját napestig tudnánk hallgatni, pláne, hogy a Blackbird sorai mély gondolatokat rejtenek. A törött szárnyú fekete rigó metaforája a feketék szabadságjogaiért való harcot szimbolizálta a 60-as évek végén.

Here Comes The Sun (1969)

George Harrison egy megpróbáltatásokkal teli időszak lezárásaként írta meg egyik legismertebb Beatles-szerzeményét. Egy időre kilépett a bandából, elkapták marihuánabirtoklásért és a manduláit is ki kellett műttetnie. Egy nap végül úgy döntött, hogy a lemezkiadóval való napi huzavona helyett inkább Eric Clapton zenész kertjében lébecol – ezen a délutánon született meg a Here Comes The Sun.

Yesterday (1965)

A világ egyik legtöbbször feldolgozott számaként emlegetik Paul McCartney melankolikus dalát. A Beatles életrajzírói szerint a zenész álmában komponálta a dallamot egy éjszakán, amit egykori barátnője, Jane Asher házában töltött. Ébredés után rögtön zongorához ült és rögzítette a melódiát. Sokáig attól tartott, hogy tudat alatt valaki más dallamát plagizálta, végül félelme alaptalannak bizonyult. Dalszöveget írtak hozzá Lennonnal, az első verzió címe a Scrambled Eggs, vagyis a Tojásrántotta címet kapta. A kissé bugyuta szövegű számot később átírták, és megszületett a Yesterday, ami egy szakításról szól. Máig a banda egyik legismertebb dala, idén nyáron például egy film is megjelent, amit erre a Beatles-számra húztak fel.

Help! (1965)

Nagyobb összeget tennénk rá, hogy aki meghallja ezt a számot, úgy érzi majd magát mintha egy filmben vagy reklámban szerepelne. Nem is csoda, ez a dal ugyanis az azonos című Beatles-film dalaként íródott, és ez volt a srácok első száma, ami egy brit televíziós reklámban is megjelent. Népszerűsége ellenére komoly problémák húzódtak a hátterében: Lennon később segélykiáltásként jellemezte, a komponálása idején ugyanis teljesen elveszettnek érezte magát, és nosztalgia fogta el, ha visszagondolt a múltjára, amikor még minden sokkal könnyebb volt.

Let It Be (1970)

A Let It Be volt a banda utolsó kiadott nagylemeze, ami McCartney távozása és a zenekar feloszlásának bejelentése után debütált. A közhiedelemmel ellentétben elsősorban nem vallási vonatkozású a dal. A szerző, McCartney szerint a „Mother Mary”, vagyis Szűz Mária utalás nem bibliai jellegű: édesanyja adta az inspirációt, akit 14 éves korában veszített el. Egy feszült időszakban édesanyjával álmodott, aki azt mondta neki: „Minden rendben lesz, ne félj!” – innen jött az ötlet a magyarul Ne féljnek fordított Let It Be-hez. 

While My Guitar Gently Weeps (1968)

A legjobb dalokat a véletleneknek köszönhetjük: George Harrison fellapozott egy könyvet, és rábukkant a „gently weeps” szókapcsolatra, innen indult a While My Guitar Gently Weeps dal szerzése. A zenekar többi tagja nem lelkesedett a kezdeti kompozícióért, így többször átdolgozták. Harrison az éneklésre akart koncentrálni, ezért megkérte barátját, Eric Claptont, hogy csatlakozzon és szólógitárral kísérje – ez kisebb-nagyobb balhékat generált a bandatagok között, de végül egy szuper dal kerekedett ki a közös munkából.

Don’t Let Me Down (1969)

És zárásként itt az egyik kedvencünk: egy érzelmes vallomás Lennontól Yoko Onónak. 1969. január 30-án a Beatles az Apple Corps lemezkiadó székházának tetején tartotta utolsó, nem nyilvános koncertjét, ahonnan az alábbi felvétel is származik. A Don’t Let Me Down mellett több számukat is eljátszották az engedély nélküli tetőkoncerten. A legendás négyes ezzel a produkciójával búcsúzott a rajongóktól.

Nyitókép: Mark and Colleen Hayward/Redferns/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: