Kicsinál a napi mókuskerék? Így találhatsz örömet a szürke hétköznapokban

Egy olyan világban, ahol minden arra ösztönöz, hogy siess, változz és keress új kihívásokat, nehéz egy helyben maradni és megélni a kiszámíthatóság nyugalmát.

Sziszüphosz a görög mitológiában híres volt leleményességéről. Sőt, olyannyira okos volt, hogy kétszer is kicselezte a halált, feldühítve ezzel az isteneket. Ők úgy álltak bosszút, hogy Sziszüphoszt az alvilágban örökös kínszenvedésre ítélték: egy hatalmas sziklát kellett felgurítania egy hegyre. Amikor felért a csúcsra, a kő visszagurult az aljára, és neki elölről kellett kezdenie az egészet, újra és újra, örökké. Ebből következik, hogy minden olyan feladatot, amely az unalmat, a küzdelmet, a stresszt és a hiábavalóságot ötvözi „sziszifuszi” munkának nevezünk. Sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy az életünk nagy része sziszifuszi. Ha belegondolunk, akkor azért eszünk, hogy újra éhesek legyünk, azért zuhanyozunk, hogy újra koszosak legyünk és a házimunka meg számos hétköznapi tevékenységünk is a végtelenségig ismétlődik. Könnyű lenne arra a következtetésre jutni, hogy az értelmetlen feladatok megakadályoznak a boldogságban, viszont a legnagyobb megelégedettséget az hozhatja, ha megbékélünk és örömet találunk a mindennapi küzdelmekben. Ezt három módon is megtehetjük.

1. Találj szépséget az egyhangúságban!

fotó: Maskot/GettyImages

A legtöbb ember nem tudja elviselni, ha sokáig nem történik semmi, ami kimozdítaná a komfortzónájából. Azt gondoljuk, hogy a monotónia színtelenséget és ingerszegénységet jelent és kinyírja a lelket, de valójában több mindenre is megtanít. Az életünk és érzéseink intenzitása mindig változó, de az időnk nagy részét mégis az unalmas, „muszáj” dolgok teszik ki. Egy olyan világban, ahol minden arra ösztönöz, hogy siess, változz és keress új kihívásokat, nehéz lehet egy helyben maradni és megélni a kiszámíthatóság nyugalmát. A monotónia viszont épp erre jó. Segít lelassulni, kikapcsolni a gondolatainkat – mintha csak meditálnánk. A házimunka például lehetőséget ad arra, hogy rendezni tudjuk a gondolatainkat és kívül-belül rendet tegyünk. Ha elkezdesz más szemmel tekinteni a mindennapi feladataidra, akkor megláthatod a hasznukat és szépségüket egyaránt.

2. Keresd a lehetőséget, hogy jót tegyél!

Fotó: Instants/ Getty Images

Az egyik legjobb módja a hiábavalóság érzésének növelésére az, ha olyan dolgokra összpontosítasz, amelyeket nem tudsz befolyásolni – háború, természeti katasztrófák, gyűlölet –, szemben a kis dolgokkal, amelyeket tudsz. Ezek közé a kis dolgok közé tartozik, hogy egy-egy jó szót vagy megkönnyebbülést hozol mások életébe. Ha például a munkába jutásod egy lélekölő egzisztenciális rémálom, ne az előtted megálló autókon bosszankodj. Inkább koncentrálj arra, hogy helyet csinálj annak a szerencsétlennek, aki a rossz sávban ragadt, és kétségbeesetten próbál besorolni. Ha az asztalodnál ülsz, és azon gondolkodsz, vajon észrevenné-e valaki, ha abbahagynád a munkádat, hozz a szomszédos fülkében ülő kollégának egy csésze friss kávét, és élvezd azt a kis örömöt, amit ez az apró kedvesség mindkettőtöknek okoz.

3. Lázadni ér!

fotó: Jose Luis Raota/Getty Images

Bár az élet ismétlődő események sora, néha nem árt átgondolni, hogy kinek az életét is éljük. Lázadni ugyanis néha ér, főleg akkor, ha már nem találod a helyed a saját világodban. Ez annyit is jelenthet, mint hogy egy „szuperfontos” megbeszélés helyett inkább lefekszel pihenni, vagy éppen ellenkezőleg, teljesen új életet kezdesz, más feladatokkal és friss fókusszal. Nem szabadna rosszul éreznünk magunkat amiatt, hogy elegünk van a rutinszerű dolgokból és merünk néha változtatni a menetrenden. Mindig van lehetőséged saját döntéseket hozni és megteremteni azt az életet, amire vágysz, hisz végső soron a te kezedben van az irányítás. Bármikor ha azt érzed, hogy nem látod célt és az utat sem élvezed, átírhatod a történeted. Mert az élet szólhat többről is.

Nyitókép: AleksandarNakic/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: